До какво води недостигът на тестостерон и как да се справим с него

7
Добави коментар
zdravoslovnohranene
zdravoslovnohranene

До какво води недостигът на тестостерон и как да се справим с него

Либидото зависи от много фактори – то е резултат от съотношението на хормоните в тялото и емоционалните отношения в двойката. При жените картината е доста по-сложна, а при мъжете, дори и тестостеронът да не играе солов спектакъл, то със сигурност има водеща роля на сцената на сексуалните отношения. Съвременният начин на живот на много мъже води до спад в нивото на тестостерона.

Състоянието, свързано с недостига на хормона, дори си има название – Синдром на мъжката раздразнителност ( Irritable Male Syndrome) или IMS. Някои от симптомите включват: емоционална отчужденост, липса на мотивация, агресивност, тревожност и т.н. Може да бъде една от причините за пристрастеност към хазарт, алкохол или работохолизъм.

Ниското ниво на тестостерон засяга поне 13.8 милиона мъже, като в по-голямата част това са мъже на възраст между 30 и 40 години.

Силно сниженото производство на хормона не води само до намаляване на желанието за секс и раздразнителност. То влияе и на физическото здраве – повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет от II тип и костни фрактури. Как да разберете дали страдате от Синдром на мъжката раздразнителност? Освен изброените промени в емоционалното състояние, сигнали за наличието на синдрома са и: напълняване, постоянно усещане за умора, загуба на мускулна маса, мъжки тип оплешивяване. Ако се съмнявате дали не страдате от хормонален дисбаланс, най-добре си направете изследване на хормоните. Хормоналната терапия е вариант, но както винаги, синтетичните продукти би трябвало да са крайния вариант за лечение, за да се избегнат страничните ефекти. Определени промени в начина на живот ще задействат правилните механизми в тялото, за да се възстанови загубения баланс.

Ето кои са необходимите стъпки:

1. Поддържайте здравословно тегло.
Натрупването на мазнини в областта на корема има убийствен ефект върху производтсвото на тестостерон. Според изследване, тийнейджърите, които страдат от затлъстяване са с до 50% по-малко тестостерон от техните връстници, поддържащи средно тегло. Една от причините е, че мастните клетки съдържат ензим, който превръща тестостерона в естроген.

2. Осигурете си достатъчно количество сън.
Според едно изследване, само седмица на недоспиване ( по около 5 часа сън) води до спад в нивото на тестостерона с 10-15%. За някои хора да спиш по 4-5 часа на денонощие изглежда като знак за суперефективност, но ефектите в дългосрочен план от такъв лайфстайл са изключително нежелателни.

3.Избягвайте токсини, които вредят на тестисите

Фталатите и парабените са съставки в продукти като лосиони и кремове за бръснене, а BPA е вреден химикал, съдържащ се в много пластмасови бутилки за вода, опаковки за храна и в мастилото, използвано за принтиране върху касовите бележки в магазините. Тези химически субстанции са анти-андрогени, което означава, че пречат на производството на тестостерон и други изключително важни хормони.

Потърсете био варианти на козметичните продукти, използвайте стъклени съдове и съдове от неръждаема стомана и избягвайте досега с касовите бележки в магазините винаги, когато можете.

4.Усъвършенствайте умението си да…си почивате качествено

Стресът е враг номер 1 на тестостерона. Под стрес нивото на хормона кортизол се увеличава за сметка на тестостерона. Стресът е отговорен и за повишаването на производството на ензимите aromatase и 5-alpha-reductase. Те от своя страна предизвикват процес на разпадане на тестостерона.

Едни от най-добрите начини за релаксация включват: дълбокото, бавно дишане за десетина минути на ден, масажите, практикуването на йога, четенето на литература за справяне с тревожността, възползването от услугите на коуч, ментор или терапевт.

5.Избягвайте лекарства от типа на статините и взимайте добавки като рибеното масло

Статините се изписват за намаляване на холестерола и неговите съставки. Поговорете с лекаря за алтернативи на тези лекарства, защото от една страна статините повлияват негативно върху митохондриите – двигателят на вашия метаболизъм, а от друга – снижават нивото на тестостерона.

Рибеното масло, както и всички продукти, богати на Омега-3 мастни киселини, потушават възпаленията в организма. Какво общо има това с тестостерона? Когато в организма има възпаление, този мъжки хормон намалява. Рибеното масло има значение и за производството на добрия холестерол, а това е изграждащия материал за тестостерона.

6.Осигурете достатъчно витамини за тялото си.

Най-тясно свързани с мъжкия хормон са витамините A, D и E и минералите цинк и селен. Включете в менюто си храни като миди, стриди и раци – за повече цинк и селен, моркови и къдраво зеле за витамин A, бадеми и слънчогледови ядки за витамин E.

Нивото на витамин D зависи от излагането на слъчева светлина. Докато през лятото това не е проблем и дори е препоръчително да се избягва стоенето на слънце в периода от 10 до 4-5 часа, то през останалите сезони и най-вече зимата, човек може да усети ефекта от недостиг на слънчева светлина. При мъжете по-малкото витамин D в организма означава и по-малко тестостерон. Включете в плана за деня разходка за 15 минути, дори и ако времето е мрачно или сте претоварени с работа.

Материала изготви: Мария Димитрова

Коментари