От какво трябва да се страхува телевизията?

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Прегледите на видеоклипове във Facebook нарастват. Около 4 млрд. клипа се гледат в най-голямата социална мрежа всеки ден. През януари бройката беше  3 млрд. Това разкриват данни за бизнеса на Facebook за първото тримесечие на 2015 г., цитирани от Business Insider. 

Видео рекламата в сайта се увеличава стремглаво. Не е ясно колко от тези преглеждани 4 млрд. клипа са реклами или са имали връзка към рекламно видео. Мнозина може да си помислят, че тези числа са огласявани само, за да бъдат сплашвани другите конкурентни глобални интернет платформи като YouTube. Но създателите на телевизионни продукти също трябва да са нащрек и да хвърлят поглед зад рамо, посочва Business Insider. 

В коментар за новите данни на Facebook за първото тримесечие на годината, известният главен оперативен директор в компанията Шерил Сандбърг посочи: „Мисля, че всички рекламодатели имат възможността да изработват видео и това е много вълнуващо. Включително малките и средни предприятия, които не биха могли да си позволят да наемат филмов екип и да си купят телевизионна реклама. Наблюдаваме, че такива фирми слагат видео при нас. Над 1 милион малки и средни фирми са публикували видеоклипове и са направили малки рекламни покупки около тях. И това е страхотно. Защото не мисля, че има 1 милион рекламодатели, които биха купили телевизионни реклами в същия период от време“. 

С това Сандбърг обезпокои шефовете на продуцентски фирми в САЩ. Тезата е, че рекламодателите, които нямат парите да създадат филмова реклама за телевизията, все пак имат платформа да се промотират достатъчно обширно през Facebook. Някои от платените реклами във Facebook могат да достигат аудитория, каквато би могла да се стигне чрез масовата телевизия. Или пък чрез тях се изпраща съобщението до по-малка публика, но по-таргетирана, биха изтъкнали от сайта на Марк Зукърбърг. В идеалния случай малката фирма би могла да израсне чрез видео реклама във Facebook и когато събере достатъчно налични финанси за телевизионен маркетинг, би се пренасочила към популяризиране и в телевизията. Щом съчетае двете, кампанията й би била най-ефективна. 

Facebook разкрива два инструмента, които предлага за рекламиране на малкия и среден бизнес. Сандбърг споменава, че от януари до март компанията е започнала малки тестове, с които да позволява на някои фирми в САЩ да слагат във фен страниците си бутон „buy“. Това е директен линк, който телевизията не предлага. 

Освен това Facebook засилено инвестира в измерване на страничната реклама, използвайте технология за следене на разговорите на потребителите. Ако плащат повече, рекламодателите могат да откриват дали хората, видели една реклама във Facebook, са продължили с кликванията, за да си купят продукта. 

Сандбърг обяснява, че проследяването на разговорите се използва все по-засилено от Facebook. Продуктът се казва Conversion Lift и от компанията „са развълнувани“ от него, защото той е първият им, който научно измерва допълнителния бизнес, получаван от Facebook рекламите. Сравнява тестови групи, прегледали реклами, с контролни групи от хора, които не са ги видяли. „Така че независимо дали измервате чрез разговори, или чрез продажби, или чрез кликвания в сайта ви, или регистрации, можем да тестваме с групите А и Б и да видим точно какво влияние има Facebook рекламата ви“, посочи Сандбърг. 

„Но все пак, дори за най-големите клиенти, които имаме, ние сме все още малка част от техния бюджет. Не мисля, че имаме големи клиенти. Ако разгледате американската аудитория, 25% от медийното си време тя прекарва пред мобилния екран, 20% от това мобилно време е във Facebook и Instagram, което е около 5% от потребителското медийно време в Щатите. Не сме дори близо до 5% от похарченото от нашите най-големи клиенти. Затова смятам, че имаме значителна възможност да растем и очакваме тези числа да се променят нагоре в мобилното“, казва още Сандбърг.

За Съединените щати статистиката на Advertising Bureau (IAB), изготвена от PwC, показва, че през 2014 г. има 12% спад на рекламата в телевизията, докато интернет рекламата има ръст от 16% на годишна база. Но ТВ рекламата все още е значително по-скъпа от тази в интернет (банери, мобилни форми). Хората, които гледат един продукт да се рекламира по телевизията, нобикновено не реагират незабавно като кликват или купуват, или като позвъняват по телефона, но с времето телевизионната реклама е брандинг инструмент, който повишава популярността, лоялността, създава спомен и активност. 

Има и други международни данни, които твърдят, че телевизията е най-ефективната рекламна медия. Британско икономическо изследване от Ebiquity показва, че от 1 млрд. паунда, похарчени за телевизионна реклама в страната, са получени 1,79 млрд. паунда печалби. Втората най-ефективна медия във Великобритания, от рекламна гледна точка, след телевизията е радиото.