Намаляване на гърди и повдигане на бюст – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев

5
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Виж галерия

Мегаломастията и гигантомастията е един голям козметичен и функционален проблем за жените. Поликистозната мастопатия, различните заболявания на гръбначния стълб, неприятните протривания в областта на гънката под гърдите, а дори и ракът на гърдата, са част от сериозните проблеми, с които се сблъскват жените, имащи голяма маса на млечната жлеза. Но също така и от естетична гледна точка, улейчетата, образували се по раменете от сутиена, представляват една не толкова приятна гледка от женското тяло, докато изборът на дрехи се явява един непрекъснат кошмар.

Хирургичната интервенция, която избира пластичният хирург за разрешаването на този проблем,  е функционално намаляване на млечните жлези. Пациентката се сдобива с гърди с по-малък размер така, както са се разбрали предварително с пластичния хирург, гърди с хубава форма и с абсолютно запазена чувствителност на зърната, способни да кърмят, ако се наложи.

Хирургичният метод, който се предпочита от пластичния хирург, е „inferior pedicle“, след като той е най-успешния за постигането на всички гореупоменати цели. Други методи рядко се използват, тъй като не са достатъчно ефикасни за постигане на добрата форма, функционалност и естетиката на гърдата. Предпочитането на други техники се прави, когато те гарантират по-малък белег.

Белезите, които се образуват след тази операция, имат формата на котва, тоест – един около ареолата, един вертикален и един в областта под гърдата. Тези белези след около 1-2 години приличат на рагади. Ако големината на гърдата позволява, белезите могат да се ограничат във един около ареолата и един вертикален, наклонен навън.

Операцията, се извършва с обща анестезия. Предварителните клинични изследвания (кръвна картина, захар, урея, Na+, K+, ЕКГ и рентгенография на гръден кош) могат да се направят предварително или в същия ден. При пациентки над 40 годишна възраст се препоръчва и предварителна мастография на гърдите. Пациентката постъпва в клиниката гладна и без да е пила вода през последните 6 часа. Трябва предварително да е подготвена за една лека операция с бърз и спокоен следоперативен период. Обикновено, 2-3 часа след приключването на операцията е в състояние да напусне болницата, след като е преминало упойващото усещане на анестезията. Два дни по-късно се извършва първата превръзка. Пациентката трябва да носи със себе си адекватния за случая сутиен, който вече ще може да облече. Ден по-късно, пациентката сама вече ще може да премахне марлите и да си направи един душ, като след това сама ги постави отново, внимавайки да не опират шевовете в сутиена. Същата процедура се повтаря всеки ден. На 5 или 6 ден посещава лекаря си, за да премахне конците.

Операцията рядко предизвиква болезненост, а ако има такава, то тя се копира с леки обезболяващи средства. На втория или третия ден може да се върне към професионалните си задължения. Гимнастика е в състояние да започне на десетия ден след операцията. Непосредственото забременяване след операцията не се забранява, но не се и препоръчва, тъй като е обременяващо за шевовете. След една година бременността вече не представлява проблем за шевовете. Възможно е обаче, да настъпи известно отпускане и увисване на гърдите, както впрочем се наблюдава и при гърди, които никога не са били оперирани.

Усложнения рядко възникват при тази операция или, ако възникнат такива, то те се проявяват като едно малко разцепление в областта на събиране на шевовете, което може да забави периода на премахването на марлите за около 10-20 дни, а понякога и повече. Една определена безчувственост на кожата, не обаче и на зърното, е възможно да продължи за няколко месеца. При прекалено големи гърди може да се намали чувствителността на едно от двете зърна, поради задължителното премахване на млечнат жлеза, през която минават част от нервните окончания, стигащи до зърното. Некроза на ареолата и зърното са невъзможни като последици при операцията.

При обикновената операция за възстановяване на гърдите (стягане) всъщност става въпрос за същата хирургическа техника, с тази разлика, че не се премахва млечната жлеза. Пластичните хирурзи класифицират отпускането на гърдите в различни степени – 1а, 2а, 3а и т.н., в зависимост от разположението на ареолата спрямо подгръдната гънка. Тази степен на отпуснатост на гърдата определя и вида на хирургическия разрез. Разрезът може да бъде малък, от страничен долен разрез до класическата котва. Техниката се придружава с вграждането на специални мрежи, които поддържат жлезата като същевременно не оставят белези. Това обаче е възможно да се извърши само при 1-ва степен на отпускане на гърдата (тоест, зърното се намира все още над нивото на подгръдната гънка).

Важно:

При тази класическа операция за повдигане на бюста функционалността и чувствителността на гърдата са напълно запазени!
При извършването на всички оперативни интервенции се забранява приемът на Аспирин – четири дни преди операция!