Кулинарната техника конфи и приложението й в ресторантите на Варна

14
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Някои от най-популярните кулинарни техники, използвани днес в ресторантите на Варна, всъщност са създадени преди стотици години. Техниката конфи е една от тях. Научете повече за същността, историята и съвременното й приложение.

Същност на метода конфи в ресторантите на Варна

Терминът „конфи“ се отнася до начин за консервиране на хранителни продукти в мас, олио или захарен сироп на ниска температура (до 90 градуса). В ресторантите на Варна той най-често се прилага при консервиране на месо чрез осоляване и готвене на бавен огън в собствена мазнина. След осоляването и топлинната обработка, месото може да се съхранява в затворени съдове на хладно и тъмно място за няколко месеца или дори година. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ отбелязва, че конфи е един от най-старите начини за консервиране на храни и е специалитет на югозападна Франция. Методът конфи се прилага и при приготвянето на конфитюр (от където произлиза и самото наименование), когато плодове и зеленчуци се варят със захар на бавен огън, до постигане на желаната консистенция. Други не месни продукти, като чесън или лимони, също могат да се консервират в олио или мас. И така от стотици години насам…

Кратка история на метода конфи – от блог „Ресторанти Варна“

Произходът на техниката конфи се свързва с Франция. Традиционно месата, които се приготвят чрез нея, са гъше, патешко и свинско. В южните части на Франция популярен автентичен деликатес са патешките воденички, консервирани в собствена мазнина. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ споделя, че област в окситанска Франция и до днес бива наричана „Провинция Конфи“, тъй като там хората използват в кухнята си гъша мас вместо така популярния в Прованс зехтин. Сред най-старите ястия, при приготвянето на които обичайно се прилага тази кулинарна техника, е касуле. Рецептата за касуле произлиза от южна Франция и включва месо (свинско, гъше, патешко, понякога дори овнешко), свинска кожа и бял фасул, готвени на бавен огън в касерола. В България също от стотици години се консервират кубчета свинско месо в собствена мас, съхранявани в буркани месеци наред. А екипът на ресторант Вила Марциана – Варна истински се вдъхновява от вечните кулинарни техники и ценни продукти!

Патешко бутче конфи – класика в ресторантите на Варна и по света

За пръв път създадено във Франция, патешкото бутче конфи днес е на почит в добрите заведения във Варна и по света. Процесът на приготвяне на бутчето в собствена мазнина запазва месото неустоимо крехко, ароматно и вкусно. Солта е основна съставка в рецептата, като освен нея могат да се добавят и други билки като прясна мащерка, дафинов лист, чесън, лук, пипер. Разкошно удоволствие, на което трябва да се насладите!

Повече за свинското месо конфи – от блог „Ресторанти Варна“

Както екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ вече спомена, свинско месо се консервира в България по метода конфи от преди стотици години. Всяка част от животното може да се приготви с помощта на тази кулинарна техника. Перфектното свинско конфи изисква двудневна подготовка. В деня преди същинското му готвене, месото се нарязва на кубчета, покрива се със сол, черен пипер и по желание други подправки като мащерка, розмарин, салвия. На следващия ден спазващите традициите кулинари в ресторантите по света измиват месото и го готвят в мас на бавен огън за около четири часа. След като е напълно готово, свинското се оставя да престои в мазнината една нощ, а в деня на сервирането му най-често бива отделяно от маста и изпичано до постигане на топъл кафеникав оттенък.

Събудихме ли апетита Ви за топящи се в устата месни специалитети, приготвени по традиционни и модерни кулинарни техники? Потърсете ги в променящите се бистро менюта на ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“