Руски самолет наруши въздушното пространство на Естония

7
Добави коментар
check
check

Руски самолет наруши въздушното пространство на Естония

188

12.12.2014

За нарушаване на естонското въздушно пространство от самолет на Русия призна министърът на отбраната Свен Миксер. Новината беше съобщена след среща с колегите му от Литва, Полша и Латвия в град Цесис. Министър Миксер потвърди, че на 6 и 7 декември суверенното въздушно пространство на Естония е било нарушено поне веднъж.

Държавите от Прибалтика са доста разтревожени от руските демонстрации на сила, особено след анексирането на полуостров Крим през месец март 2014 г. Военните министри на бившите съветски републики и Полша потвърдиха, че Москва изпраща военни самолети и кораби непосредствено до техните граници.

Действията на Кремъл принуждават Северноатлантическия съюз да втвърди позицията си и да потвърди своето единство, заяви на обща пресконференция след срещата в латвийския град Цесис министърът на отбраната на Естония.

Ръководителите на военните ведомства подчертаха безпрецедентното военно присъствие на Русия и категорично заявиха, че държавите им няма да позволят повече да бъдат сплашвани от Русия.

Свен Миксер заяви, че сериозното присъствие на руски военни самолети във въздуха продължава. Забелязани си бомбардировачи, които много рядко кръстосват небето на Естония. Полетите на стратегическите военни машини с голям обсег на действие са безпричинно провокативни, категоричен е Миксер. Позицията на Талин е твърда: нужна е адекватна реакция, за да бъде показано ясно, че солидарността в НАТО е силна.

От своя страна литовският му колега Юозас Олекас заяви, че на 6 декември страната му е вдигнала нивото на готовност на своите въоръжени сили. По думите на Олекас, това е адекватен отговор на случващото се.

Естония, Латвия и Литва се споразумяха да подобрят военното си сътрудничество. Трите прибалтийски държави се договориха и да увеличат финансирането на мисията на алианса за охрана на общото им въздушно пространство.

За целта и трите държави ще отделят по 3 млн. евро всяка година, заяви латвийският военен министър Раймондс Вейонис. Бившите съветски републики нямат собствени военновъздушни сили.