Висша мода от времето на соца показаха студенти

8
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Соцдомакиня с пеньоар, ролки на главата, пристегнати в мрежичка, и сешоар за оформяне на букли се разходи тържествено из ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Пременената мадама беше акцент в мероприятието на студентите и докторантите от клуба „Старопрестолни етнолози”, пише в. „Борба”. Инициативата им се наричаше „Визии от „онези” 45 г.” и беше посветено на 25-ата годишнина от демократичните промени в страната. 

Етнолозите събраха десетки любопитни момичета и момчета, които не са били родени в годините на соца и знаят за модните увлечения на своите баби и майки само от техните разкази и от стари снимки.

Официални тоалети за празници, за абитуриентски бал, за годеж, сватбени рокли, ежедневни облекла, морска мода, мода на соцдомакинята и униформи отпреди 45 г. показаха в уникалното си ревю студентите и докторантите. Рокли, шити в „Деню Георгиев”, в Горна Оряховица и закрития вече шивашки цех в с. Страхилово, обраха овациите на присъстващите.

Модели с коланчета и бродерии на огромни цветя

или пък на миниатюрни цветя, на точки, с шифони, с джобове, плисета и бастички бяха извадили от раклите на своите родители настоящите студентки. Те дефилираха с рокли от истинска българска коприна, с басмени роклички, както и с такива, шити по подобие на Запада, купени от полякини, които по този начин са си плащали и наема, докато са пребивавали в България.

Момичетата показаха тоалети, с които майките им, а на някои и бабите им са се годявали. Възторг предизвикаха трите уникални вече булчински рокли, както и роклите, шити специално за морска почивка. Безспорно една от кулминациите беше соцдомакинята, която се появи с пеньоар, ролки и сешоар за оформяне на прическата.

Бурни овации обраха малчуганите, които участваха в ревюто, пременени в чавдарски и пионерски униформи, както и в специфичните роклички, подходящи за престой в детската градина на соца. Техните каки и батковци дефилираха, пременени в сини мантички с бели якички, в сини бригадирски униформи и във войнишки и строителни униформи, по-популярни като въшкарници.

Дрехите, с които дефилираха студентите и докторантите, са извадени от раклите на реални соцдомакини

Някои от тоалетите са от частни колекционери, други от музея в Димитровград. Етнолозите получиха като дарение няколко тоалета, които след ревюто станаха част от фонда на музея на ВТУ.
„Идеята ни е ние, младите хора, да погледнем по малко по-различен начин на времето на социализма в България. По-възрастните сега трудно говорят за социализма, но ние не сме обременени и ще можем по-лесно да направим оценката. Без никакви предразсъдъци и романтика”, каза Илия Вълев, който е докторант по етнология във ВТУ и един от най-активните членове на клуба „Старопрестолни етнолози”.

Освен ревюто етнолозите показаха и някои от най-популярните питиета и храни отпреди 45 г.

„Показваме и една изложба на архитектура от соца. Архитектурните образци са от Димитровград – първият соцград, изцяло създаден на бригадирски начала и обявен за град през 1947 г. Неслучайно сме избрали този град, защото той стана част от културния маршрут от проекта „АТРИУМ”, който представя архитектурното наследство от тоталитарните режими”.