Що е то предсърдно мъждене и защо е важно да знаем?

1
Добави коментар

Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид аритмия в България. Какво трябва да знаем за него?

Това е неравномерно биене на сърцето, което се получава в резултат от нарушение в работата на естествения пейсмейкър на сърцето. Нормално той координира свиването на клапите в сърцето, така че кръвта да бъде изтласквана в артериите в точното време. При предсърдното мъждене се получава хаотично трептене (мъждене) на предсърдията, което пречи на сърцето да изпълнява ефективно функцията си на помпа в човешкото тяло. В резултат на това кръвотокът в някои части на сърцето се забавя. Тази неравномерност в обичайната работа на сърцето може да доведе до образуване на тромб, който да прекъсне кръвния поток и да доведе до мозъчен инсулт.

 

Предсърдното мъждене може да се появи самостоятелно, но по-често съпътства други заболявания – диабет, хипертония, коронарна болест и др. На пациенти с такива заболявания трябва да се обърне особено внимание за наличие на предсърдно мъждене. Какви са превантивните мерки и как се лекува предсърдното мъждене?

 

Съвременната медицина позволява този вид нарушение в „координацията“ на сърцето да бъде открит още в ранна фаза. На българския пазар вече се предлага апарат за измерване на кръвно налягане, който има и функция за откриване на предсърдно мъждене. Тези апарати силно се препоръчват за пациенти, които имат някои от гореспоменатите заболявания и съответно попадат в групи с висок риск.

 

Тъй като предсърдното мъждене е свързано с коагулацията и кръвосъсирването, от години медицината използва лекарствени продукти, наричани антикоагуланти, които да предотвратят образуването на тромб в кръвоносните съдове или други усложнения, свързани с нарушения поток на кръвта. Проблемът с тези медикаменти обаче е в установеното характерно взаимодействие с други лекарствени средства и най-вече с някои от най-често приеманите храни. Важно е да се знае, че лекарствата, които се изписват за предсърдно мъждене имат точно обратното действие на това, което има витамин К. Този витамин има съсирващо действие и предпазва от загуба на кръв при нараняване. Зелените храни като магданоза, копривата и кивито са източници на витамин К. При хора с предсърдно мъждене или проблеми с кръвосъсирването трябва да се внимава с приема на тези храни.

 

Макар и в днешно време да съществуват антикоагуланти, които да имат значително по-леки „странични ефекти“, най-добрият начин за превенция на предсърдното мъждене остава следенето за поява на аритмия.