Каяк и рафтинг в България

13
Добави коментар
fixstay
fixstay

Приключението започва още щом посочите на картата нетрадиционната за бързи води дестинация България. Тук климатът позволява целогодишно спускане с каяци и 3 сезона рафтинг. Трасетата са с дължина 8-15 км и със средна категория на трудност. Някои от маршрутите се допълват с удобството на хотелите и инфраструктурата край реката. Други трасета за спускане предполагат достъп по черни пътища, романтично бивакуване и среща с дивата природа. Карането по непознатите бързеи на България ще ви поднесе голяма доза адреналин и ще ви запознае с гостоприемните жители на малките селца край реката.

 

Река Струма (Кресненското дефиле)

Дефилето на р. Струма предлага възможности за спускане в бързи води целогодишно и е най-популярната дестинация в България. През пролетта на 2008 г. тук се проведе кръг от Европейската купа по рафтинг. Дефилето има два 8-километрови участъка: труден (категория ІІІ+ (V) и лесен (категория ІІ+ – ІІІ). Покрай реката минава главен път, който осигурява както лесен достъп до старта, така и удобни площадки за наблюдение на атрактивните спускания.  

 

Река Арда

Живописен каньон, екстремни бързеи и безлюдни брегове – това ви очаква по течението на река Арда. При пълноводие може да се спускат два 15-километрови участъка с категория на трудност III–IV. Двете трасета се разделят от средновековния Дяволски мост – паметник на културата. Адреналинът ви ще скочи до критичната точка при спускането с каяк при пролетното пълноводие на реките Искър, Чепинска, Златаришка, Рилска, Бели Искър, Леви Искър, Бебреш, Чепеларска.

Дефилето на р. Струма има участък с по-ниска степен на трудност, което позволява да се правят специални спускания само за деца (8-14 г.). Младежите до 18 г. могат да преминат и по техничното трасе, но се изисква декларация за съгласие на родителите.

 

« назад