Бременна съм и ме боли кръстът – защо?

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Болки в кръста усеща почти всяка бременна жена и най-често причина за това е подготовката на организма за предстоящото раждане. Хормонът релаксин, който е „виновен” за това, прави тъканите по еластични и отпуснати, отпускат се бедрените стави и кръстът. Растящото коремче променя центъра на тежестта на тялото, гръбначният стълб заприличва на буквата S, а долната част на гърба е непрекъснато в напрежение. Ако преди бременността жената е имала остеохондроза, гръбначно изкривяване или недостатъчно развити мускули, кръстът ще продължи да боли и след бременността. Ако проблемът е само в изменението на центъра на тежестта, болките са естествени, както и онези, които предвещават наближаващото раждане. Леките контракции се появяват няколко седмици или дни по-рано, като така подготвят организма на майката за раждането. Болки може да предизвика възпаление на бъбреците, което е съпроводено с други симптоми – главоболие, треска, отоци на крайниците, повишено кръвно налягане и изпускане на урина. Дългото ходене или обратно, заседяването на едно място също могат да предизвикат болки. Зле влияят също обувките на високи точкета, стресът, слабата физическа подготовка, липсата на калций в организма. Най-опасна е болката в кръста като симптом на аборт. Това са болки, които идват на вълни и напомнят контракции. Ако заедно с това се появи кървене и се засилят болките ниско долу, бързо се консултирайте с гинеколога си.

Как да преодолеем болката в кръста?

Контролирайте теглото си. Колкото повече напълнеете през бременността, толкова повече се натоварва кръстът и гръбнакът. Не ходете на високи токчета, обувайте се в седнало положение. Не кръстосвайте крака при седене, защото това нарушава кръвообръщението и тазът се изнася напред. На всеки половин час правете почивка – станете, разходете се, направете лека гимнастика. Изберете твърд матрак за спане. Правете леки упражнения, ходете на масаж. В храната ви нека присъстват киселото и прясно мляко, сиренето, рибата и месото.

Как да се предпазим от болки след раждането?

Много често тези болки изчезват сами след раждането, а причина за продължаването им може да бъде голямото физическо натоварване, ако майката носи дълго детето си. Изместването на оста на гръбнака или разтеглените мускули на таза при раждането, както и цезаровото сечение. Остава като възможна причина бъбречното възпаление, за което трябва да се консултирате със специалист. Спазвайте правилата, които ще ви помогнат да избегнете болките в кръста. Когато вземате детето си на ръце, първо приседнете, сгънете колене, а гърбът ви да е изправен. Регулирайте височината на креватчето спрямо своя ръст. Когато къпете бебето, поставете ваничката на удобна за вас височина. Носете го с кенгуру или раничка, като изберете най-удобния модел. Старайте се колкото може по-малко да носите бебчето на ръце, не го вземайте, ако е спокойно. Важна е също позата при кърмене, гърбът ви трябва да е удобно облегнат, а за удобството ви ще спомогне поясът за кърмачки, върху който поставяте бебето. И естествено – правете гимнастика, контролирайте теглото си и се грижете да сте в добра физическа форма.