Перлата на Червено море- Ел Гуна – тема за Египет – Idi.bg

109
Добави коментар
tao
tao

Долината на царете е безспорно най-известната атракция в Египет, но съвсем не е единственото съкровище, което страната може да изложи на показ пред света. На 500 километра южно от Кайро, на брега на Червено море се намира един от най-уникалните морски курoрти на света-Ел Гуна.

Всичко започва преди 17 години, когато богат египетски бизнесмен решава да си построи къща на морския бряг далеч от светската шумотевица. Скоро след това той осъзнава, че е срамота само той и неколцината негови приятели да могат да се наслаждават на това приказно място. Така се заражда идеята на брега на Червено море да създаде курорт. Той купува земята( по-точно пясъка) и построява хотел, а след него втори, докато се стигне до днешния им брой- 14 хотела.

 

За да реализира амбициозния си проект, той трябвало да превърне пустинята в лагуна, така че хората да имат достъп до морето, дори на стотици метри във вътрешността. Това става възможно благодарение на изграждането на система от канали, която позволява на много къщи да разполагат със собствени частни плажове. Ел Гуна се превръща в оазис, разположен сред море от пясък, украсен с хиляди палмови дървета, цветни градини и дори мангрови гори.

 

За да бъде съхранен самобитния им чар, всички сгради и хотели в Ел Гуна са построени в класически нубийски стил: малки постройки, на не повече от два етажа с интериорни градини и прохладни коридори.

Ел Гуна е отлична възможност човек да се докосне до красота на Червено море – уиндсърфинг, водни ски, гмуркане с шнорхел и водолазно гмуркане.

За хората, които искат да научат повече за културата на местните хора, в Ел Гуна има възможност  да  прекарат нощ в типичен бедуински стил –  похапвайки от изобилието от местни деликатеси, докато гледат как танцьорки изнасят белиденсинг спектакъл или някое представление на  войните на пустинята. Въпреки че не е толкова популярна, колкото другите морски курорти, Ел Гуна със сигурност е дестинация, която е добре да бъде обсъдена за прекарване на лятната отпуска – заради качеството на обслужване и възможностите за настаняване на световно ниво, незабравимите природни пейзажи и многото възможности за забавление.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6556 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност