ЦРУ-убийствата на деца и жени с дронове ескалират тероризма

9
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

08
Януари
2015 16:33

Отвратителният атентат срещу френския „Шарли ебдо“ за пореден път повдига въпроси около реалните причини за ескалация на терористичните действия на ислямските фундаменталисти и за ефективността на водената „война срещу тероризма“, обявена от президента Джордж Буш и продължавана от администрацията на Барак Обама. В този контекст разрастващи се критики сред обществените и академични среди в САЩ, Германия и други западни държави предизвиква програмата за „целеви убийства“ на заподозрени от ЦРУ в тероризъм чрез дронове, нахлуващи на територията на други държави. Много често тяхна жертва обаче стават и стотици невинни, в т.ч. деца и жени.

САЩ прилагат т.нар. „целеви убийства“ с дронове в рамките на две програми, пише списание „Ню Йоркър“. Първата е в рамките на конвенционалната война, която САЩ водят в Афганистан и Ирак. Втората обаче се осъществява като тайна операция на ЦРУ, насочена към лица, които са заподозрени в терористична дейност по целия свят, включително и в страни, в които няма разположени американски войски. Тази програма е напълно секретна и ЦРУ отказва да предостави информация на обществеността за това къде се прилага, как и по какви критерии се избират целите, кой носи отговорност за атаките и колко хора са убити досега. Информация за дрон-атаки на ЦРУ обаче излизат непрекъснато из средствата за масова информация в целия свят и се разследват от международните организации за правата на човека. Те предизвикват все по-сериозно възмущение и граждански протести в САЩ най-вече заради стотиците невинни жертви – деца, жени и мъже, които са се намирали на мястото на ударите.

Секретността на ЦРУ-програмата за „целеви убийства“ чрез дронове изключва предоставянето на официална правителствена статистика за броя на жертвите от подобни атаки. Въпреки това, американският сенатор Линдзи Греъм (републиканец от Южна Каролина), който е един от активните поддръжници на дрон-атаките, съобщи през 2013 г., че жертвите към онзи момент наброяват около 4700 души. Британският „Гардиън“ от своя страна цитира доклада на британската организация Reprieve, според който, на базата на публично достъпната информация, към 24 ноември 2014 г. са проведени дрон-атаки срещу 41 лица, заподозрени в тероризъм, при които са били убити общо 1147 души. 

В края на миналата година в обширна статия изданието припомни трагичните резултати от някои от целевите убийства с дронове, които са публично известни до момента. Така например през 2006 г. САЩ извърши на територията на Пакистан два подобни удара, които бяха насочени към убийството на един от лидерите на Ал-Кайда – Айман Ал-Зауахири. Равносметката: Зауахири е жив и до днес, но в двете дрон-атаки бяха убити 76 невинни деца и 29 възрастни. За убийството на един от ръководителите на пакистанските талибани Кара Хюсеин, който е заподозрян, че е участвал в обучението на извършителите на неуспешния опит за бомбен атентат на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк през 2010 г., са проведени няколко дрон-атаки, в които са убити общо 128 души, които не са били цел на атаките, от тях 13 са деца. За убийството на друг терорист на територията на Пакистан – Месуд Бейтулла, през 2009 г., са проведени 7 дрон-атаки, при които са убити общо 164 души. Авторитетната международна организация Хюман Райтс Уотч съобщи в началото на миналата година в доклад, озаглавен „Сватбата, която се превърна в погребение“, че през декември 2013 г. американска дрон-атака е била насочена към сватбена церемония в Йемен и е убила 12 души на възраст между 20-60 години и е ранила 15. Безспорни данни за съпричастност на жертвите към терористични организации не са установени. 

Все повече гласове в света се надигат, че целевите убийства с дронове всъщност водят единствено до насърчаване и ескалация на тероризма. Трагедията и дълбоките травми от убийствата на невинни деца и хора, нямащи нищо общо с мишените на дрон-атаките, създават у обществата в Близкия и Средния Изток дълбоко чувство за несправедливост и захранват желанието на екстремистките среди за отмъщение, което подхранва терористичните атаки, включително на територията на Европа и САЩ. „Щом те убиват жените и децата ни на наша територия, ние ще отидем на тяхна територия и ще отмъстим“ – това е кървавата логика на насилието, което веднъж изпуснато от контрол се превръща в спирала, от която светът може да се измъкне само ако преосмисли политиката си и потърси решаване на проблемите с повече мир и справедливост.

Германският „Шпигел“ публикува  на 28 декември 2014 г. документи и информация, от които става ясно, че към дрон-атаките е съпричастно и правителството на Великобритания. От „Даунинг стрийт“ 10 обаче отричат всяка връзка с тези атаки на САЩ. Друго авторитетно германско издание – „Билд“, разкри, че германското разузнаване BND е одобрило предоставянето на разузнавателни данни за извършване на дрон-атаки. Изданието цитира името на германският генерал-майор Маркус Кнейп, като един от пряко въвлечените в съставянето на т.нар. „списъци за ликвидация“, в които се включват имената на потенциалните мишени на целенасочените убийства.

