Стресът на работното място

11
Добави коментар
Star
Star

Стресът на работното място е нещо, с което повечето хора трябва да се сблъскват по една или друга причина, а справянето с него е дългосрочен процес, определящ  успеха в кариерата. Някои професии са изпълнени с повече стрес от други и някои компании и ръководители може да са по-натоварващи от други. Стресът в умерено количество обаче може да е полезен, защото ти дава мотивация, която пък те кара да работиш с чувство за неотложност и цел.

Въпреки това, когато стресът на работното място се повиши и започне да се отразява на личния ти живот в негативен аспект, това е знак, че трябва да направиш нещо, за да се справиш правилно с него и да предотвратиш излизането на ситуацията от контрол. Предлагаме ти няколко метода за успешно справяне със стреса на работното място.

1. Обърни внимание на някои от задачите, които може да се отразяват върху нивото ти на стрес, без да го осъзнаваш, особено на онези, които можея да промениш. Шофираш ли до работното си място по един час всеки ден и чувстваш ли се като пребита само докато стигнеш до там? Има ли начин, по който би могла да облекчиш работните си ангажименти? Имаш ли нужда да се научиш как отвреме навреме да казваш „Не” на определени изисквания, отправени към теб? Потърси начини да промениш начина, по който вършиш нещата, особено онези, над които имаш контрол.

2. Потърси начини да разпределяш по-добре времето си. Често пъти, стресът е резултат от простия факт, че нямаш достатъчно време да свършиш всичко, което трябва. Спри да си губиш времето в разговори с колегите и лични телефонни обаждания, престани да „сърфираш” в интернет по лични причини и елиминирай всички дейности, които ти „изяждат” времето. Затвори вратата на офиса, ако имаш проблем с преминаващите колеги и това те разсейва, или пък си намери тихо местенце, където можеш да работиш необезпокоявана.

3. Намери си някакво физическо разтоварване, което да стане част от работното ти ежедневие. Можеш да ходиш на фитнес, йога или джогинг. Опитай да откъснеш съзнанието си от работата като се концентрираш шърху някаква дейност, която ще те накара да се концентрираш върху себе си. А защо не започнеш да правиш кратки разходки през обедната си почивка – самото излизане от офиса ще те накара да изпуснеш въздишка на облекчение и за момент да се „гмурнеш” в динамичния живот навън – далеч от компютъра, съвещанията и бумагите.

4. Не пренебрегвай личния си живот. Помни, че трябва да се опитваш да намериш правилния баланс между професионалните си ангажименти и тези, които са извън офиса и не са свързани с работа. Опитай, когато е възможно, да оставяш задачите си там – на работното място. Разграничаването на двете сфери е от пършостепенна важност – не само за личното ти благосъстояние, но и за пртофесионалното ти развитие. Помни, ако позволиш те да се смесят, неизбежно ще започнат да си влияят една на друга, а това няма да ти позволи да бъдеш 100 % ефективна в нито една от двете.

5. Добре си помисли дали си на правилната работа. Ако успешното справяне със стреса на работното място просто не е възможно или пък ако с наслада си спомняш времето, когато си работила на друго място и си се чувствала добре, явно просто сега си на неподходяща позиция. Харесва ли ти това, което правиш или за теб това е просто работа? Ако е второто, може би има и други занимания, където обаче стресът е по-малък, но повече ти подхождат като личност.

Справянето със стреса на работното място е важно както за кариерата ти в дългосрочен план, така и за здравето ти. Когато просто не можеш да овладееш ситуацията колкото и да променяш собствените си навици и методи, помисли или да смениш местоработата или да се консултираш със специалист, за да разбереш дали проблемът е само във стреса или има и нчкакви други причини. И в двата случая мисли първо за себе си, а след това за работата, защото ако ти самата не се чувстваш добре, и продуктивността ти няма да е ефикасна.