КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ! Индийската „Марсианска орбитална мисия“ влезе в орбита около Марс!

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 587

24 септември 2014 г. 06:20 ч.

Светослав Александров. Индия успя да постигне това, което за други страни е или непостижима мечта, или горчив неуспешен опит. Обликът на съвременната космонавтика е завинаги променен.

Рано тази сутрин след 4:45 часа българско време „Марсианска орбитална мисия“ запали двигателите си за навлизане в орбита. Малко след 5:00 часа автоматичната междупланетна станция влезе в сянката на Червената планета и настъпи период на радиозатишие и нервно чакане.

Но след 5:30 часа, когато радиозатишието свърши и космическият апарат насочи антените си към Земята, екипът в контролния център избухна в ръкопляскания и емоционални честитки. Сигналите бяха прихванати от международни наземни станции.

С успеха си „Марсианска орбитална мисия“ поставя няколко рекорда и постижения.

Илюстрация, разпространена от индийската космическа агенция. Image credit : ISRO

На първо място, това е рекорд за най-евтината досега мисия, която достига Марс. Както казва самият премиер Нарендра Моди, Индия е похарчила по-малко пари от култовия научно-фантастичен филм „Гравитация“. За разработката на „Гравитация“ са похарчени около $100 милиона долара, за които получаваме симулация на космическо пътешествие в киното. За „Марсианска Орбитална Мисия“ са похарчени едва $74 милиона и получаваме истински космически полет! Разбира се, тук е коректно да отбележим, че голяма част от разликата се дължи на различните икономически нива на двете страни – Индия и САЩ.

На второ място, имаме рекорден брой космически апарати, които изучават Марс. В околомарсианска орбита вече има пет апарата (рекорден брой), а общо мисиите на Марс (в орбита или на повърхността) са седем – също рекорден брой.

На трето място, Индия е четвъртата страна след СССР, САЩ и страните от Европейската космическа агенция, която достига Марс. От друга страна, Индия е първата страна в Азия, която успява да достигне Червената планета. Макар че Япония има забележителна програма с модул на „Международната космическа станция“ и астронавти, както и първа успешна доставка на проби от астероид на Земята, двете й планетарни мисии („Нозоми“ до Марс и „Акатсуки“ до Венера) са неуспешни. Китай също до този момент бе признат за неофициален космически лидер, с първо кацане на Луната за 21-ви век… но китайската мисия до Марс „Юнгуо 1“ се провали заедно с „Фобос-Грунт“, който беше носител за нея. Така Индия влиза в един елитен клуб със забележително постижение, което дълго време е убягвало на други страни.

На четвърто място Индия е първата самостоятелна страна, която успява да осъществи успешно пристигане в орбита около Марс от първия път!!! Европейският „Марс Експрес“ също успява от раз, но е плод на много държави. Миналите успехи на СССР и настоящите на САЩ са факт едва след серия провали.

С пристигането на „Мейвън“ на НАСА и „Марсианска орбитална мисия“ на Индия през този месец, започва нов вълнуващ период за космическите изследвания на Червената планета.

За разлика от „Мейвън“, индийската марсианска мисия разполага с камера за цветни снимки. Информирани сме, че Индия ще се опита да направи първи снимки на Марс по-късно през деня, така че следете сайта.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >