Кадифен боб (Mucuna pruriens)

1
Добави коментар
chriss850
chriss850

 Главната активна съставка в зърната е феноловият компонент Л-Допа,  който съставлява от 5 до 20% от съдържанието на екстракт. Други основни компоненти са индоли и алкалоиди, като зърната съдържат четири идентифицирани досега алкалоида.

Mucuna pruriens съдържа високи концентрации на никотинова киселина (витамин В-3),  серотонин и 5-HTP, коензим Q10, адреналин, бета-карболин, инозитол и малки количества от базови минерали като селен, желязо и магнезий.

Мукуна съдържа още високи концентрации на танини (полифеноли), които притежават потенциални свойства за блокиране разграждането на белтъчините. Други евентуално нежелани компоненти са цианогенните гликозиди, които са токсични за човешкото тяло.

Интересно е да се отбележи, че листата на мукуна съдържат високи концентрации на триптаминови компоненти, които са халюциногени, но липсват в широко използваните зърна. Как действа Mucuna pruriens?

Редица ин витро и ин виво изследвания установяват мощно влияние на Mucuna pruriens върху организма, като билката може да притежава силни противовъзпалителни, антидиабетични, антиоксидантни и неврозащитни свойства, които почти изцяло се дължат на Л-Допа.

Именно фактът, че мукуна е най-богатият източник на Л-Допа в природата е причината тя да бъде обект на толкова подробни научни изследвания.

Л-Допа функционира не само самостоятелно, но и взаимодейства с останалите активните вещества от състава на Mucuna pruriens, като индоли и тетрахидроизокиноли. Те засилват антиоксидантите и свойства. производство на хранителни добавки От друга страна, дългосрочната употреба на Л-Допа при неврогенеративни заболявания може да прояви обратен ефект, като увреждане на ДНК и понижаване на редуцирания глутатион. Това може да се дължи на засилен синтез на реактивни семикенони от Л-Допа.

Все по-често се сравнява изолираната Л-Допа (леводопа) с екстракта на мукуна пруриенс. Леводопата е по-предпочитана, защото е изградена от една молекула и се изследва лесно, но има странични ефекти, които са нетипични за Mucuna pruriens.

Установено е, че леводопа увеличава увреждането на ДНК чрез медните йони в мозъка, докато този ефект е избегнат при мукуна заради свойствата и да се свързва с металите.

Антиоксидантните свойства на естествената Л-Допа оказват и допълнителен защитен ефект. Едно от малкото сравнителни изследвания върху хора демонстрира, че Л-Допа от мукуна е 2-3 пъти по-потентна от изолираната леводопа и не предизвиква странични ефекти като дискинезия (прегъване на жлъчния мехур).

Полуживотът на Л-Допа в човешкото тяло е едва около един астрономически час. Установено е, че термичната обработка уврежда много от микроелементите в Mucuna pruriens, включително и ензимите.

Растението обаче е най-уязвимо към сода бикарбонат, която понижава драстично всички микроелементи, като в най-голяма степен се засяга леводопа.