Три съвременни турски жени и техните каузи

1
Добави коментар
ludogorie
ludogorie

Да бъдеш жена адвокат Ирем Тюмер е млад адвокат и изглежда e балансьор между социалния оптимизъм и песимизма. Сред дейностите, в които  участва по време на следването си в колежа „Тед Анкара“, са драма клуб и клуб по дебати, политика и демокрация. Миналата година тя бе избрана за една от 100-те млади жени лидери, работещи за разрешаването на световни женски проблеми. 24-годишното момиче, родено в семейство на лекари, е  член на Европейския младежки парламент. През 2014г. завършва право в университета „Билкент“, Анкара и започва стажа си по право.

По време на протестите в парка „Гези“ Ирем е била извън Турция, но за сметка на това постоянно е следила онлайн случващото се по улиците. Размирните събития в родината й довели до 24-часово задържане на приятеля й от властите. През това време Ирем успява да подаде петиция от името на турски младежи в европейски младежки институции в Брюксел и следи дебатите в Страсбург.

„В момента опитваме да свикнем с политическата реалност, като изглежда, че въздействието върху медиите и съдебната власт достигна безпрецедентно ниво. Аз съм  стажант-адвокат и имам възможност да наблюдавам непосредствено битката между различните сили и системи в обществото“,  разказва Ирем.

Въпреки наличието на „някои подобрения в Турция“, Ирем смята, че обществото продължава да следва патриархалния модел. „Много жени са с добро образование, но достъпът им до пазара на труда и до ключови позиции е много органичен“, коментира момичето.

„Струва ми се, че фактът, че съм израснала в Анкара и че идвам от добре образовано и либерално семейство, до голяма степен е повлияло на идентичността ми днес. На първо място, образованието ми винаги е било голям приоритет за родителите ми и бях изпратена в много добри училища. В допълнение към това, семейството ми винаги ме е насърчавало да взимам участие в извънкласни дейности, да пътувам до различни места и да се срещам с нови хора. Давана ми е възможност да взимам сама решения за практикуването на религията си“,  разказва Ирем.

За разлика от по-консервативните общности в Турция, Ирем смята, че бракът може да бъде предхождан от връзка между двама души. „Преди 20 години беше истинско табу да се говори за кюрдския проблем, носенето на забрадка и др. Чувствам, че моето поколение е много по-отворено за обсъждане на тези неща“, споделя тя. Да бъдеш феминистка в Турция

В края на ноември миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган прдизвика яростни дебати, след като заяви публично, че жените и мъжете не могат да имат еднакъв статут, твърдейки, че ислямът е определил позиция „майчинство“ за жените. По-рано Ердоган разпали яростни дискусии с намеците си, че правото на аборт  и цезарово сечение трябва да бъде ограничено, както и  че всяка жена трябва да има три деца.

Бихтер Сомерсан е професор по политически науки и изследвания на половете в университета „Бейкент“. В дисертацията си „Феминизмът в Турция“ през 2011г. тя анализира феминистките в родната си страна. Бихтер е  член на организацията „Equality Watch Women’s Group“ (EŞİTİZ),  чиито членове са активно ангажирани в инициирането на местни и глобални кампании за застъпничество правата на жените. Бихтер е член и на „Association for Women’s Rights in Development“ и участва в политически и граждански обществени проекти. В момента дамата е част от голям дебат в Турция за жените и равенството.

„Tова, което изглежда като ново предизвикателство за женското движение, е фактът, че ние трябва да се противопоставяме не само срещу нарушаване, от страна на правителството, на международни споразумения в областта на правата на жените, но и срещу нарастващата реторика на представители на правителството. Ние сме изправени пред нарастващ консервативен религиозен дискурс спрямо жените като цяло „, обяснява Бихтер. В качеството си на бизнес дама

Сила Гок е избрана като представител на Турция в класация на жените предприемачи в света, изготвена от компанията „Goldman Sachs“ и университета „Харвард“. Тя е завтршила в Анкара през 1988г. в университета „Гази“, Катедра по английски език. По-късно учи Връзки с обществеността в Университета на Централна Флорида. През 1994г. се връща в Турция и работи в сферата на логистиката. През 1999г. открива собствена компания, предоставяща стратегическите комуникации и консултации за много турски и международни марки. Освен това Сила Гок е университетски преподавател, както и вицепрезидент на „Women Entrepreneurs Association of Turkey“ (KAGIDER).

„През последните 30 години Турция отбелязва напредък в средната продължителност на живота, нивото на неграмотност  и брутния вътрешен продукт (БВП).  Въпреки високите нива на доходите обаче, Турция има да извърви  дълъг път, особено по отношение на равенството между половете. Развитието на страната не зависи само от БВП, но и от равенството в разпределение на доходите и от разширяването на възможности за всички „, казва Сила. Тя подчертава, че равнището на женската заетост е 27,3%, а жените предприемачи са едва 6%, което е доста под средното за ЕС.

Целта на „Women Entrepreneurs Association of Turkey“, в която Сила участва, е да лобира за женски права, както и да гарантира участието в икономиката на колкото се може повече жени. Според статистиките в модерна Турция 14.4% от депутатите са жени и само 6% заемат топ мениджърски позиции. „Предопределените роли според половете в обществото се възприема като основна пречка пред насърчаването на предприемачеството сред жените в Турция“, подчертава Сила, която има 21-годишен син.