Боядисване на ръждясали стоманени джанти

1
Добави коментар

Боядисване на ръждясали стоманени джанти

От доста време си карам фордчето с ръждясалите и джанти но напоследък този дефект започна да ми се набива на очите все повече и повече. Всеки път когато паркирах на паркинга на някой по-голям магазин забелязвах ръждясалите си джанти и някак си ми ставаше неудобно. Не ме разбирайте погрешно, не се срамувам че карам Форд, но брутално ръждясалите ми стоманени джанти го правеха да изглежда няколко идеи по-зле. От известно време ми се въртеше в главата идеята да си купя алуминиеви джанти но в условията в които си карам колата те едва ли щяха да издържат дълго. Още повече, че ако исках да се сдобия с нещо което да не е също толкова грозно, колкото и ръждясалите ми стоманени джанти, трябваше да се бръкна поне 300 лева. То хубаво да дам 300 лева но дали щях да случа на читави лети джанти? Дали нямаше да имат заварки или изкривявания? Дори и да нямаха, щяха да имат доста одрасквания които трябваше после да заличавам и изобщо щях да дам едни пари и да си отворя една голяма занимавка. На всичкото отгоре, изобщо не върви да давам 300 лева за джанти на кола която не струва и 1000 лева. Ето и как изглежда колата ми с ръждясалите джанти.

Голяма грозотия, нали? Ето и една снимка от близък план на ръждясалата ми джанта.

Не вървеше да карам така колата. Не че ми пука как изглежда колата ми, но все пак това изглеждаше отвратително. Реших, че няма да давам пари за алуминиеви джанти и ще мина с по-тънък бюджет, а именно с пет лева. Да, точно така. Разходите ми по боядисването на джантите ми бяха точно пет лева, колкото струва един спрей за джанти от 400 милилитра. Самата процедура по боядисването на ръждясалите ми джанти премина долу горе по следния начин. Демонтаж на джантите (една по една разбира се), изстъргване с винтоверт с телена четка (винтоверта ми е без батерия и се захранва от акумулаторяа на колата с две дълги жици). След това следва хубаво намазване с преобразувател за ръжда, изчакване и след това яко шкурене с шкурки 80, 210 и накрая 500. След тази операция джантата изглежда долу горе така.

След това джантата се облепя с тиксо по краищата и се напръсква със спрея. Желателно е да сложите джантата върху вестник за да не изцапате отдолу с боя.

След около десетина минути (температурата на въздуха беше около 25 градуса) боята беше позасъхнала и беше време да монтирам внимателно джантата на колата за да мога да освободя крика за следващата джанта. Ето я и боядисаната джанта вече монтирана. Няма нищо общо с ръждясалата джанта, нали?

А ето и как изглежда колата с вече готовите боядисани джанти.

Ето и една снимка от друг ъгъл.

Очевидно е че дори само едни освежени джанти променят цялостната визия на колата и в моя случай цялата работа си излезе за без пари. Времето което отделих за демонтаж, шкурене, боядисване и после монтаж излезе някъде около час и петнадесет минути на джанта (общо пет часа) като в това време включвам и чакането на боята да засъхне. Мисля, че си заслужаваше труда. Сега вместо да се нервя на грозните ръждясали стоманени джанти, се кефя на едни много добре изглеждащи боядисани в бяло джанти.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp