Забележителности в Дубровник | Блог Touristika.bg

1
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

продължение
1. Да се разходите по Страдун – главната улица на стария град, с каменни плочи, поставени там още през 1468 година, излъскани от човешки стъпки и блестящи на светлина като стъкло. По Страдун ще срещнете голяма част от забележителностите на Дубровник като фонтаните на Онуфрий, Часовниковата кула, църквата “Свети Влах”, колоната на Орландо, двореца Спонза и още много други. Близо до портата Пиле в началото е големият фонтан на Онуфрий, на срещуположния край на Страдун е малкият. И двата фонтана датират от 15-ти век и са гордостта на Онуфрий дела Кава, архитектът на целия проект за водоснабдяването на Дубровник. Друг символ на Дубровник – “Църквата на светия Спасител”, намираща се точно срещу големия фонтан на Онуфрий, има любопитна история, свързана със земетресения. Построена е в 1520 г. като благодарност към Бог, че е запазил Дубровник от силното земетресение наскоро, а в строителството се включили всички жители на града без значение на пол и обществено положение. Точно тази църква била една от няколкото сгради, останали незасегнати от опустошителния за Дубровник земетръс през 1667 г., разрушил Катедралата и другите църкви в града.

Страдун, погледнат откъм градската порта Пиле и прилежащия й форт Бокар

2. Да вземете лифт до хълма Сърдж и да огледате Дубровник и Адриатическото крайбрежие отвисоко. Това може да направите, още преди да тръгнете на детайлна обиколка на Стария град. Така ще имате впечатления за старите каменни улици и крепости отдалеч и няма да имате търпение да ги разгледате отблизо. Откъде тръгва лифтът, може да видите тук

3. Да разгледате Катедралата, бароковата църква “Св.Блез”, да посетите Княжеския дворец и двореца Спонза. Катедралата “Свето Успение Богородично” и църквата “Свети Влах” (Св.Блез) са истинските икони на стария Дубровник и никое посещение не може да бъде пълно, без да видите монументалните им сгради. Почитта към Свети Влах – патрон на града е толкова силна, че започналата още през далечната 972 г. традиция да се чества празникът на светеца всяка година на 3-ти февруари, е напълно запазена и днес. В двореца Спонза пък се помещава Държавният архив на Дубровник, който се счита за един от най-големите и ценни запазени архиви в целия свят. Хиляди ръкописни документи още от 13-ти век изпълват лавиците на музея и пазят исторически договори, търговски съглашения, закони от времето на могъщата Дубровнишка република, известна още с името Република Рагуза. Княжеският дворец отсреща помещава Културно-историческият музей на Дубровник с ценни колекции от историята на миналите векове. Катедралата и особено съкровищницата й също съхраняват любопитни експонати от времето на богатото търговско пристанище Рагуза.

Църквата Свети Влах

4. Да се разходите по крепостните стени – идеално място за фотографии, даващо различни гледни точки към морето, към покривите и града, към близкия остров Локрум…

5. Да стигнете до Старото пристанище – от него се разкриват чудни гледки към морето и тръгващите лодки към близките островчета и към хълма Сърдж. Надвиснала над пристанището е крепостта Свети Иван, а огромното здание пред кея е старият Арсенал – бившата дубровнишка корабостроителница. Стигайки до пристанището, не пропускайте да влезете в Аквариума и в Морския музей – намират се в самия форт “Свети Иван”. А продължавайки по единия от кейовете, известен като Порпорела, ще се озовете на края на пристанището и стария град и можете да се любувате на остров Локрум от по-романтична и спокойна гледна точка.

Старото пристанище

6. Да се качите на морски круиз до близкия остров Локрум. От пристанището тръгват корабчета на кратки интервали и за 15-ина минути се стига до потъналия в зеленина и населен с пауни остров. Можете да посетите ботаническите градини с над 500 екзотични растения от цял свят, стария бенедиктински манастир и крепостта Форт Роял. Освен това можете да поплувате в местното “Мъртво море” – малко солено езеро, което е наречено така заради лесното плуване във водите му, а любителите на нудизма имат на разположение един от най-красивите плажове – този в югоизточната част на острова.

7. Да посетите някой концерт – почти всяка вечер в някоя от църквите на стария Дубровник се провеждат вълнуващи музикални събития. Впечатленията ни са от концерт за класическа китара в църквата “Вси светии” – прекрасно прекаран час от времето в Дубровник.

8. Да разгледате Францисканския манастир и музея към него. Сградата на Францисканския манастир е залепена до “Църквата на Светия Спасител”. Интересна е колекцията от инвентара на аптеката, която е отворила заедно с построяването на манастира, през 1317 г. Реално аптеката на Малките братя, както се нарича, е най-старата работеща аптека в Европа. В музея могат да се видят също ценни артефакти, реликви от свети Влах, а и доказателства за кощунствените нападения над Дубровник по време на разпадането на Югославия и обсадата на стария град – дупки в стените от снаряди от периода 1991-1992 г.

Вътрешният двор на францисканския манастир

9. Да се разходите до Лапад и Груж – два от най-известните райони на Дубровник, отдалечени на около 2-3 км от Стария град. Хубави плажове, луксозни хотели и нощен живот ще намерите в района на Лапад, а пристанището Груж е център на другия район.

10. Да опитате морските дарове из множеството ресторантчета в Дубровник. Относно храната и ресторантите в града може да се напише отделен пътеводител. Заведенията са толкова много, че можете да загубите ценно време в колебания къде да обядвате или вечеряте. Най-фрапираща, в този смисъл, е улица Prijeko в Стария град, където открай докрай всички приземни етажи са действащи ресторанти и не се разбира къде свършва единият и започва следващият.

Вижте по-подробна информация с работно време и адресите на забележителностите на Дубровник

Потърсете хотели в Дубровник
Ваучери и билети за обиколки на Дубровник и екскурзии на място

Градското кафене под Часовниковата кула

Княжеският дворец

Големият фонтан на Онуфрий

Related