Гъбички /Кандида/

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 3674 пъти | добавена на 07.08.2012 г.

Дефиниция

Гъбичките /Candida albicans/, понякога се нарича „монилия”, които обикновено се появяват по лигавиците /ректум, влагалище или уста/и кожата. Гъбичките имат способност да се придвижват чрез кръвта и могат да засегнат гърлото, червата, сърцето и сърдечните клапи. Кандида могат да приемат две форми и поради това се наричат диморфични гъбички. В по-голямата част от времето живеят с овална форма, единични дрожди, които могат да набъбват, като по-голямата част от дрождите обикновено не произвеждат мицел. При физиологични условия като телесна температура, рН и наличие на серум дрождите могат да се развият неумоверно. Псевдоразклонените нишки съставени от вериги клетки, не са рядкост.

 

Описание на гъбичките

Гъбичките са паразитен организъм и се срещат в повече от 50% от хората. Някой промени в тялото ни /напр. околна среда/ могат да активират гъбичките, като след това те стават заразни. Веднъж активизирани те се разрастват и вероятността да излязат извън контрол става огромна.

Съществуват много видове от рода гъбички, които причиняват болестта – кандидоза. Както споменахме по-горе гъбичките се активират след някакъв вид изменение в:

– Клетъчния имунитет: имуносупресия, СПИН – Влошена флора на тялото: нарушена бактериална флора в следствие на лечение с антибиотици,  стероиди и пр. – Физиология: хирургична интервенция, поставянето на уретър също често причинява гъбични проблеми.

 

Причини и рискови фактори за поява на гъбички

В много голяма част от времето гъбичните инфекциите по устата, кожата, или влагалището са причинени от фактори, които са неочевидни, спонтанни и дори необясними, често от антибиотично или стероидно лечение.

Основни положения: – Кандидоза, е заболяване което се разраства в устата, често срещано при кърмачета – Вижда се по кожата като, възпален, червен често и обрив с люспи – Причинява влагалищен мониалисис

– Причинява гъбички под ноктите и/или около тях – Вероятност да се отрази на хранопровода и храносмилателния тракт

Инфекция от гъбички на пениса се среща по-често при необрязаните мъже и възниква при полово сношение инфектиран партньор. При понижен имунитет /напр. СПИН и левкемия/, гъбичната инфекция може да се разпространи чрез кръвообращението и да предизвика сериозна инфекция на жизненоважни органи.

 

Симптоми

При възпаление на гъбичките, те изглеждат кремаво-бели или синкаво-бели точки на езика и понякога биволско червени на лигавицата на устата или в гърлото. Обривите причинени от гъбичките са възпаление на кожата обикновено зачервена, а понякога с люспи по повърхността. Вагиналните имат бял или жълт цвят. Възпалението на стените на влагалището, както и вулвата /външната полова област/ причиняват парене и сърбеж.

Инфекции на пръстите Инфекциите на палеца и показалеца на краката се проявяват като червено, болезнено подуване около ноктите. В по-късен етап може да се появи и гной.

Инфекции на пениса Инфекцията на пениса обикновено води до възпаление на главата на половия член.

Инфекции в кръвообращението Тази инфекция може да се отрази негативно на органи като бъбреци, сърце, бели дробове, очи и други. Причинява висока температура, студени тръпки, анемия не рядко обрив дори шок.

Здравни проблеми в зависимост от засегнатия орган причинени от гъбичната инфекция:

– Бъбреците- може да доведе до кръв в урината – Сърце-  може да предизвика шум и проблеми в сърдечните клапи – Бял дроб – може да предизвика появата на кървава храчка – Очи – може да предизвика болка и замъглено зрение – Мозък  – може да предизвика промени в умствената функция, поведение, припадъци и прочие

 

Лечение

За да се справите с гъбичните инфекции едно от най-важните неща са елиминирането на хранителните алергии. Дори и най-лошите инфекции могат да бъдат третирани в домашни условия с медикаменти, предписани от вашия лекуващ лекар. Много хора предпочитат таблетната форма на медикаменти за перорална употреба, отколкото локални кремове. Най-сериозните инфекции изискват болнични условия.

Противогъбичните препарати обикновено се справят с инфекцията, но проблема има вероятност да се повтори /напримар заразен сексуален партньор/. Лечението и на двамата партньори необходимо за да има резултат. При наличие на гъбични инфекции терапия с антибиотици е противопоказана и трябва да бъде прекратена. За обриви използвайте защитни кремове. Пациенти склонни към кандидоза на кожата трябва да поддържат кожата си суха.

Поддържането на чиста, суха и без ранички и драскотини кожа може да предотврати гъбични инфекции.

Етикети

гъбички, кандида, кандидоза, диморфични гъбички, монилия,