Магнезий-Magnesium

13
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Препоръчителен дневен прием на Магнезий 

DRI е общият термин за набор от референтните стойности, използвани за планиране и оценка на нутриенти за здрави хора. Тези стойности,  се различават по възраст и пол.
Препоръчителна дневна доза (RDA): средно дневно ниво на прием на магнезий е достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) от здравите индивиди.
Адекватният прием (AI): установява, когато доказателствата са недостатъчни, за да се разработи RDA и се определя на ниво, предполага да се осигури хранителна адекватност.
Прогнозна Average Изискване (EAR):средно дневно ниво на прием на магнезий преценена за удовлетворяване на изискванията на 50% от здравите индивиди. Той обикновено се използва за оценка на адекватността на нутриенти в групи от населението, но не и физически лица.
Допустим Максимален прием Level (UL):максималната дневна доза магнезий е малко вероятно да доведе до неблагоприятни за здравето ефекти.
Таблица 1 изброява текущите АРР за магнезий . За деца от раждането до 12 месеца, FNB създаде AI за магнезий, което е еквивалентно на средната доза прием на магнезий в здрави, кърмещи бебета, с добавени твърди храни на възраст от 7-12 месеца.
Препоръчителни дневни дози (АРР) на магнезий

За какво се пие и помага магнезий

Както и витамин D, магнезият подпомага калция и фосфора да се фиксират в костната тъкан
Магнезий Участва в образуването на хрущялите и колагена(важен градивен протеин)
Мозъкът е двойно по-голям консуматор на магнезий от всички останали органи
Магнезий взима активно участие в имунната защита на организма – регулирайки синтеза на анти-телата и на една от най-важните анти-вирусни молекули-интерферон
При Дефицит  на магнезий се освобождава завишено количество хистамин, което може да предизвика кризи на алергична основа
Магнезият може да се нарече „антистресов“ елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма при определен стрес: студ, проблеми в офиса, семейни проблеми,тежки тренировки,внезапен силен шум и т.н 

 
Кога имаме нужда от допълнителен прием на магнезий

Увеличете прием на магнезий

Усилената физическа работа  и активното натоварване при спорт е свързано с усилено  потене, което води до огромна загуба на  магнезий. Течността която се губи е сравнително около 2 литра за 60 минути  особено, ако е висока температурата и въздуха е с висока влажност.Активните Спортисти подложени на тежки тренировки често имат  дефицит, на магнезий отколкото хора, които не спортуват.

Магнезия ,който си набавяме чрез храната често е недостатъчен, за да има в организма  магнезиев баланс. Трябва да се отбележи , че атлетите компенсират недостига  на магнезий по времето за възстановяване. Недостига на магнезий  може да се избегне още преди началото на физическата дейност  чрез прием на магнезий. Когато спортистите не приемат достатъчно количество магнезий имат последващи симптоми: мускулна-нервно  хипервъзбудимост, по-чести разтежения в мускулите, мускулни крампи и спазми, възможни скъсвания на влакната на мускула.

Препоръчителния дневен прием на магнезий при активни спортисти е приблизително 5 милиграма магнезий на килограм лично тегло. Нуждата от допълнителен прием на  магнезий  таблетки  или течен магнезий е задължителен  при активно спортуващите,защото загубата не може да се компенсира само с храна.Регулирания прием на магнезий при възстановителния период на активните спортисти помага за да се съхранят постигнатите нива на физическата подготовка.

По време на Бременност

Магнезий при бременност, нивото на Mg в организма спада значително и повечето гинеколози препоръчват неговия прием като хранителна добавка. Някои специалисти смятат, че допълнителният прием на магнезий по време на бременност благоприятства раждането на бебе с по-висока резистентност на стрес.Магнезий намалява риска от следродилна депресия на майката.Кърменето също намалява нивото на магнезий в организма от порядъка на 50 до 80 милиграма дневно,които майката трябва да навакса, за да се пребори с умората.

При ползване на контрацептиви

Магнезий При ползване на контрацептиви на базата на естрогени, магнезият се задържа в костите и не циркулира нормално в организма. Повечето жени, вземащи таблетки против бременност имат недостатъчно ниво на Mg в кръвта и трябва да се грижат внимателно да си набавят този елемент чрез храната.

По време на критическата възраст

Магнезий По време на критическата възраст женският организъм отделя високо количество естроген, които има неблагоприятно влияние върху нивото на магнезий в кръвната плазма и увеличават нервно-мускулната възбудимост.От друга страна, един сериозен дефицит от Магнезий може да доведе до проблеми при минерализацията на костите и остеопороза.

Децата имат специфични нужди от магнезий за растежа на костите, функционирането на мускулите и мозъчната дейност. Липсата на магнезий при децата е често в основата на оплаквания от типа: болки в корема, притеснителност, проблеми със съня, липса на апетит, нервни тикове. В много случаи подобренията в менюто и евентуално приемът на Mg като хранителна добавка в тримесечен период са достатъчни, за да спрат оплакванията.

Неправилни диети и хранителни режими

Магнезий прием при Хората, които спазват диети рязко ограничават калорийния си прием, а храните, които съдържат магнезий са първите, които погрешно изключваме от менюто си в такъв случай. Продължителните и често повтаряни диети са с лоши последствия за организма и за теглото, но ако все пак държите на тях, поне приемайте.

Хората с стомашно-чревни заболявания

Хронична диария и мазнини малабсорбция са следствие  от т.н. цьолиакия,което представлява глутен-чувствителна ентеропатия,болест от типа на  Крон,  и регионален ентерит може да доведе до силен  недостиг на  магнезия в организма. До малабсорбция и магнезиева загуба се стига след резекция или байпас на тънките черва, особено на илеума.

Хората с диабет тип 2

Магнезиев дефицити може да възникне при често уриниране с което се отделя и магнезий.Това може да се появи при хора с инсулинова резистентност и / или диабет тип 2.Загубата на магнезий може да настъпи при средно по-високи концентрации на глюкоза в бъбреците, които повишават отделянето на урина .

Хората с алкохолна зависимост

При хора с хроничен алкохолизъм недостиг на магнезий е често срещано явление. При тези хора, наред с лошия хранителен прием и хранителен статус има и стомашно-чревни проблеми,като:стеаторея (мастни столове),диария,повръщане в резултат от панкреатит; бъбречна дисфункция с излишък отделяне на магнезий в урината; фосфат изчерпване; недостиг на витамин D; остра алкохолна кетоацидоза; и хипералдостеронизъм вторично заболяване на черния дроб могат да допринасят за намаления магнезий статус

По-възрастни хора

Възрастните хора имат по-нисък  хранителен прием на магнезий.Значително по-нисък отколкото при по-младите. В допълнение,абсорбцията на магнезий от червата се понижава и магнезиевата бъбречна екскреция се повишава  с възрастта.Възрастните хора също е по-вероятно да имат хронични заболявания или да приемат лекарства, които повлияват магнезиевото ниво в организма.