Petel.bg – новини – ШОКИРАНИ КЛИЕНТИ: „КАУФЛАНД“ ПРОДАВА СВИНСКИ ВРАТ – МЕНТЕ. ВИЖТЕ НА КАКВО ПРИЛИЧА

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Варено-пушен свински врат, който се продава в търговска верига в Бургас за 10 лева без една стотинка килограма, стресна читатели на „Флагман“. На снимката на деликатеса, закупен от клиенти в „Кауфланд“, се вижда някакво шунковидно произведение, в което сигурно има и месо и в което се намират видими дупки, сякаш е инжектирано с нещо. При внимателно вглеждане колбасът няма нищо общо със свинския врат, защото всеки, който си е купувал вратни пържоли знае, че те са шарени, тоест имат ивици сланина.

В съответното произведение на колбасарското изкуство няма грам следи от ивици сланина, а по-скоро прилича на месо от бут. Дори и да е от бут, той не може да бъде с такава правилна форма, в която се предлага в опаковките. На етикета пък четем, че „нещото“ съдържа: свинско месо /врат/, вода, сол, стабилизатори, дифосфати, трифосфати, полифосфати, сгъстители, карагенан, гума ксантан, динешестен андипат, соев изолат, животински протеин, оцветител-кармин, консервант, може да има следи от синап, глутен и лактоза.  Да се чди и мае човек за какво са му притрябвали на един хубав автентичен свински врат полифосфати, сгъстители, оцветители, та и соев изолат. А вкусът му пък наподобява на кренвирш или шунка от три лева килото.. 

При справка с три известни фирми за производство на колбаси стана ясно, че варено-пушен свински врат си е точно варено-пушен свински врат. В случая с описания колбас ставало дума за парчета месо, които се обработват, слепват се, към тях се прибавя нишесте, понякога картофено пюре, желатин, много вода, правят се на калъпи и наподобяват истинския продукт. Всъщност истинското му наименование трябва да е варено-пушен салам от свинско месо, или варено-пушен продукт. И че етикетът е заблуждаващ. А цената трябва да е по-ниска.

Производителят „Макро-Кор“ ЕООД – София отказа коментар какво съдържа произведението, а думите буквално бяха „Няма да участваме в статията“. 

Оказва се и че има пропуск в номенклатурната листа и този тип произведения на кулинарното изкуство нямат точни задължителни наименования и могат да бъдат кръщавани както решат производителите. Стига да са защитили рецептата.

А потребителите трябва да четат внимателно етикетите, за да не се окаже, че ядат соя, картофено пюре и животински протеин и да мислят, че е деликатес от прясно контрафиле.