Изкачване на върховете Качкар и Арарат с разглеждане на манастира Сумела, Ани, езерото Ван и Исак Паша Сарай

13
Добави коментар
bga
bga

Изкачване на върховете Качкар и Арарат с разглеждане на манастира Сумела, Ани, езерото Ван и Исак Паша Сарай
Връх Качкар (3937 м) е най-високият връх в Понтийските планини и е петия по височина връх в Турция. Връх Арарат (5165 м) е най-високият връх в днешна Турция. Той се намира в Североизточна Турция, на 16 км западно от Иран и на 32 км южно от Армения. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан. В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа.

Връх Арарат на залез слънце

Обща информация за планината Качкар:

Kaçkar Dağı е част от Понтийските Алпи, които са разположени в северната част на Турция в близост до южното крайбрежие на Черно море и се простират от Кавказ до Истанбул. На север те са много гористи, обрасли с борови гори във високите части, а в ниските части се срещат кестен, габър и бук с ивици от чаени плантации и лешникови горички. Контрастиращите голи южни склонове са предпочитани от летните пастири. Езерата, водоскоците и потоците са изобилни и кристално чисти.

Най-забележителни в региона са река Altiparmak (Шестпръстата) и връх Качкар, който е петтият по височина в Турция. Най-добрият подход към върха е от юг, тъй като тук ги няма влажните мъгли, които са нещо обичайно за северната страна през следобедните часове. Местните казват, че ако на северната страна има 5 ясни дни от месеца значи това е голяма изненада, а ако от юг има 5 дъждовни дни, то е невероятно.

Нашият път, който е доста дълъг следва един път, които е достатъчно широк, за да се движи автомобил по него и започва от селцето Olgunlar (Yaylalar). Той се движи нагоре срещу течението на реката до платото Dilber Düzü (2950 м), където обикновенно има голям палатков лагер. Над него се намира леденото езеро Deniz Gölü, а още доста по-нагоре и скалистия връх Kaçkar Dagi (3932 м).

Поглед от връх Качкар

Информация за изкачването на връх Арарат:

Южният маршрут е най-лесния и най-популярен за изкачване и започва от Догубаязит. Той няма техническа трудност и се ходи основно по снежен склон. При изкачването на Арарат обаче има други трудности и те са аклиматизацията и променливото време. Изкачването започва от 2000 метра надморска височина и едно бързо изкачване на върха може да причини височинна болест.

След като се тръгне от Догубаязит се спира в село Ели. То е на 2 часа път с кола от града. От село Ели се прави преход около 4 часа с денивелация около 400 метра. Лагера на 3200 метра (известен като Зеления лагер) е едно от местата, където могат да се открият зелени полянки и вода. Той обаче често е многолюден и мръсен. От Зеления лагер следва един 3-часов преход по стръмен и скалист участък, който води до следващият лагер на 4200 метра. Тук обаче денивелацията е 1000 метра.

Изкачването на върха винаги започва много рано сутринта по тъмно и на челници. Прехода между лагер 2 на 4200 метра и 4950 метра, от където започва ледника е много стръмен и скалист. Котките се слагат на около 4900 метра. Последната част от изкачването е относително лесна. Първият връх, с който ще трябва да се преборите се казва Инону. Главният връх остава отляво. Главният връх се достига след като се изкачи връх Инону и се влезе в конуса на кратера. След това се ходи за кратко по равно и после се изкачва леко нагоре. Изкачването от лагер 2 до Главния връх отнема около 5-6 часа.

Северните склонове на Понтийските планини

Цени На човек при минимум 5 участника – 2164 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва
– Пътуване до Догубаязит и обратно до България с микробус;

– Професионален български водач;

– Местен английскоговорящ водач за изкачването на Арарат;

– Пермит за изкачването;

– Трансферите от Догубаязит до връх Арарат и обратно;

– 5 нощувки в хотели в Трабзон, Карс, Догубаязит и Анкара;

– 1 нощувка в пансион в Олгунлар;

– Хранене и топли напитки (кафе, чай) по време на изкачването на връх Арарат;

– Готвач и кухненско оборудване за изкачването на връх Арарат;

– Мулета (максимум по 20 кг на човек) за връх Арарат.

