Блогът на Ати! :: Пътешествия без предизвестия – отзив

1
Добави коментар
sandon
sandon

Кондоферски Александър, Пътешествия без предизвестия,

 

Изд. Приятел – Самоков, Самоков, 2015

 

/отзив/

д-р Атанаска Тоскова

Излязлата от печат книга на Александър Кондоферски  „Пътешествия без предизвестия” ще допълни и обогати знанието за съхранената и пренесена през времето родова памет за фамилията Кондоферски. Началото е поставено  преди 200 години от родения Захари в рода Пеналски от село Кондофрей, който се установява по-късно в Самоков. Поради рожденото му място самоковци го нарекли Захари Кондофреецо, а от там дошло и името Захарий  Кондофрейски. Авторът проследява родовите връзки през времето, разказвайки за двата големи клона на фамилното дърво – на Иван Кондоферски (герой от Балканската война) и  брат му  свещеноиконом Христо Кондоферски (полкови свещеник през същата война). Неговото мото е  като посланието на поета Димчо Дебелянов в елегията „Скрити вопли“, че човек трябва да пази родовите си корени, да открие духовните опори на своя живот и да намери себе си.

Александър Кондоферски е строителен инженер по професия, почти целия си живот е посветил на проектантската дейност, но остава верен на мечтата си да пише. В продължение на 15 години той публикува на страниците на в. „Приятел” – Самоков своите пътеписи и размисли за родовите му корени и интересни случки от живота в Германия, където се установява през 1990 година.

Представената книга е в обем от 208 страници. Състои се от три глави: „Венецуела и нашият род”, „Пътуване през времето и пространството” и „Пътешествия из Европа”. Авторът, седемдесет и осем години след своя дядо, продължава делото му за написването на семейната летопис /започната на 7 април 1926 година/.

В предлаганото четиво по обхват и съдържание авторът разкрива съдбата на членове на фамилията, чиито живот протича в много държави на два континента. Във всички разкази прозира принадлежността им към род и Родина и родолюбие в истинския смисъл на думата. Отвежда ни на различни места в света, където се изявява като пътешественик, а Германия ни става по-близка от разказаното.   

В структурно отношение материалът е разпределен по следния начин: Започва с въведение, след което авторът ни увлича последователно и в изложението. Следват трите раздела с общо 27 пътеписи, поднесени под различна форма, финалът е с послеслов. В него дава отговор защо книгата е озаглавена „Пътешествия без предизвестия”! И допълва, че вече не се налага някой да ти дава разрешение къде и кога да пътуваш, какви кумири да имаш и как да се казваш!

Първият раздел се състои от осем отделни разказа. Преминаваме през невероятна семейна хроника, среща на две поколения самоковци във Венецуела, преживяваме срещите с братовчеди и близки. В „Незабравими екскурзии” е отразена съдбата на близки родственици, променена от превратностите на времето и поради това понесли удари и преминали през мъчителни изпитания.

Стилът е завладяващ. Авторът със своята наблюдателност, концентрация на ума, преценка, дължаща се на натрупания опит, води читателя на непознати за него места. В определени моменти се уморяваш да следиш подробностите, но пък те разкриват детайлите и обогатяват картината на разказаното.Така читателят придобива по-ясна представа къде го отвежда авторът.

Не на последно място си заслужава да бъде отбелязано, че авторът за тези петнадесет години е пропътувал по време на своите пътешествия десет пъти обиколката на Екватора. Чиста техническа страна на тези пътешествия без предизвестия. Пет пъти до Венецуела, веднъж до Доминиканската република, три пъти до Тенерифе, веднъж до Мадейра, четири пъти – до остров Корсика и още до Сардиния, Египет, Майорка, до Ротердам, Париж, Рощок, Лондон, Виена… Само пътуването до европейски дестинации е с дължина над 250 хиляди километра. Събраните впечатления, споделени с читателите, са неговата награда и утеха за 42 години упорит труд като строителен инженер на територията на две държави – България и Германия.

Пътешествията пешком из Алпите в Германия, Австрия , Швейцария, Италия и Франция са над 6 хиляди часа време, прекарани в лоното на майката Природа. Прехвърляйки страниците на 19 разказа в следващите два раздела на книгата, ставаме съпричастни на всички преживявания сред магията на природните красоти.

Представената книга демонстрира безспорните качества на умел  разказвач на своя създател. Книгата вярно интерпретира съхраненото в родовата памет и преживяното през тези пътешествия от автора.

Книгата на Александър Кондоферски допълва една ниша в мемоарната и пътеписната литература. В този смисъл тя е интересно четиво за специалисти в двете области и за широката публика.

 

На корицата: Френски Савойски Алпи край Шател, в близост до швейцарската граница

В прег­­­ръд­­­ка­­та на зми­­я­­та

„Три дни. Ако ос­­­та­­неш жив още три дни и от­­­но­­во сам се на­­диг­­­неш вър­­­ху кра­­ка­­та си… ще жи­­ве­­еш още 70, мо­­же би 80 го­­ди­­ни и по­­ве­­че.”

То­­ва из­­­рек­­­ла с хрип­­­те­­не грох­­­на­­ла ба­­ба – ле­­чи­­тел­­­ка и ша­­ман­­­ка, на мес­­т­­­но ин­­­ди­­ан­­с­­­ко на­­ре­­чие, ко­­е­­то чи­­чо ми Крум мно­­го доб­­­ре раз­­­би­­рал, и на­­ля­­ла през бам­­­бу­­ко­­ва цев в ус­­­та­­та му от­­­ров­­­но-гор­­­чи­­ва теч­­­ност, пре­­ди да из­­­гу­­би от­­­но­­во съз­­­на­­ни­­е­­то за дъл­­­го…

Два­­ма ин­­­ди­­ос, с бе­­зиз­­­раз­­­ни из­­­ра­­же­­ния и без­­­мъл­­в­­­но, би­­ли го до­­нес­­­ли вър­­­ху но­­сил­­­ка пред схлу­­пе­­на­­та ко­­ли­­ба на ве­­щи­­ца­­та, на­­ми­­ра­­ща се в пе­­ри­­фе­­ри­­я­­та на джун­­г­­­ла­­та и на ин­­­ди­­ан­­с­­­ко­­то се­­ли­­ще. Пра­­се­­та, ко­­кош­­­ки, по­­лу­­ди­­ви ку­­че­­та и бо­­со­­но­­ги де­­ца се вър­­­га­­ля­­ли в пра­­хо­­ля­­ка на мет­­­ри от не­­го и вди­­га­­ли неп­­­ре­­къс­­­на­­та вря­­ва. А са­­мо­­ко­­ве­­цът Крум бе­­рял ду­­ша и се бо­­рил да се из­­­мък­­­не с пос­­­лед­­­ни си­­ли от прег­­­ръд­­­ка­­та на смърт­­­та.

* * *

След 11 го­­ди­­ни емиг­­­ран­­т­­с­­­ки жи­­вот зад гър­­­ба си във Фран­­­ция, от ко­­и­­то две го­­ди­­ни след­­­ва­­не на ве­­те­­ри­­нар­­­на ме­­ди­­ци­­на в Па­­риж, не­­мил и нед­­­раг, чи­­чо Крум стъ­­пил на па­­лу­­ба­­та на ко­­ра­­ба „Льо Гроа” на път за Ла­­тин­­с­­­ка Аме­­ри­­ка. Един­­с­­т­­­ве­­ни­­ят му син Жан Клод, три­­го­­ди­­шен, ос­­­та­­ва при ба­­ба и дя­­до по май­­чи­­на ли­­ния. Ба­­ща му по­­тег­­­лил от­­­но­­во по още по-не­­из­­­вес­­­тен път, за да си тър­­­си пак къс­­­ме­­та.

Прес­­­то­­я­­ват за 17 дни в прис­­­та­­ни­­ще­­то Да­­кар, сто­­ли­­ца на Ка­­ме­­рун, до­­ка­­то ми­­но­­чис­­­та­­чи раз­­­чис­­т­­­ват мор­­с­­­ки­­те пъ­­ти­­ща в оке­­а­­на. Има­­ло все още хи­ля­­ди ми­­ни след Вто­­ра­­та све­­тов­­­на вой­­на, ко­­и­­то пра­­ве­­ли вся­­ко ед­­­но пъ­­те­­шес­­т­­­вие мно­­го рис­­­ко­­ва­­но. След още ед­­­на сед­­­ми­­ца, през топ­­­ла и слън­­­че­­ва ут­­­рин на юни 1946-а, „Льо Гроа” се озо­­вал в прис­­­та­­ни­­ще­­то на Рио де Жа­­ней­­ро.

Със скром­­­но вър­­­зоп­­­че ба­­гаж и мно­­го на­­деж­­­ди 33-го­­диш­­­ни­­ят са­­мо­­ко­­вец се озо­­вал в сър­­­це­­то на пъс­­­тър и мно­­го­­лю­­ден град. Пре­­но­­щу­­вал в ед­­­на ев­­­ти­­на кръч­­­ма-стран­­­ноп­­­ри­­ем­­­ни­­ца и ня­­кол­­­ко дни оби­­ка­­лял гра­­да, за да тър­­­си ра­­бо­­та от го­­во­­ре­­щи френ­­с­­­ки език за­­сел­­­ни­­ци. Раз­­­би­­рал са­­мо от­­­дел­­­ни ду­­ми от бра­­зил­­с­­­кия пор­­­ту­­гал­­с­­­ки и за­­то­­ва се чув­­с­­т­­­вал дос­­­та без­­­по­­мо­­щен.

