Интересен вариант на салата от зеле и моркови

1
Добави коментар
dilqna
dilqna

Случвало ли ви се е да отидете с колеги на ресторант, който те предварително са избрали с идеята, че там предлагат наистина разнообразна и здравословна храна… Когато прегледате менюто, обаче, установявате, че единственото веган нещо, което можете да си поръчате, е салата от зеле и моркови.

Салатата от зеле и моркови в своя чист вид (както и с добавено цвекло, лимон и магданоз) може да бъде чудесна алкализираща и витаминозна бомба. Заради ситуации като посочената по-горе, в които съм изпадал неведнъж, обаче, имам някакво пренебрежително отношение към тази толкова популярна в нашата кухня салата. Още повече, че дори и да си поръчам зеле и моркови в ресторант, се въздържам от привилегията да я овкуся с олио/зехтин или сол, което събира още повече странни погледи от колегите на масата, които започват да си мислят, че веганите са странни хора, които са еволюирали от зайците и ядат най-безвкусната храна на света.

От друга страна вкъщи имам възможността да експериментирам свободно на тема салата от зеле и моркови, така че сега ще ви покажа един от вариантите, чрез които може да придадете по-различен вкус на своята салата.

За салата:
200 g зеле
200 g моркови
1/4 вр. магданоз
1 голяма чушка
1/2 тиквичка
1/2 кисела ябълка
4 мандарини

зърната от 1 нар

Дресинг:
2 портокала (или 1 лимон и 1 портокал)
5 фурми
1 с.л. сусамов тахан
1/2 кисела ябълка

Разбира се, започваме с настъргването на зелето (може да използвате всякакъв вид прясно зеле), морковите и чушката. Освен тях настъргах и половин тиквичка, която ми беше останала от предния ден.

Можете да настържете също червено цвекло, ряпа, земна ябълка (гулия), целина, кейл или каквото се сетите. Ако обичате джинджифил, препоръчвам да настържете и едно парче пресен корен от джинджър. Може би най-добрата добавка към тази салата, обаче, е да имате един хубав нар. За съжаление в момента нямах такъв под ръка, но силно препоръчвам да го използвате за всякакви салати. Кълновете (от слънчоглед, люцерна, броколи и т.н.) също биха се вързали чудесно с подобна салата.

След като сме готови с накълцването на всички зеленчуци, разделяме една голяма кисела ябълка на две половини. Едната половина нарязваме на ситно и добавяме към салата, а другата половина ще използваме за дресинга. За финал добавяме сочните парченца от няколко мандарини, по възможност без семки.

Нашата салата преди да добавим дресинга

Остава само да направим дресинга, за който ще ни трябва блендер или подходяща купа с пасатор. В случая за дресинг към салатата използвам сока от два портокала плюс пулпата, но ако искате салатата да е по-кисела, можете да изцедите един портокал с един лимон или грейпфрут.

Добавяме останалата ябълка и няколко пресни фурми, ако фурмите не са достатъчно меки и са тръгнали да изсъхват, е добре да ги накиснем във вода за няколко минути преди това. Вместо фурми можете да използвате кленов сироп, агаве или какъвто подсладител обичате, но за мен фурмите си остават най-евтиния, здравословен и вкусен подсладител.

Дресинг от портокал, фурми, ябълка и сусамов тахан

За мазнина добавяме малко сусамов тахан, в случая добавих цяла супена лъжица, защото не съм консумирал почти никаква мазнина с останалите ми ястия за деня. Ако искаме салатата да е без никаква добавена мазнина, може да пропуснем тахана. След като добавим тахана, пасираме всичко и се получава дресинг като този на снимката, който разсипваме и разбъркваме в купата със салатата.

Както виждате в салатата няма никаква добавена чиста мазнина (олио, зехтин и пр.), също така няма никаква добавена сол.
Voilà!

Салатата от зеле и моркови по принцип е изключително нискокалорична, така че всяка добавена мазнина ще направи основния процент от калории в салатата да идва от мазнината, а не от зеленчуците. Например 200 g бяло зеле и 200 g моркови правят общо 130 калории, от които само 2% идват от мазнини. Но,,, Една супена лъжица зехтин дава 120 калории чиста мазнина. Така общо 400 g зеле и моркови плюс една лъжица зехтин ще дадат 250 калории, от които близо 50% ще идват от добавената към салатата мазнина. А знаете, мазнината, която приемате, е мазнината, която трупате.