Забележка:

За да получим навреме пермит за изкачването на връх Арарат записването за програмата трябва да стане минимум 2 месеца преди дата на отпътуване от България. Технологичното време за издаването на пермита е 1,5-2 месеца.

Поглед от връх Арарат към Малък Арарат

Цената не включва
– Здравна застраховка;

– 1 нощувка в хотел в Догубаязит;

– Входове и такси за паркиране за посещаваните музеи и забележителности;

– Храна по време на пътуването до Догубаязит и обратно до България. Програма
1 ден: Trabzon – 20 часа

Пътуване от България до Trabzon. Нощувка в хотел.

2 ден: Olgunlar (1850 м) – 12/14 часа

Рано сутринта ще отпътуваме към Манастира Сумела.

Манастирът Сумела (Sumela Monastery) представлява един от най-старите християнски храмове на нашата планета. Той е изцяло изсечен в пещера в стръмни отвесни скали, а от височината на манастирската пещера се открива красива гледка към намиращата се на 350 м по-надолу долина Алтъндере (Altındere). Този манастир е създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Около него насред скалите растат внушителни черни борове, а доста често манастирът потъва в гъста мъгла.

Цветята на Качкарските планини

Основите на Сумела са поставени през 386 г. по времето на император Теодосий I. Според преданията двама атински монаси – Варнава и Софроний, открили икона на Дева Мария в една от пещерите в околностите на Трабзон. Те решили да останат в местността и да построят храм. За тази легенда няма исторически доказателства, но това е официалната версия за възникването на храма. Смята се, че иконата, която монасите открили, е нарисувана от Св. Лука. През следващите векове манастирът Сумела търпи доста разрушения и реставрации. Във вида, в който днес е запазен, той е бил реконструиран по византийско време, през 13-14 в. За самото му построяване са използвани нечувани ресурси за онова време, имайки предвид и сложното му местонахождение.

През 1340 г. император Алексии III решава да разшири манастира, като изцяло го реконструира. Неговата коронация се извършва именно тук, като в главната зала са запазени фрески, които илюстрират моментът на поемането на короната. През средновековните векове облагородяването на обителта със стенописи и църковни рисунки продължава. При последните гръцко-турски разногласия след Втората световна война, гърците се налага да напуснат турската територия. Преди да напуснат обителта на манастира Сумела монасите спасяват всичко, което могат, като иконата е скрита на сигурно място.

След като го разгледаме ще продължим към Yaylalar. Нощувка в пансион Качкар в Olgunlar.

3 ден: Dilberduzu (2900 м) – 7/8 часа

Трек до Dilber Düzü и нощувка на палатки.

Сянката на връх Арарат на изгрев слънце

4 ден: Връх Качкар (3937 м) – 10/12 часа

Изкачване на връх Kachkar и слизане до Dilber Düzü. Нощувка на палатки.

5 ден: Kars – 7/8 часа

Преход до Yaylalar и отътуване за Kars. Нощувка в хотел.

6 ден: Doğubayazıt (2200 м) – 4/5 часа

След закуска ще отидем до руините на старата арменска столица Ani. В края на IX век тя е засенчвала с великолепието си Константинопол, Кайро и Багдад. Летописците я наричат „града с 1001 църкви“. Хиляда години древната столица на Багратидите и на арменското царство, което е обхващало територията на днешна Армения, части от Иран и източна Турция, е същински средновековен метрополис. Неговите църкви са технически и архитектурен авангард за епохата си. Богатството и великолепието му привличат все повече жители и към края на Х век там живеят около 100 000 души.

Превърнат в столица от Ашот Трети, Ани постига върха на славата си при арменската династия на Багратидите. Кулминацията е при управлението на Гагик Първи (989–1020). През 1045 градът, кръстен на богинята Анахид (арменския аналог на Афродита), попада във владение на Византия, а само 20 години по-късно го превземат селюките. Те почти столетие се сражават за управлението на Ани с грузинците, а през 1239 г. е нападнат и превзет от монголците. Вече бледа сянка на някогашния великолепен метрополис, Ани е напуснат от по-голямата част от жителите си и окончателно разрушен от земетресение през 1319 г. Монголците, които не притежават градска култура, никога не го възстановяват.