Миналата година след продължителен натиск и съдебни процедури, предизвикани от вестник „Ню Йорк Таймс“ и Американския съюз за граждански свободи, американската администрация предостави информация за убийството чрез дрон на американския гражданин Ануар ал-Аулаки на територията на Йемен. Според „Ню Йорк Таймс“ юридическата обосновка на убийството без съд и присъда, която Белия дом предоставя е „несериозна имитация на правни теории, някои от които базирани на неясни тълкувания на британското и израелското право и очевидно нагласени, за да се постигне желания резултат“.  

Професорите по право от Харвардския университет в САЩ Габриела Блум и Филип Хайман идентифицират няколко основни опасности от прилагането на целенасочените убийства с дронове. Сред тях те посочват, че политическото послание от подобни удари, особено, когато с тях се убиват невинни хора, засилва подкрепата, която имат терористичните групи и екстремистите в ислямските общества, защото им придава облика на „Давид срещу Голиат“. Те подчертават също, че дрон-атаките водят до „ефекта на Хидрата“ – на мястото на всеки ликвидиран ислямистки водач се появяват много други, които поемат по същия път още по-агресивно, водени от принципа „зъб за зъб“.

Влиятелният американски тинк-танк Съвет за международни отношения (Council on Foreigh Relations) настоява администрацията на Обама да прекрати дрон-атаките, които се извършват „срещу неидентифицирани лица, само въз основа на анализ на техните поведенчески модели и мрежа от лични контакти, и да да прилага т.нар. „целеви убийства“ само спрямо ограничен брой ясно определени терористични групи с транснационални амбиции.“ Организацията призовава за строг контрол от страна на Конгреса на САЩ върху употребата на въоръжени дронове от американските власти, включително за строго законодателство относно търговията с подобни средства.

Американският съюз за граждански свободи официално заяви: „Програмата за целеви убийства“ далеч от бойното поле, без съд и присъда, нарушава конституционната гаранция за справедлив процес. Тази програма нарушава и международното право, по силата на което смъртоносна сила може да се използва извън зони на въоръжен конфликт само като крайна мярка за предотвратяване на непосредствена заплаха, когато несмъртоносни средства не са достъпни. Убиването на хора, които са заподозрени в тероризъм, далеч от всякаква военна зона, превръща целия свят в бойно поле. „

В своето проучване „Защо дроновете се провалиха“ професор Одри Кронин от Университета „Джордж Мейсън“ в САЩ изтъква, че ударите с дронове са нанесли съществени поражения на Ал-Кайда и талибаните, но подчертава, че „Вашингтон сега се намира в постоянна битка с аморфен и географски разпръснат враг, който има все по-незначителна връзка с атентаторите от 11 септември. В тази безкрайна надпревара САЩ рискува да умножи своите врагове и да засили тяхната мотивация да атакуват страната.“

Тези целеви убийства се смятат за потенциални военни престъпления от специалистите по международно право, включително от специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Филип Алстън, цитиран от „Гардиън“. Изданието се позовава също на бившия съветник на ЦРУ Джон Рицо, който докато е работел за агенцията е разрешавал извършването безпилотни атаки, а по-късно смята, че е бил въвлечен в „убийство“.

В проучване на Центъра за Нова Американска Сигурност (Center for New American Security), изготвено от военния експерт Дейвид Килкълен (бивш съветник на американския командващ в Афганистан ген. Дейвид Петреъс), се подчертава: „Всеки един от убитите представлява поредно отчуждено семейство, нова общност, която търси отмъщение и още попълнения за терористичните организации, които нараснаха експоненциално дори след като дрон-атаките бяха увеличени“. Неговият съавтор и също бивш военен съветник в Афганистан Ендрю Ексъм изтъква, че нито той, нито Килкълен са фундаменталисти и смятат, че по принцип дроновете за част от антитерористичната стратегия, но понастоящем те са се превърнали в част от проблема. „Ако използваме тактики, които водят до убийството на братята и синове на хората, да не говорим за техните сестри и съпруги, ние не можем да се застраховане, че местното население няма да застане на страната на бунтовниците.“

На 14 септември 2014 г. няколко от най-големите международни и американски правозащитни организации, сред които се открояват Амнести Интернешънъл, Хюман Райтс Уотч, Центъра за конституционни права и Международната комисия на юристите, изпратиха съвместно обръщение до Комисията за човешките права при ООН. В него се настоява да бъде поискано публично обявяване на ясни правни стандарти и критерии при прилагането на програмата за целеви убийства, гаранции за нейното прилагане при спазване на международното право и ясни механизми за разследване на убийствата на цивилно население.

Автор: Хаштаг-BG