Пре­­бит от умо­­ра, след не­­ус­­­пеш­­­но­­то тър­­­се­­не се зав­­­ръ­­ща ед­­­на ве­­чер в кръч­­­ма­­та и си по­­ръч­­­ва ча­­ша ром и не­­що за яде­­не. До­­ка­­то уто­­ля­­вал гла­­да си и жаж­­­да­­та, ста­­нал не­­во­­лен сви­­де­­тел на гроз­­­но кла­­не. Два­­ма ме­­ти­­си се хва­­на­­ли гу­­ша за гу­­ша, из­­­ва­­ди­­ли но­­жо­­ве, още ня­­кол­­­ко тъм­­­но­­ко­­жи мла­­де­­жи се на­­ме­­си­­ли в та­­зи раз­­п­­­ра­­ва и за по-мал­­­ко от две ми­­ну­­ти де­­сет­­­ки мъ­­же се из­­к­­­ла­­ли вза­­им­­­но. Вър­­­ху по­­да и по сте­­ни­­те плис­­­на­­ла але­­на кръв; кря­­съ­­ци, пи­­съ­­ци и ръм­­­же­­не прог­­­лу­­ши­­ли уши­­те на ос­­­та­­на­­ли­­те при­­със­­т­­­ва­­щи в кръч­­­ма­­та; ис­­­тин­­с­­­ка дуп­­­ка и пи­­ян­­с­­­ки вер­­­теп. Из­­­пот­­­ро­­ше­­ни ма­­си, сто­­ло­­ве, ча­­ши, по­­су­­да до­­пъл­­­ва­­ли страш­­­на­­та глед­­­ка.

Още пре­­ди да прис­­­тиг­­­не по­­ли­­ция, чи­­чо ми Крум си съб­­­рал вър­­­зоп­­­че­­то, зап­­­ла­­тил за но­­щув­­­ки­­те и хра­­на­­та и се за­­вър­­­нал пак на прис­­­та­­ни­­ще­­то, за да по­­тег­­­ли от­­­но­­во с пър­­­вия ко­­раб на­­къ­­де­­то му ви­­дят очи­­те.

След бро­­е­­ни дни се озо­­вал в Три­­ни­­дад и То­­ба­­го; и там бър­­­зо раз­­б­­­рал, че са­­мо си гу­­би вре­­ме­­то; и още след ня­­кол­­­ко дни се озо­­вал в Ла Гу­­ай­­ра, Ес­­­та­­до Вар­­­гас (б. р. про­­вин­­­ция Вар­­­гас) – прис­­­та­­ни­­ще­­то на Ка­­ра­­кас. Срещ­­­нал ряд­­­ко кра­­си­­ви чо­­веш­­­ки съз­­­да­­ния – гос­­­топ­­­ри­­ем­­­ни, ми­­ро­­лю­­би­­ви (ка­­то из­­к­­­лю­­чим „мос­­­ки­­тос” – ко­­ма­­ри­­те). След ня­­кол­­­ко ме­­се­­ца ра­­бо­­та ка­­то зем­­­ле­­мер в аме­­ри­­кан­­с­­­ка­­та фир­­­ма за про­­уч­­­ва­­не и тър­­­се­­не на пет­­­рол, след тра­­си­­ра­­не на 100 км тра­­се на пет­­­ро­­лоп­­­ро­­во­­ди­­те – през джун­­г­­­ла, пъл­­­на с от­­­ров­­­ни змии и ягу­­а­­ри, чи­­чо ми Крум след мно­­го пре­­меж­­­дия и ли­­ше­­ния спес­­­тя­­ва ед­­­на шап­­­ка с „бо­­ли­­ва­­рес” ка­­то въз­­­наг­­­раж­­­де­­ние за тру­­да. На­­пус­­­ка за­­ви­­на­­ги аме­­ри­­кан­­­ци­­те, без да ус­­­пее да ги обик­­­не как­­­то то­­га­­ва, та­­ка и в пос­­­лед­­­но вре­­ме – 6-7 де­­се­­ти­­ле­­тия по-къс­­­но… Са­­мо за 100 бо­­ли­­ва­р ку­­пу­­ва 500 хек­­­та­­ра зе­­мя бли­­зо до при­­ток на Ори­­но­­ко. До­­ку­­мен­­­тът за соб­­с­­т­­­ве­­ност имал го­­ле­­ми­­на­­та на раз­­­пис­­­ка и бил под­­­пе­­ча­­тан с па­­лец от бив­­­шия соб­­с­­т­­­ве­­ник.

