Акита – самураят сред кучетата | Teenproblem.net

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Породата акита произлиза от Япония и се счита за свещена. Кучетата от тази порода са възприемани като четириногите питомци на честта и национално куче на Япония. Представителите на тази порода се използват в армията и полицията, а в миналото са били предани помощници на самураи и нинджи. Заради силните си тела са били използвани и за теглене на шейни, а днес, поради факта че устите им са меки и не нараняват, се използват и за спасяване на удавници.

 

Представителите на породата акита имат масивно балансирано тяло, без бръчки, когато са спокойни. Черепът е плосък и широк между ушите, като погледната отгоре, главата има триъгълна форма. Челюстите са масивни и мощни, а муцуната – широка и плътна. Носът е черен и широк, като за белите кучета. Ушите на акита са техен отличителен белег – силно щръкнали и малки в сравнение с останалите части на главата. Раменете на кучетата акита са силни и мощни. Задната част на тялото е с по-развита мускулатура и с по-едри кости в сравнение с предната.

 

 

Кучетата акита са схватливи, интелигентни, смели и безстрашни животни. Същевременно са внимателни и много привързани към семейството си. Могат да бъдат спонтанни, ако нямат постоянен лидер (стопанин), без който кучетата ще са много своеволни и могат да покажат агресия към останалите кучета или към други животни. Настоятелното обучение трябва да започне докато акита е още малко кученце, като основният акцент на обучението трябва да е утвърждаването на лидерския статус на техния стопанин.

 

Тези кучета се считат за първокласни пазачи в Япония, където много често майки оставят малките си деца без надзор в компанията на тяхната акита. Те са изключително лоялни и се подчиняват безпрекословно на техните стопани. Децата от своя страна трябва да се научат да демонстрират лидерство и същевременно уважение към кучето. С правилен подход, кучетата акита могат да станат много добри домашни любимци. Обучението им изисква търпение и постоянство, тъй като тези кучета много лесно губят интерес.

 

Мъжките акита достигат височина 66-71 сантиметра при тегло 34-54 килограма, а височината на женските варира между 61 и 66 сантиметра при тегло от 34 до 50 килограма. Раждат между 3 и 12 (най-често 7-8) кученца. Живеят средно 10-12 години. Акита може да се отглежда нормално в апартамент, стига да се задоволяват нуждите му от ежедневни физически натоварвания – разходки и бягане. Те са сравнително активни в затворени помещение и определено биха се чувствали по-добре в широк двор. Акита изискват и съществена грижа да козината им – редовно сресване и къпане при необходимост, но не много често, тъй като се намалява естествената водоустойчивост на козината им. Скубят се обилно два пъти в годината.