IV Международен Детски Фолклорен Фестивал – София – мост между различни националности и култури

1
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

IV Международен Детски Фолклорен Фестивал – София – мост между различни националности и култури

„Много пъстроцветно, свежо, създаващо жизнено настроение събитие!“ – така определиха хора от публиката атмосферата на IV-то издание на „Международния Детски Фолклорен Фестивал – София“ 2015. То се разгърна на четири сцени в различни локации на столицата и околностите. Главни действащи лица и домакини бяха детските фолклорни ансамбли „Пламъче“ от район Младост, „Огнените“ от Бусманци и състава при Народно Читалище „Цар Борис I“ в Бистрица. Според домакинството бяха ситуирани и сцените на фестивала. Официалното откриване бе на 23 април, в четвъртък вечерта на открита сцена срещу община Младост. По традиция кмета на този столичен район – д-р Цвета Авджиева, даде начало на събитието с приветствена реч. На следващата сутрин отново традиционно посрещна децата участници от съставите домакини и тези от гостуващите от чужбина ансамбли на официално посещение в кметството. Петъчната вечер се разигра на площада в село Бусманци с гостоприемството на ансамбъл „Огнените“ и читалище „Елин Пелин“. Преди това участниците бяха на официално посещение при кмета на район „Искър“ г-н Ивайло Цеков. След завършека на концерта, той, заедно с кмета на Бусманци – г-н Стефан Станоев, раздадоха на чуждестранните състави и на децата домакини подаръци и плакети и дадоха гостоприемен коктейл за всички тях.

Подобаващо се бяха подготвили да посрещнат участниците в IV-тия брой на фестивала и бистричани. В съботната сутрин, макар мрачно и мокро, времето не попречи на деца от множество столични самодейни фолклорни състави да покажат наученото на централната сцена в Борисовата градина. Малко след началото на първия съботен концерт и небето се разведри и слънцето щедро озари изпълненията на Лятната естрада в парка. Целият следобед мина в игри и опознаване между чужди и наши деца на пикника, който кмета на Бистрица – г-н Николай Гюров, специално организира в мемориалния парк на селището. Освен да се забавляват и да обменят контакти, участниците разучиха и общ танц, който бе запазен за десерт на финала на фестивала. Вторият концерт от съботната програма се състоя в читалище „Цар Борис I“ в Бистрица. Залата беше препълнена и местата не достигаха за многобройната публика. Овациите не стихваха, а след концерта, кмета на Бистрица, заедно с председателя на читалището – г-н Стефан Маджаров, дадоха коктейл за чуждестранните състави и домакините от българска страна. На него взаимно се обменяха подаръци, грамоти и сувенири за спомен. Внучките на прочутите Бистришки баби, достойно онаследили ги в пеенето, а и в танцуването на автентичен български фолклор, изпълниха една от песните от репертоара на своите баби и така вечерта придоби още по-паметен завършек.

Финалният, неделен ден, бе особено празничен и също наситен със събития и изненади за всички участващи. Той започна още от сутринта с празнична литургия в храм „Свети Александър Невски“. Пременени в пъстрите си носии отделните ансамбли от България и останалите 5 страни, преминаха по обяд по централните софийски улици в празнично дефиле. Парадът бе воден от духов оркестър на Сухопътни войски. Шествието тръгна от пилоните на НДК, за да стигне до Лятната естрада на Борисовата градина, където се състоя и заключителния концерт. В него отново се изявиха петте чуждестранни колектива: „Гайрет“ от Босна и Херцеговина, „Ера“ от Сърбия, „Дурес“ от Албания, „Дорулецул“ от Румъния и „Мали Гронковянье“ от Полша, наред с българчетата от „Пламъче“, „Огнените“ и „Бистрица“, а към тях и пъстра китка от много други самодейни детски състави от цяла София. Заключителната част събра рекорден брой публика, която след края на концерта с охота се хвана на едно общо хоро, заедно с участниците, което дълго се виеше на площадката пред Лятната естрада в Борисовия парк.

Организатори на фестивала: Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“ и Детско юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – София

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ: БТА, БНР, БНТ, радио „Зорана“, Метрореклама, Кино Арена, сп. 8, сп. Журнал за жената, сп. Кулинарен журнал, Фаст Пей, www.znania.tv, www.stand.bg, www.peika.bg, www.jenite.bg, www.kulinar.bg, www.inews.bg, www.folklore-bg.com, Facebook страницата на festivalsofia, www.festivalsofia.com.

Със съдействието на: Столична община, СО район Младост, Hotel Suite Sofia, СО район Искър, ОП „Туризъм“, НЧ „Елин Пелин“ с. Бусманци, НЧ „Цар Борис I 1909″- Бистрица, кметство с. Бистрица, ДТА „Огнените“, ДТА „Бистрица“, Комета III, БГ пощи, Натурални сокове за деца „Флорина“, „Лукчета“, iRobot, Частно национално училище „Питагор“, „Зайо-Байо“, градински център „ТИС“, Villa Spaggo – Бистрица, Школа по български народни хора и танци „Младост“ – София.

Фестивалът се организира с подкрепата на „Гаранти Коза България“

* * *

Накратко за МДФФ СОФИЯ:

2012 г. – I-и „Международен детски фолклорен фестивал – София“ 2012 г.

Участват над 700 деца от 5 държави – Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, посрещнати официално от кметовете на общините „Младост“ и „Изгрев“. 28 български колекитва.

Сцени: общини Младост, Изгрев, Искър и Лозенец, от които 3 открити и 1 закрита.

2013 г. – II-и „Международен детски фолклорен фестивал – София“ 2013 г.

Участват над 700 деца от 6 държави – Естония, Русия, Полша, Македония, Турция, Босна и Херцеговина. 9 български колектива, сред които ансамбъл „Звездица“ – Сандански, ОДК Смолян, колективи от София, както и малчугани от детските градини в район Младост.

Сцени: пред НДК, в СО район Младост, в Бусманци.

2014 г. – III-и „Международен детски фолклорен фестивал – София“ 2014 г.

Участват над 700 деца от 6 държави –  Словакия, Франция, Русия, Полша, Естония, Босна и Херцеговина. От България –  над 10 колектива, сред които: ансамбъл „Габровче“, ДТС „Чудесия“ – Пазарджик, група „Дионисиев звън“ гр. Сопот, Национално училище за танцово изкуство и др. Участие взеха и деца от социални домове и специални училища за деца с увреждания.

Сцени: пред община Младост, лятна естрада в Борисова градина, закрити в с. Бусманци и с. Бистрица.