Коледната трапеза в ресторантите на Варна и по света – II част

21
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ продължава своето коледно гастрономическо пътешествие… Посетете с нас празничните трапези в различните краища на света.

Вкусните обичаи в Австрия – от блог „Ресторанти Варна“

В Австрия коледното дърво се украсява в самия ден преди Бъдни вечер и то не с електрически лампички, а с истински свещи! Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че австрийците почитат Коледа като национален празник и поради тази причина прекарват целия ден, празнувайки със семействата си. Специално място на трапезата  заемат пърженият шаран, тортата Сахер, както и разнообразни коледни сладки. Основното ястие обикновено включва гъска, шунка, сервирана с греяно вино, и шоколадов мус, така обичан и в заведенията във Варна.

Коледа в Германия и в ресторантите на Варна

Подобно на гастрономите в ресторантите на Варна, голяма част от немците също са любители на месните специалитети. По традиция на коледната трапеза в Германия присъстват гъска и печен шаран, които може да се заменят с печено прасенце или патица. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че печени картофи, както и различни вариации на зеле (брюкселско, къдраво, червено) също са неизменна част от празничното меню. Обичайни коледни сладкиши са марципан, различни плодови пайове, както и прочутият щолен.

Гурме по холандски – от блог „Ресторанти Варна“

Типична празнична традиция в Холандия е така нареченото „гурме“ – вечеря, на която малки групи хора се събират около трапезата и заедно се наслаждават на разнообразни кулинарни предложения в малки порции. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ отбелязва, че домакинът обикновено приготвя на тиган ситно наразяни зеленчуци, различни видове меса, риба, скариди. Всичко се гарнира с подходящи салати, сосове и плодове. Прекрасна идея за готвачите в ресторантите на Варна! Някои жители на страната все пак предпочитат обичайните коледни вечери, на които се сервира дивеч, говеждо месо, патица, заек или фазан, придружени от разнообразни салати.

Коледна Бразилия и ресторантите на Варна

В Бразилия вечерята на 24-ти декември изобилства от кулинарни удоволствия. Подобно на българската трапеза у дома или в заведенията във Варна, на празника в южноамериканската страна  задължително присъстват пресни плодове, зеленчуци и ядки (обикновено бразилски орехи). Заедно с  традиционната печена пуйка се поднасят още купички с цветен ориз, подноси с шунка, картофени и други салати. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че десертите също имат свое запазено място в коледното меню. Традиционно приготвяни сладки изкушения са лимонова тарта, пай с ядки, шоколадов кейк и панетоне.

Празнични традиции в кулинарна Италия – от блог „Ресторанти Варна“

Италианските гастрономически традиции значително се различават в зависимост от географското разположение. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че предястието обикновено е специална супа, приготвена от паста, варено месо или бульон от петел. По традиция основното ястие в Северна Италия е някакъв вид домашна птица, пълнена, печена или варена, и подправена със сос. Южноиталианското меню за Бъдни вечер, подобно на това в ресторантите на Варна, съдържа постни ястия. Обичайно ястие в тази част на Италия е пържената змиорка. Традиционни коледни сладкиши в северните части на страната са кейкове с различни пълнежи като плодови бонбони, стафиди, кедрови ядки, от които най-известен е панетоне. Южна Италия, от своя страна, има малко по-различни идеи за готвачите в ресторантите на Варна: марципан, бисквити, каноли, плодови бонбони, свежи плодове.

А знаете ли, че екипът на един от ресторантите във Варна и региона организира за Вас вълшебен КОЛЕДЕН УИКЕНД? Заразете се с празнично настроение и се насладете на неустоими месни и веган специалитети в ресторант Вила Марциана!

Още от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“