Какво представлява витамин С и какво е действието му

1
Добави коментар
wseobg
wseobg

Какво представлява витамин С и какво е действието му

Витамин С или както още се нарича аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим и се съдържа в естествена форма в редица храни. Има антиоксидантни свойства и действието му спомага да се предпазят клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Тези вещества се образуват в процеса на превръщане на храната в енергия от тялото. Има и външни източници на свободни радикали на които сме подложени, каквито са цигарения дим, замърсения въздух и ултравиолетовите слънчеви лъчи.
Организмът има нужда от витамин С, за да синтезира колаген, това е основният белтък на съединителната тъкан и спомага за по-бързото възстановяване на кожата след нараняване. Витамин С спомага и за по-доброто усвояване на желязото от растителни храни и подпомага дейността на имунната система като така предпазва организма от заболявания.

Каква е препоръчителната доза витамин С
Необходимото количество зависи от възрастта, пола и това дали сте пушачи. Препоръчителната дневна доза е представена в таблицата по-долу:.
Възраст Препоръчителна доза
Новородени до 6 месеца 40 mg
Бебета 7–12 месеца 50 mg
Деца 1–3 години 15 mg
Деца 4–8 години 25 mg
Деца 9–13 години 45 mg
Младежи 14–18 години (момчета) 75 mg
Младежи 14–18 години (момичета) 65 mg
Възрастни (мъже) 90 mg
Възрастни (жени) 75 mg
Бременни 85 mg
Кърмачки 120 mg
Ако сте пушачи трябва да добавите още 35 mg към дадените по-горе стойности, тъй като никотинът, който се съдържа в тях разрушава витамин С.

Кои храни съдържат витамин С
Плодовете и зеленчуците си остават най-добрият източник на витамин С, като е абсолютно съзможно да си осигурите препоръчителната дневна доза като консумирате следните плодове:
Цитрусовите плодове (например портокали и грейпфрут) и прясно изстисканите сокове от тях, както и зелените чушки и кивито са изключително богати на витамин С .
Други плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С са броколи, ягоди, пъпеш медена роса, печени картофи и домати.
Съдържанието на витамин С в храните намалява в процеса на готвене и съхранение. Можете да намалите тези загуби като задушавате зеленчуците на пара или в микровълнова фурна. Добрата новина е, че повечето храни богати на витамин С са подходящи за ядене сурови.

Приемам ли достатъчно количество витамин С
По-голямата част от хората приемат достатъчно количество от витамина посредством храните и напитките, които консумират. Все пак има няколко групи, които са застрашени от недостиг на витамин С като например:
Пушачите и пасивните пушачи, тъй като организмът се нуждае от по-големи количества витамин С, за да се справи с вредите от свободните радикали, който се съдържат във веществата в цигареният. Пушачите се нуждаят от 35 mg повече витамин С всеки ден в сравнение с тези, които не страдат от този порок.
Деца, които са хранени с преварено краве мляко, тъй като то е бедно на витамин С, а термичната обработка съвсем намалява количеството му. Не забравяйте, че то по принцип не е подходящо за деца под 1 година.
Страдащите от определени заболявания като малабсорбция, някои видове рак и бъбречни заболявания, както и тези на хемодиализа също може да не получават достатъчно количество витамин С.
Какви са последствията от недостиг на витамин С
Недостигът на витамин С е рядко наблюдаван проблем, но ако приемате прекалено малко или никакво количество (под 10 mg на ден) в продължение на седмици ще се разболеете от скорбут. Симптомите на това заболяване са лесна уморяемост, възпаление и кървене на венците, появата на малки червени или лилави петна по кожата, болки в ставите, бавно зарастване на рани, депресия, падане на косата и зъбите, също така е възможно да се развие и анемия. Ако скорбутът не се лекува е смъртоносен.

Какво се случва при приема на прекалено големи дози витамин С
Витамин С има ниска токсичност и прекаленият му прием има по-слабо изразени странични ефекти като диария, гадене, болки в корема и други стомашни неразположения. При хора страдащи от хемохроматоза (повишено натрупване на желязо в организма) високите дози витамин С може да влошат състоянието им и да увредят тъканите на тялото.

За какво е полезен витамин С

Смята се, че хората, които приемат голямо количество витамин С посредством консумацията на плодове и зеленчуци са изложени на по-малък риск да развият различни видове рак като например на белите дробове, гърдата и дебелото черво. Тази група хора също така е по-малко вероятно да страдат от заболявания на сърдечно съдовата система, за което спомагат антиоксидантните свойства на витамина. Широко известно е, че приемът на витамин С спомага за предпазване от настинки и хрема и подобрява тонуса.

Взаимодействия с други вещества
Витамин С влиза във взаимодействие с определени лекарства затова трябва да се консултирате със специалист преди да ги приемате. Синтетичните форми на витамина под формата на хранителни и витаминни добавки може да повлияят негативно по време на химиотерапия и лъчетерапия.