Царството на Пазарджик :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

3
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: bTV

Кметът на Пазарджик Тодор Попов отрече да живее в лукс. В официално изявление днес той заяви, че със семейството му не притежават нито един автомобил, а част от имота, показан в разследване на bTV, не е негов.

 

Прокуратурата и НАП започнаха проверки за имуществото на пазарджишкия кмет.

 

Кой е Тодор Попов?

 

Тодор Попов е роден на 26 декември 1967 година в Пещера. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1992 до 1995 година е младши съдия и районен съдия в Окръжен и Районен съд – Пазарджик. В периода 1995-2007 година работи като адвокат.

От 1999 до 2007 година е общински съветник в Общински съвет – Пазарджик, като в последните четири година от периода е председател на общинския съвет.

През ноември 2007 година е избран за кмет на Пазарджик. Издигнат от инициативен комитет, Попов печели изборите на втори тур.

На 23 октомври 2011 година Попов стана кмет отново на Пазарджик с 69.01%, които печели на първи тур.

Семеен, с две дъщери.

 

След разследване на bTVстана ясно, че кметът на Пазарджик Тодор Попов обитава имение в село Паталеница. В него има покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник.

 

 

 

Заплатата на кмета на Пазарджик, който е и председател на Националното сдружение на общините, е около 2000 лв. През последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с личен бизнес, а четирите й фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет.

 

„Ние водим някакъв селски разговор, колко Ви струва къщата. Колко може да струва къща на село? Къщата ми е разгърната площ от 420 кв. Ами какви басейни, моля ви се, значи там имам 3.5 декара мои. Останалите са на мои приятели, с които сме си правили партия“, коментира самият Попов.

 

По сметки на кмета имотът, заедно с всички постройки в него, струва не повече от 300 000 лв., а зидът около него – 86 000 лв. Според експерти обаче инвестицията е за не по-малко от 1.5 млн. лв. Дори без приятелския басейн и постройка, частта от двора на кмета, неговата къща, фитнесът и гаражът струват около 1 млн. лв.

 

Припомняме, че именно началника на кабинета на Тодор Попов, Татяна Стоянова бе показно разстреляна на 12 януари пред дома й.

Според запознати тя е била известна като човека, който движи огромна част от сделките и обществените поръчки в общината. Срещу съответната „благодарност“ те от години неизменно се печелят от обръч фирми и няма как да станат без знанието на кмета на Пазарджик, разказват хора от града.

 

В община Пазарджик има корупционни практики, във всичко – като се започне от теменужките, които общината е купувала за 1.20 лева, а от друго място могат да се купят за 0.20 лева. Това каза пред bTV общинският съветник Румен Петков от БСП.

 

От 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки, каза Петков. Заедно с колегата си от ГЕРБ Тодор Георгиев той обяви, че общинският съвет неведнъж е разглеждал съмнителни сделки.

 

Многократно са разглеждани редица сделки с извън пазарни начални цени и с един участник, които „създават съмнения и предпоставки за недобри практики”, коментира Георгиев.

 

„За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв. доходи“, коментира Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите му, подадени в Сметната палата.

 

В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната декларация пред Сметната палата през последните седем години, са общо под 700 000 лв. Към одитната институция обаче не се изпращат всички доходи, а само тези от друга дейност, извън заплатата. Средствата на съпруга на задълженото лице от обичайната му дейност също не фигурират.

 

Подобно на част от имението му, джипът, който кара кметът на Пазарджик, също не е негов, а на приятели. „Фирмата е на мой приятел, фирма за хлебни изделия“, твърди Попов.

 

Според запознати въпросната фирма снабдява детските градини в общината с хлебни изделия. „Да, ама човекът е спечелил конкурса и снабдява детските градини с хляб“, обясни кметът в отговор дали това не е конфликт на интереси, добавяйки: „Е, какъв конфликт на интереси? Ама стига с тази кола, тя не е подарена на кмета, тя е дадена за ползване на общината“.

 

Междувременно bTV разкри още луксозни имоти, които не са собственост на кмета на Пазарджик, но се използват от семейството му.

 

Семейство Попови живее в два апартамента от по 100 квадрата с гаражи, в затворен комплекс в покрайнините на София, собственост на строителна фирма.