Някои от най-забележителните природни феномени на света – тема за Светът – Idi.bg

60
Добави коментар
tao
tao

 

 

Червеи, лед, корали. Не бихме заподозряли тези елементи като отговорни за някои от най-невероятните природни феномени. Но майката природа не спира да ни учудва! Ето и няколко природни феномена, които трябва да видите:

 

 

Миграцията на пеперудите Монарх, Вале де Браво, Мексико

 

 

Пълната красота на явлението можете да видите всяка есен когато пеперудите от Роки Маунтинс мигрират между 2000 и 4000 км на юг в търсене на по-топлия климат на горските райони в мексиканските планини. Водени от орбитата на Слънцето, пеперудите Монарх достигат Мексико в края на октомври (началото на ноември), където изкарват зимата в хибернация. Дърветата, на които те кацат пулсират от движенията на милионите деликатни крилца. Най-популярното място, на което можете да видите тази красота е Angangueo, Michoacan. Ако искате да избегнете тълпите туристи обаче, отправете се към горите, които се намират на 2 часа път от Мексико Сити, близо до град Вале де Браво.

 

 

Размножителния период на коралите, о-в Бонер

 

 

Кой би предположил, че коралите водят толкова активен репродуктивен живот? Всяка година (най-често между септември и октомври), в дните след пълнолуние, водите около остров Бонер се изпълват с малки бели, орнажеви и розови сфери, които „изригват“ от коралите и се носят по теченията, за да продължат цикъла. В добавка към гмуркачите, които се навъртат наоколо, за да се порадват на тази гледка, рифът се изпълва и с хиляди риби, които очакват нетърпеливо ежегодния пир!

 

 

Геотермални басейни, парк Йелоустоун, САЩ

 

 

За никого не е тайна, че планетата ни ври и кипи под твърдата си повърхност, но това не е така осезаемо на никое друго място, както е в националния парк Йелоустоун. Тук ще видите всякакъв тип високопарна „драма“. Гейзерът Old Faithful привлича най-много туристи, но ако говорим за геотермални чудеса, по пътеката West Thumb Geyser Basin има по-интересни находки. Пейзажът тук постоянно се променя, но можете да видите повече от 15 гейзера, врящи извори, конуси и дълбоки горещи езера, оцветени в тюркоазено, сапфирено синьо и дори черно.

 

Пещерата на светещите червеи, Waitomo, Нова Зеландия

 

 

Варовиковите пещери в региона Waitomo са дом на един доста интересен феномен. Тук ще намерите светещия червей Arachnocampa luminosa – вид, който живее само в Нова Зеландия. Светещите червеи представляват невероятна гледка по стените и таваните на пещерите. В този подземен свят можете да влезете с лодка, а за повече адреналин се възползвайте и от рафтинга, който ще Ви отведе още по-навътре.

 

 

Глетчерът Sermeq Kujalleq, Illulissat, Гренландия

 

 

Няма друг подобен звук на звука от „раждането“ на айсберг! Ако искате да видите най-активния глетчер на северното полукълбо ще трябва да се нагърбите със задачата да изминете 250 километра пеша през Полярния кръг до град Illulissat (или пък да летите до там от Копенхаген). Всеки ден от Sermew Kujalleq се отчупват около 20 милиона тона лед, които дават живот на нови айсберги. Ако си наемете стая в хотел Hvide Falkand ще можете да гледате (и слушате) глетчера от балкона си.

 

Вулканът Пакая, Гватемала

 

 

Вероятно подметките на обувките Ви ще се стопят по време на 1.5-часовата разходка до този активен вулкан, който се намира на 24 км от Гватемала Сити. След 1865 година Пакая е непрестанно активен и е изригвал над 20 пъти за последните 500 години. Преди да предприемете тази разходка трябва да се информирате за това, доколко е безопасен вулканът към момента на Вашето посещение. Ако е безопасен, то можете да изживеете нещо неповторимо и да си опечете шишче над ярко оранжевата лава!

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2435 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност