Как да предразположим детето си да си сподели всички тайни (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Здравейте приятели хлапета и хлапетийки…
От много време не сме се срещали, но днес дойде денят в който решихме, че е време да споделим един нов метод, който изпитахме и който работи безотказно. Става въпрос за метод, който ще Ви помогне в общуването с Вашите деца.

Както сами се сещате от прочетеното до този момент, става въпрос за един метод, който е насочен предимно за родители, но може да се ползва и от по-големите деца спрямо по-малките си братчета или сестричета.

И така, първо да направим малко уточнение и въведение….
Ние, като родители, изпитваме силна тревога за това, как нашите деца прекарват ежедневието си. Нашият син е на детска градина и си даваме ясна сметка, че когато е на детска градина, там му минава почти целия съзнателен ден. Именно и това буди редица тревоги у нас за това, как се държат децата, справят ли се със задачите, хранят ли се, обличат ли се сами, участват ли активно в заниманията и спорта, който практикуват, активни ли са във всяка една игра и други.

Всеизвестен факт е и, че лелките и госпожите често прибягват до насилие в детските градини и използват много нагли методи, чрез които правят така, че децата да не споделят вкъщи какво се е случвало. Типичен пример, за който сме чели в книги е следния: Госпожа или лелка от обслужващия персонал нашамари без причина дете след което му заяви нещо от рода на “Няма да казваш на родителите ти, че ще им се случи нещо лошо, ако им кажеш”… И по този начин дечицата не споделят нищо.

Има и други тактики, които се използват за да направят така, че децата да не споделят с родителите си, но това е най-честата.

И така, именно тревогите по-горе ни накараха да измислим нов метод и начин, с който да предразположим детето ни (Авторът има само едно дете), но методът действа и с повече от едно деца.

Както всяко велико нещо, знаете, че повечето велики изобретения или тактики и методи са доста опростени, така и този метод е наистина опростен, но за ефектът ще си прецените Вие – първо опитайте, а после задължително ще споделите.

И така, вярваме, че този метод ще подобри общуването, и че може да бъде част от някоя книга за детска психология на по-късен етап, но сега да се върнем на самия метод.

В какво точно се изразява той: Става въпрос за следното… Целта е да отпуснете детенцето или дечицата, да ги предразположите. В спалнята е най-добре, тъй като там се чувстват закриляни. По възможност е добре и двамата родители да са на леглото с детет и да си обсъждат различни неща. В този момент трябва да се предложи на детето Интересна игра, тъй като методът го представяме под формата на игра.

На детенцето или децата със сигурност им е втръснало да гледат детски филмчета, въпреки, че по телевизора има толкова привлекателни детски, че дори ние – родителите често прибягваме към тях и ги гледаме.

И така, връщаме се към метода. … предразположили сме детето,предложили сме нова игра, то е проявило интерес и любопитство. Ето я и самата игра.

Играта се състои в това да се задават въпроси с два отговора, най-често с “Да” или “Не”. Преди да се прибегне към по-сериозните въпроси може да се промени тактиката и се започне с два отговора, но различни от “Да” и “Не”, ето пример:

Къде искаш да те заведа да поиграеш? На детската площадка пред жилищната ни кооперация или на въжения парк. Посочи си едно пръстче от ръката ми, като знаеш, че Палецът ми е отговор – на детската площадка, а показалецът – на въжения парк. Хайде посочи, кое пръстче избираш?

Общо взето въпросите преправяме под формата на игра, като по този начин детенцето печели доверие, внимание, същевременно вижда в този метод страхотно решение за споделяне и развитие на умствения си капацитет.

И така, започвате с 10-15 по-общи въпроси под формат на забавления, смешни и забавни върпосчета, от сорта на:
Рошава ли е косата на мама? “Да” или “Не”, като показалецът е “Да”, а палецът – “Не”, или пък Искаш ли Дядо Коледа да пропусне нашият дом? И отново методът с пръстчетата…

Едва след като детето е отговорило поне на 10 отговора и Вие сте преценили, че то отговаря най-логичните и точни отговори можете да прибегнете и към по-сериозните въпроси…

Ще останете шокирани от информацията, която можете да извлечете чрез този прост метод… Ако Ви интересува дали детенцето Ви е бито, малтретирано, пренебрегвано и други, то този метод е точно за Вас.

Методът е подходящ за деца от 2-3 годишна възраст до … 6-7 максимум. Не сме опитвали с по-големи деца, но мислим, че няма да е успешен…

В обобщение ще кажем само, че изтръгването на инфромация от нашите деца не е никак лесна задача. Дълго време размисли и блъскане на глави в стената доведоха до този метод. Споделяйки го в Hlape.net се надяваме, че много хора – наши читатели, ще харесат метода и ще споделят и своите методи и тактики за изтръгване на информация. Проблемът при общуването ни с децата е до голяма степен в самите нас, не знаем как точно да предразположим децата си, трудно си признаваме грешките, но реално бъркаме.
Е, опитайте и Вие скъпи родители … и не забравяйте да споделите с нас резултатите! Очакваме Ви!

Бъдете добри, правете доброта, а тя ще Ви се върне тъпкано…
За финал ще препоръчаме да прочетете и това, за да разберете как действа точно “Актът на доброта”, една все по-често набираща скорост дейност:
http://www.blagoevgrad.eu/akt_na_dobrota.html