Подводните камъни при билколечението според лекари

1
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Както при всяко нещо, така и при медицината съществуват редица течения и търкания между основните клонове. Хората хиляди години са се доверявали на билковото лечение, различните растения са лекували болестите им. Но пък съвременната медицина, която е на възраст доста по-млада от нея, само „някакви си“ 200 години, разчита на активно вещество, вложено в лекарството, което да лекува. Пак на съвременната медицина дължим откритието на антибиотиците, които в някои случаи са животоспасяващи. А и днес много лекарства са на билкова основа.

Но е съвсем нормално много хора да се извръщат от нея, като се има предвид колко вторични и негативни последици имат някои лекарства. И как заради некомпетентността на някои светила, предписали грешните, много хора са си отишли.

Малко от лекарите смятат, че фитотерапията има бъдеще, повечето са сигурни, че всичко това е лъжемедицина и че фактите и логиката, вложени в традиционната са в много по-голяма тежест пред природата. Едно обаче си остава вярно – ако не бъдат назначение от специалист, и едните, и другите няма да ни помогнат. Билките, както и синтетичните лекарства може да са много опасни, когато се вземат безконтролно и без да бъдат дозирани правилно.

Нормално, както всяко лечение, и това с билки да си има своите противопоказания. Изобщо не се доверявайте на максимата, че като е „Трева все е лечебна“ или че „Ако не ми помогне, няма и да ми навреди“. Това не е така. Има случаи, в които всеки фитотерапевт и хомеопат /стига да не са шарлатани/ ще ви каже, че лечението с билки не е ефективно. Кои са те?

Например когато се налага спешно лечение, в това число и хирургична интервенция. Или когато е необходимо да бъде приложено интензивно или високоспециализирано лечение или пък лечението няма друга алтернатива. Това са такива заболявания, като диабет от тип 1, който се поддържа даже не и лекува, само с инсулин. Ако се замести интензивното лечение с билки, може да се стигне до непоправими вреди върху здравето.

Лекарите предупреждават и за друга опасност от билколечението. А именно, че билковите препарати много трудно могат да бъдат дозирани. Това е така, защото концентрацията на лечебните вещества от билката в чая, са различни според това от коя част на растението е приготвен той. Много е важно и това в кое време на развитието си растението е използвано за чай, при какви условия е расло, как е сушено и съхранявано, как е била приготвена лечебната отвара. Голямото дозиране не само, че ще заличи лечебните свойства, но може и значително да навреди. Особено това важи за билки, които съдържат в себе си силно действащи вещества като алкалоиди и глюкозиди.

Както казахме по-горе, широкоприето е мнението, че билките със своето меко действие може да се приемат по много и не биха навредили, а само помогнали. Забравяме обаче, че някои растения освен лечебни са и отровни. В зависимост от дозата. Поради това, че някои от веществата им са токсични и трудно се извеждат от организма, като могат да се натрупат в клетките, подобно на живака, е хубаво даже и с билкови препарати да се прави прекъсване на лечението. 

И макар да има някои подводни камъни, които лекарите изтъкват и които е нужно да знаем, никой не отрича, че билките са чудесно помощно и поддържащо средство при лечение на някои хронични болести, също така за въздействие на някои оплаквания. Всички например сме пили чай при простуда и няма как да отречем неговото действие.

Всички искаме да сме защитени, да се чувстваме добре и да не приемаме допълнително отровни вещества. Напълно нормално. Понякога обаче се налага да  прибегнем и до синтетичните лекарства, защото в корена си това е медицината, която е спасила милиони и ако не е имало крещяща нужда от нея, днес тя нямаше да съществува. Нека не забравяме, че освен подобрението на хигиената, много болести които преди са били смъртоносни, днес са като мъгляв спомен за нас. И което е по-важно – имат лечение.