Рублата – влакче на ужасите

1
Добави коментар
borsi
borsi

От 2 дни изтече единия времеви диапазон за спад, следващите са 19-22 юни и 22 септември. Каквото и да става тия дни, средата на лятото или най-късно около 22 септември, рублата ще тръгне да колабира отново, като за мен датите от средата и края на лятото са по-вероятни за последващи силни движения на валутния пазар. 

Въпреки това и въпреки високите премии за кол опции на евро-рубла, долар-рубла и паунд-рубла, те са вече на печалба ако са закупени около дъното на 15-16-17 април.

Последните месеци рублата бе влакче на ужасите. Големи загуби търпят в момента някои банки, спекуланти и тези от руснаците които панически сменяха валута началото на декември миналата година, понеже не го направиха по-рано, а последните месеци пак отразиха загуби, но в обратна посока. Покачването на рублата от последните месеци има цена и тя е резервите на ЦБ РФ – Банк России, които продължават да намаляват до вече $ 356 млрд., но вече с по-бавни темпове. 

Графика на Евро-Рубла от последните месеци. Покачване от 50 рубли до 100 и отново спад до 50… 

Кол опциите залагащи на спада на рублата, все още са с прекалено надценени позиции, при 5 към 1 (края на миналата година бяха 15 към 1) за тия с падеж в началото на 2016 г. така, че един спад в края на годината може да не е полезен за тях поради снижаващата им се стойност в изтичане на времето. В момента всички спекуланти заложили на още спад след средата на декември 2014 г. са на сериозни загуби от покачването на руската валута, но тези продавали кол опции около върха на 16 декември с падежи след 2-3-4 месеца прибраха сериозни печалби от обезценяването на дългите позиции срещу рублата. 

Покачването на рублата от последните месеци, като цяло е полезно за туризма ни, който заради кризата с руската валута отбеляза драстичен спад в записванията, но ако рублата се задържи и през лятото без драстични спадове, през втората му половина има шанс  да оживи с руски туристи летните ни комплекси.