Качкар

След XIV век руините остават загубени за човечеството чак до ново време. Земетресения, вандализъм, опити за културно прочистване, аматьорски разкопки и реставрация, и най-проста небрежност добавят своя дял в постепенното унищожаване на малобройните останки. Сега от великолепния град са останали няколко полуразрушени храма, части от замък и съборен в средата мост. Някогашната двойна крепостна стена ту се издига нагоре и кулминира в разнообразни по форма и височина кули, то се спуска надолу, като на места напълно се разтваря във високата трева.

Пътуване до Догубаязит. Нощувка в хотел.

7 ден: Лагер 1 (3200 м) – 4 часа

Днес ще станем рано, ще закусим и ще се срещнем с местният водач, който ще се погрижи за организацията на изкачването. С микробус ще бъдем транспортирани до началото на трека в основата на връх Арарат на около 2200 м. След като натоварим целия багаж на мулета ще продължим нагоре към Лагер 1. Той се намира на около 3200 м и е известен още с името „Зеления лагер“. Следобед след като организираме лагера ще имаме време за добра почивка или за разходка в района. Нощувка на палатка.

8 ден: Лагер 2 (4200 м) – 6 часа

След като закусим, ще съберем нашите палатки и ще ги натоварим отново на мулетата. През този ден трябва да се изкачим до Лагер 2, който се намира на 4200 м. Тази вечер ще трябва да си легнем рано, тъй като ни предстои ставане в 2.00 часа през нощта. Нощувка на палатки.

На връх Арарат

9 ден: Връх Арарат (5165 м) – 12/14 часа

Днес ще станем доста рано към 2:00 часа сутринта. Ще ходим до изгрев слънце и тогава ще направим почивка. На изгрев слънце от ляво на нас ще се види огромната сянка, която хвърля конуса на връх Арарат. Някъде по това време или малко по-късно на около 4950 м, ще достигнем ледниковата шапка, която покрива върха. Тук ще сложим котките и ще продължим нагоре към връхното плато.

При добро време гледката от върха е много красива. Това е може би едно от малкото места от които могат да се видят цели четири държави. На североизток са Армения и автономната република Накчиван, която е част от Азербайджан, на изток е Иран, а във всички други посоки е Турция.

На слизане трябва да достигнем Лагер 2 преди обяд. Тук ще направим едночасова почивка, през която ще закусим и ще подготвим багажа за слизане надолу. В Лагер 1 отново ще направим добра почивка и обяд и след това ще продължим надолу, където ще ни чака микробуса с който ще стигнем до Dogubayazit. Тук ни очаква заслужена почивка, с добра храна, баня, масажи и други екстри. Нощувка в хотел.

10 ден: Doğubayazıt и разходка до Ван

Резервен ден в случай на лошо време.

Към Лагер 1 на връх Арарат

Ако сме случили с времето и на двата върха този ден може да бъде използван за разглеждане на културни и исторически забележителности в района. За целта рано сутринта ще отпътуваме за езерото Ван и от там с лодка ще стигнем до свещенният остров Akdamar, където ще можем да разгледаме стара арменска катедрална църква и да се полюбуваме на гледката към езерото и вторият по височина вулкан в Турция – Süphan, който се издига на отсрещната страна на езерото.

Църквата на Свещенния кръст е била изградена от цар Gagik между 915 и 921 като част от един кралски комплекс включващ палат, манастир, улици, градини и терасирани паркове, но единственото нещо което се е запазило до днес е църквата. Тя е била дело на арменския архитект Trdat Mendet, който също е построил катедралата в близост до Ани. Църквата на Свещенния кръст е била седалище на Арменската ортодоксална патриаршия от 1116 до 1895, но след това е била напусната в следствие на конфликт между Армения и Отоманската империя.

Привечер, когато е най-доброто време за снимки, ще разглеждаме Исак Паша Сарай – една от най-големите исторически забалежителности в Турция. Палатът се намира на склона на един планински хълм на 5 км източно от Doğubeyazıt.

Исак Паша Сарай

Строежът на двореца е започнат през 1685 от Паша Колак Абди, беят на провинция Баязит и според надписа в горната част на вратата на Харема е завършен през 1784 от правнука му Ишак (Исаак) Паша. Палатът е бил нещо повече от дворец – по времето си е бил вторият по-големина университет след двореца Topkapı в Истанбул и е последният голям монументален паметник на Отоманската империя от периода „Lale Devri“. Дворецът е изрисуван на обратната страна на новата турската банкнота от 100 лири.

