Китайски проект за вакуумен тунел ще позволи на маглев влаковете да летят с 2880 км/ч.

13
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 09/05/2014

Не беше много отдавна, когато се разбра, че Елън Мъск – създателят на PayPal, Tesla Motors и SpaceX – е замислил транспортна система, при която влаковете ще могат да се движат с над 1100 км/ч в тунели, подобни на тръбопроводи. Сега се оказа, че китайците също работят по подобен проект.

Изследовател от Китай разкри плановете си за „супер-маглев“ влакова линия, при която бъдещите влакове ще могат да се движат със скоростта от изумителните 1800 мили в час, което прави около 2880 километра в час. За сравнение, в момента най-бързият пътнически влак в света – Шанхай Маглев – достига скорост от едва 268 мили в час, тоест 430 км/ч.

В своя проект с помощта на вакуумна тръба изследователят елиминира ограниченията на скоростта, наложени от въздушното съпротивление на влаковете, движещи се на магнитни възглавници.

При маглев влаковете (маглев – магнитна левитация, т.е. магнитна възглавница) повече от 83 процента от тяговата енергия се губи заради въздушното съпротивление при скорости, по-високи от 400 км/ч. Д-р Дън Зиганг, доцент в Лабораторията по приложна свръхпроводимост в Югозападния университет на Джиатонг, е разработил тръба, която намалява въздушното налягане в средата, в която преминава влакът, при което то е около 10 пъти по-малко от нормалното. Според д-р Зиганг, тази вакуумна транспротна тръба би могла да позволи на високоскоростните маглев влакове да достигнат скорост до 1800 мили в час, което прави 2880 км/ч. Технологията може да се приложи първо при военни системи и платформи за космически ракети.

Следващата стъпка в изследванията на д-р Зиганг, чиято основна цел вече бе постигната през февруари 2013 г., е да се разработи пръстен с високотемпературни свръхпроводящи маглев влакове, които могат да ускорят до определена скорост, 25 км/ч. Превозното средство е проектирано да ускори до 50 км/ч без пътници. В момента ограничаващ фактор за скоростта е малкият радиус на пръстена, затова екипът на учения провежда тестове с нова система.

Публикувано в Коли, Общество | Тагове маглев, магнитна възглавница, магнитна левитация