Как да се предпазим от метаболитния синдром?

32
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Всичко за вашето здраве, компетентна консултация с най-добрите лекари на България предлага рубриката „Доктор – ох, боли!” в предаването на Дарик „Ники Кънчев Шоу”. В първите няколко издания на рубриката, осъществявана съвместно с „Актавис” гостува доц. д-р Владимир Христов, ръководител на Клиника по ендокринология към Университетската болница „Александровска”. Как да разберем дали страдаме от метаболитен синдром, как можем да се предпазим и как да се лекуваме? Отговорите на тези въпроси дава доц. Владимир Христов.

Сега ще говорим за това, от което страдат много хора –наднорменото тегло или т.нар. метаболитен синдром. Доц. Христов, страдам ли, според вас от метаболитен синдром?

В никакъв случай не може да се каже от пръв поглед, защото това страдание е комбинация от няколко елемента. Големият американски изследовател Норман Каплан нарече това страдание „смъртоносен квартет”, следователно имаме четири признака, на които трябва да се обръща внимание.

Бях чувал за „Четворката от Ливърпул” – Ринго, Джон, Джордж и Пол, но „смъртоносният квартет” кой е?

„Смъртоносният квартет” започва от наднорменото тегло, концентрирано в поясната област, измерено с обиколка на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при жените.

Аз бях чувал за 90-60-90, добре значи 94.

94 см обиколка на талията при мъжа е лимит, оттам започват проблемите. Вторият признак е повишено артериално налягане, границата е 130 на 85, оттам нагоре вече е проблем . Третият признак е нарушение на мастната обмяна, това, което казват най-често хората, е увеличен холестерол, а аз бих казал намален добър холестерол и увеличен лош холестерол. И четвъртият е нарушение в захарната обмяна.

Това е много важно да го запомним всички, защото ние можем да си мислим, че сме малко по-пълнички или да имаме повишено кръвно някой път, но съчетанието на четирите явно ни изяжда отвътре постоянно.

Рискът от сърдечносъдовите заболявания на този фон е 10 пъти по-голям, когато се групира, това е целият проблем.

Да те върнем към корените на това заболяване, преди да поговорим за профилактиката. Това е генетика ли е или начин на живот, или и двете?

Генетичният, бих казал, безпорядък е някъде около 30 процента. С други думи, 70 процента си го правим ние.

Какви хора страдат най-често от заболяването?

Най-често обездвижени, възрастни, но болестта се „подмладява”.

Какво означава това?

Вече са доказани и деца на около 6 г., които развиват тези признаци. Цял проблем е да говорим какво правят децата, какви програми имат, колко време прекарват зад компютрите, с какво се хранят и т.н. Нещата тръгват оттам -обездвижване и прием на високо енергийни храни плюс стрес. Всичко това, взето заедно, поражда риск от натрупването на тези четири съществени признака.

Как да хванем този квартет?

Има сериозно разработена програма, от колектив, ръководен от мен, която участва в Общоевропейска програма за опазване от диабет, на базата на наличието на въпросния метаболитен синдром и може да открие застрашените чрез един осемточков въпросник. И това, предоставено в ръцете на общопрактикуващи лекари или по интернет, може да доведе до това, че отговаряйки на въпросите, които имат съответна характеристика и точки, колкото повече отклонения се срещат при отговора на тези въпроси,стигайки до лимита 15 точки, ние веднага включваме тези, които са 15 и нагоре в рисковата група. Те се подлагат на изселвания на кръвната захар и се идентифицират съответните индивиди с този проблем. Оттам нататък вече могат да се използват превантивни мероприятия.

Доц. Христов, какво имате предвид, може би профилактика?

Точно така, първична профилактика, т.е. недопускане на усложнения, недопускане на диабет. Основната мярка е движението, за което говорихме и по време на диабета, важи и тук с пълна сила. И аз имам случаи, в които успяха да свалят между 5 и 10 процента от теглото си и ликвидираха само от това всичките отклонения, които бяха налице.

Значи да разбираме, че храната ни убива?

Неправилната.

Доц. Христов, каква е вашата правилна храна?

При всички случаи аз, тъй като съм познавач, би следвало и да съм за пример и спазвам редица условия в това отношение, ограничавам животинските мазнини, избягва се пържената храна, употребява се повече зехтин, винаги салата с всяко ядене. И две думи за алкохола, защото много от пациентите питат какво да правят с алкохола. Чаша червено вино (200 гр.) даже е лекарство.

А какви са истинските лекарства за метаболитния синдром?

Естествено е да атакуваме всички видове отклонения: кръвното налягане със средства за борба с кръвното налягане, т.нар. АС инхибитори. Това е една голяма група лекарства, които се препоръчват на първо място в това отношение. Метформина, който споменахме и при диабета, може да служи като превантивна мярка при всички случаи. Отклоненията в мастната обмяна се лекуват със статин, също една добре изпитана група от лекарства. Така че трябва да се третира комплексно, подчертавам на фона на диета и движения.