Нощувка в хотел.

11 ден: Анкара

Пътуване до Анкара.

Ако остане време ще се разходим из града и ще разгледаме някои от неговите забележителности. Най-ранните останки от минали епохи са при Хисар (Цитаделата). Тя е била усилена от римляните, построена наново от византийците и поддържана от селджуките и османците. От 20-те кули, които някога пазели постройката, 15 все още стоят на различни височини.

Друго място, което е препоръчително да се посети е великолепният Музей на анадолските цивилизации. Той е малък, но колекцията в него е от голяма класа. Шедьоврите от Неолитната и Бронзовата епоха, от Асирия, Фригия, Урарту, Древна Гърция и Рим са грижливо изложени. Тук могат да се видят грациозните еленови изображения, които украсяват пощенските картички от цяла Турция, както и бронзова статуетка на бик (около 2400 г. пр. Хр.), варовиков каподийски идол с две глави (3000 г. пр. Хр.), ваза с формата на глава на овен (1900 г. пр. Хр.).

Остров Акдамар и Църквата на Свещенния кръст

В турската столица има множество религиозни храмове. Най-атрактивните от тях са приказните джамии Аладин (The Alaaddin Mosque), Ахи Елван (Ahi Elvan Mosque), Хачи Байрям (Hacı Bayram Mosque), Йени (Yeni Mosque) и Коджатепе (Kocatepe Mosque). Може би най-впечатляващия мюсюлмански храм е Коджатепе (Kocatepe Mosque). Джамията е строена 20 години – от 1967 до 1987. Коджатепе е една от най-големите джамии в света. Изградена е в модерен ислямски стил и се състои от 4 високи минарета и няколко огромни кубета.

Нощувка в хотел.

12 ден:

Пътуване до България, а ако остане време и участниците имат желние може да се спре в Истанбул за почивка и разглеждане на града.

Най-добри месеци за провеждане
От началото на юни до края на септември Необходим опит
– Солиден летен опит в българските планини;

– Умение за движение с котки. Лична екипировка
Следващият списък от облекло, екипировка и аксесоари е препоръчителен, но ако имате предишен планинарски опит ви препоръчваме да го погледнете информативно. Този списък също така може да ви помогне да не забравите нещо важно, което ще ви е необходимо, за да ви осигури максимален комфорт в планината.

Връх Арарат гледан от района на Исак Паша Сарай

– Здрави трекинг обувки обезопасяващи глезена, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Препоръчително е да са със сравнително твърда подметка, за да ви осигурят стабилност при изкачването по снежни склонове;

– Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в населените места или разглеждането на забележителностите;

– Няколко чифта топли и дебели чорапи за изкачването на връх Арарат;

– Гети, в случай че завали дъжд или сняг;

– Свободни обикновенни панталони, както за трекинга, така и за пътуването;

– Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;

– Водоустойчиви панталони (мембрана);

– Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;

– Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;

– Лека фанелка от полар 100;

– Дебело поларено яке;

– Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;

– Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини (мембрана);

– Пухено яке или изолация подходящо за студените вечери или сутрини;

– Вълнена или поларена шапка

– Шапка с козирка за слънце;

– Слънчеви очила с фактор 4;

– Крем против изгаряне и балсам за устни;

– Крем за изгаряне (Dermazin);

– Няколко чифта топли ръкавици;

– Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа и който ще носят мулетата на връх Арарат;

– Раница, която ще носите лично по време на трековете;

– 1-литрова бутилка за вода;

– Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;

– Добър спален чувал до -10 градуса;

– Палатка (палатките могат да бъдат споделени между участниците);

– Шалте;

– Челник с резервни батерии;

– Камера или фотоапарат;

– Голяма кърпа за врата;

– Таблетки за пречистване на водата;

– Газов котлон и готварски принадлежности (канче, чаша, лъжица, вилица и швейцарско ножче), които ще ви бъдат необходими по време на трека до връх Качкар;

– Щеки;

– Книги;

– Висотомер;

– GPS;

– Карти за игра.

Малък и Голям Арарат

Полезна информация Скалният шедьовър – Манастира Сумела Ишак паша строи къщата си на „Пътя на коприната“ Хранене в планината Височинна болест Планинската (височинна) болест Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да си изберем водонепропускливо яке Да изберем котките Как да изберем правилната обувка за планина Връх Арарат