Утопия | Отпечатъците на живота

3
Добави коментар
pkutopia
pkutopia

Новите ориентири в моят град

Живея в един наш град, средно голям, известен и доста колоритен. Между старите панелки сега се издигат нови сгради и хипермаркети. Един ден слизайки от влака един човек ме заговори:

– Извинете, къде се намира улица „Рила“?

Погледнах към града.

– Как да ви обясня – зачудих се аз.

– Виждате ли тази улица? Вървете право по нея и когато стигнете до един обърнат контейнер и разпръснат по тротоара боклук, завийте наляво.

После…

– Хубаво де, но ако боклука е събран и улицата е чиста? – прекъсна ме той.

– Не се безпокойте – отвърнах аз.

– Вече месеци никой не го е събирал.

Сигурно още е там. Та като стигнете дотам, завийте, както вече ви казах, наляво и вървете, докато наближите една полусрутена сграда с разградена ограда.

– Това ли е тя?

– Не! Свийте по разкопаната улица надясно.Преди няколко години сменяха канализационни тръби и така и не заровиха изкопа.

– Вероятно това е улицата, която търся?

– Не е. Трябва да продължите по нататък. Като видите един стар „джуган“, преминете на другата страна, в уличката…

Отново ме прекъсна:

– Може „джугана“ да го няма вече?

– Там си е. Изглежда, онзи който го е докарал, е забравили да си го прибере и сега се превърнал в дом за глутница бездомни кучета, така че се понапазвайте, минавайки от там!

– И това вече е улицата, която търся!

– Не, не е – отвърнах му.

– От тази уличка ще излезете на друга по малка улица. От дясната ви страна преди време имаше горичка, от която сега само дънерите напомнят за нея. Просто някой много умен власт имащ реши, че на градът с най – мръсния въздух в България не са му нужни гори. А пък други предприемчиви съграждани изкорениха фиданките, които бяха посадени миналата година. Няма как да не ви направи впечатление.

Накрая на улицата свийте в дясно покрай изоставеното и рушащо се бивше поделение на строителни войски. Имайте едно наум минавайки от там, че от години мястото се е превърнало в свърталище на наркомани и клошари. Също така внимавайте и да не паднете в някоя откритата шахта. Отдавна откраднаха капаците, и сега там е като минно поле. Ако все пак успеете да заобиколите шахтите, завийте наляво. Това е улица „Рила“! Там живея аз.

Харесва ти това, което намираш тук, обичаш да четеш материали

в RSS четец!!!
Ето линк. към нашия RSS фийд.