Хемороиди

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 2074 пъти | добавена на 14.08.2012 г.

Дефиниция

Хемороидите са болезнени разширени/подути кръвоносни съдове в долната част на ректума или ануса. Това подуване се получава в зоната на кавернозните тела, съществуващи в тази зона. Важно е да се знае, че кръвта е артериална.

 

Симптоми

Симптомите включват:

–         анален сърбеж и парене – симптома се наблюдава най-често след дефекация.

–         дискомфорт при изхождане – усеща се отляво

–         болка в ануса, и по специално в седнало положение – среща се най-вече при външни хемороиди, особено при запек и твърда фекална маса, при наблюдавани усложнения или при едновременно наличие анални фисури с хемороиди.

–         ярка червена кръв на тоалетната хартия, стол/табуретка или в тоалетната чиния –  Характеризира се по-често с вътрешни хемороиди при дефекация /изтъняла лигавица и разкъсани кавернозни тела/, като кървенето може да бъде оскъдно /няколко капки/ или обилно /струйки ярка и чиста кръв/.  

–         една или повече твърди бучки в непосредствена близост до ануса

–         анална секреция

–         пролабиране – нарастване и излизане през ануса на вътрешните хемороиди.

 

Стадии на хемороидите

Заболяването е разделено на 4 стадия на развитие

–         Стадий І – хемороидалните възли за над линеа дентата и не се виждат отвън. Клинически се проявява с кървене и сърбеж, като обикновено няма болка.

–         Стадий ІІ – При напъване хемороидалните възли излизат/пролабират/ навън, прибират се спонтанно и има начални фибротични промени. Кървене не е изключено но то обикновено е в редки случаи

–         Стадий ІІІ – Възлите пролабират при напъване и дефекация, но не могат да се приберат от само себе си. За да може да се приберат трябва външна намеса. Налице са слузеста секреция, болка, сърбеж и разраняване на лигавицата.

 

 

Видове хемороиди

Хемороидите биват два вида като се разделят според положението си:

 

–         външни – това са подкожни образувания около ануса. Могат да бъдат усетени при подуване, като усещанията са: сърбеж, болка или кървене

–         вътрешни – намират се под лигавицата на ректума. Основният симптом при тях е кървене по време и след дефекация, не могат да бъдат усетени. В напредналите стадии е възможно вътрешните хемороиди да се покажат през аналния отвор и да не могат да се върнат вътре. Това е свързано със силна болка.

 

Причини и рискови фактори

Това състояние е доста често срещано явление, особено при бременност и след раждането. Хемороидите се получават в резултат от повишено налягане в кръвоносните съдове на ануса. Това налягане кара съдовете да се разширят и изпъкнат. Има наличие на болка особено в седящо положение.

Най-често срещаната причина напрежението при дефекация. Хемороидите могат да се образуват в резултат на запек, продължително стоене в седнало положение и анални инфекции. В редки случаи могат да бъдат в резултат на други заболявания, като чернодробна цироза.

Вътрешните хемороиди се появяват вътре в ануса, в началото на ректума, а външните на аналния отвор и могат да висят извън ануса.

 

Изследвания и диагностика

Лекарите често могат да определят наличие на хемороиди, чрез преглеждане на ректалната зона. При необходимост могат да се направят и някой изследвания, за да диагностицират проблема:

 

–         анално туширане – посредством пръст се проследява за издатини, тумори, хемороиди, полипи, абсеци, увелчина проста при мъжете

–         анаскопия –

–         ендоскопско изследване включва колоноскопия /изследва се цялото дебело черво/ и сигмоидоскопия /изследва сигмоидното черво/

 

Лечение

Леченията биват неоперативни, мини-инвазивни и оперативни.

 

Неоперативните лечения се прилагат в ранните стадии на заболяването, като се разделят на медикаментозно и диетично.

–         Диетичен режим /хигиено-диетичен/. Както само по себе си говори името на лечението, ограничаване на някой видове храни/напитки, които доказано дразнят хемороидите като: силни подправки, пикантни храни, алкохол и пр. и съответно увеличаване на приема на баластни вещества и течности. Увеличаване на физическата активност и задължително измиване след дефекация.

–         Мини-инвазивно лечение. Могат да се извършват до ІІІ стадий на заболяването, без хоспитализиране. Съществуват няколко вида процедури:

Криотерапия – замразяване на хомороидите
Електротерапия – използване на електричество за изсушаване на хемороида
Лазертерапия/Инфраред терапия – използва се инфрачервена светлина. Този метод е доста ефективен за кръвоспирането. Чрез комбинация с лигиране се осъществява много добър и безболезнен резултат.
Склеротерапия – инжектиране на склерозиращ агент в хемороидите, за да отпаднат сами. По този начин се стимулира изграждането на съединителна тъкани и се спира кръвотечението.
Лигатура с гумена лента – поставя се гумен пръстен в основата на хемороида, при което се прекъсва кръвоснабдяването му. Отстраняването става без допълнителна намеса.

 

–         Оперативно лечение. Това лечение се препоръчва при хемороиди в напреднал стадий, тромбозирали хемороиди, външни или при отсъствие на друго лечение като хоспитализацията е задължителна, а времето за възстановяване продължително. При оперативното лечение са възможни усложнения и рецидиви. Този тип може да бъде:

Операция по Милиган-Морган /класически метод/
Операция по Уайтхед
Операция по Паркс
Операция по Лонго

 

Усложнения

Кръвта в разширените кръвоносни съдове може да образува съсиреци и тъканта около хемороида може да умре. При хемороидите със съсъреци обикновено изискват хирургична интервенция /оперативно лечение/.

Може да се появи тежко кървене. Желязо-дефицитна анемия може да бъде в резултат от продължителната кръвозагуба. Имайте предвид, че силното кървене от хемороидите е нетипично и трябва да се потърси незабавна лекарска помощ.

 

Превенция

Както споменахме по-горе за предотвратяване на хемороидите трябва:

–         Да се избягва продължителния запек

–         Да се приема много вода /поне 8 чаши дневно/

Да се консумира храна богата на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

горе

Етикети

хемороиди, анален сърбеж, парене, дискомфорт при изхождане, операция по Милиган-Морган /класически метод/, операция по Уайтхед, операция по Паркс, операция по Лонго, кръв в изпражн,