* * *

Въ­­о­­ръ­­жен с поз­­­на­­ни­­я­­та от вре­­ме­­то на сво­­е­­то след­­­ва­­не по ве­­те­­ри­­нар­­­на ме­­ди­­ци­­на, за­­поч­­­ва пър­­­во­­то ма­­со­­во пти­­це­­въд­­с­­т­­­во във Ве­­не­­цу­­е­­ла. Пти­­че­­то ме­­со би­­ло хит в рес­­­то­­ран­­­ти­­те по то­­ва вре­­ме и за та­­къв биз­­­нес има­­ло свет­­­ло бъ­­де­­ще. Още през пър­­­ви­­те ня­­кол­­­ко ме­­се­­ца на уси­­лия всич­­­ко тръг­­­на­­ло по во­­да. По­­ръч­­­вал пи­­лен­­­ца от лю­­пил­­­ни­­те на Ма­­я­­ми. След пъ­­ту­­ва­­не със са­­мо­­лет и ка­­ми­­он съ­­щи­­те са­­мо 24 ча­­са по-къс­­­но се озо­­ва­­ва­­ли в не­­го­­ви­­те пти­­чар­­­ни­­ци. След зах­­­ран­­­ва­­не с мно­­го ев­­­ти­­ни мес­­т­­­ни хра­­ни и хо­­лан­­д­­с­­­ко кон­­­ден­­­зи­­ра­­но мля­­ко на прах, с от­­­дав­­­на из­­­те­­къл срок и за­­па­­зе­­но с то­­но­­ве на без­­­це­­ни­­ца; след вак­­­си­­на­­ции и неп­­­ре­­къс­­­на­­ти гри­­жи, от­­г­­­леж­­­дал ве­­ли­­ко­­леп­­­ни пи­­ле­­та, па­­те­­та и гъ­­се­­та, за ко­­и­­то сто­­па­­ни­­те на мно­­жес­­т­­­во рес­­­то­­ран­­­ти се ре­­де­­ли на опаш­­­ка да ги из­­­ку­­пят.

Са­­мо след ня­­кол­­­ко ме­­се­­ца оба­­че щас­­­ти­­е­­то от­­­но­­во му обър­­­на­­ло гръб. Слу­­чай­­но на­­у­­чил, че ин­­­ди­­ан­­­ци­­те, ко­­и­­то сре­­щу при­­лич­­­но въз­­­наг­­­раж­­­де­­ние бил на­­ел за свои по­­мощ­­­ни­­ци, го кра­­де­­ли без­­­ми­­лос­­т­­­но. От­­­ва­­ря­­ли вра­­ти­­те на пти­­чар­­­ни­­ци­­те, ко­­га­­то от­­­със­­т­­­вал при за­­ку­­пу­­ва­­не на хра­­ни и ле­­кар­­с­­т­­­ва, и из­­­би­­ва­­ли с то­­я­­ги или ло­­ве­­ли с мре­­жи по по­­ля­­ни и храс­­­та­­ла­­ци из­­с­­­ко­­чи­­ли­­те пер­­­на­­ти. Две съ­­сед­­­ни се­­ла се из­­х­­­ран­­­ва­­ли до на­­си­­та с пти­­че ме­­со. Ин­­­ди­­ан­­­ци­­те, ро­­де­­ни с лов­­­ни ин­­с­­­тин­­к­­­ти, мно­­го доб­­­ри и ес­­­тес­­т­­­ве­­ни по при­­ро­­да, ня­­ма­­ли усет, че вър­­­шат не­­що не­­ред­­­но. Из­­­го­­нил чи­­чо Крум всич­­­ки пиш­­­ман-по­­мощ­­­ни­­ци, но пер­­­на­­та­­та сто­­ка про­­дъл­­­жи­­ла да на­­ма­­ля­­ва. Не та­­ка бър­­­зо, как­­­то пре­­ди, про­­дъл­­­жи­­ла да се то­­пи пред очи­­те му. За­­поч­­­нал зор­­­ко да па­­зи и да сле­­ди де­­нем и но­­щем сто­­ка­­та си, до­­ка­­то ед­­­на сут­­­рин от­­к­­­рил как­­­ва е при­­чи­­на­­та.

По сре­­да­­та на мал­­­ко ос­­т­­­ров­­­че сред ре­­ка­­та, на раз­­с­­­то­­я­­ние един ко­­теш­­­ки скок от пти­­чар­­­ни­­ци­­те, раз­­­по­­ло­­же­­ни на бре­­га, ви­­дял ана­­кон­­­да с дъл­­­жи­­на над 10 мет­­­ра. Тя спя­­ла бла­­же­­но под лъ­­чи­­те на слън­­­це­­то, с из­­­ду­­то ту­­ло­­ви­­ще от ве­­ро­­ят­­­но де­­сет­­­ки на брой по­­гъл­­­на­­ти пи­­ле­­та, па­­те­­та и гъ­­се­­та. Не са­­мо тя, си­­гур­­­но дру­­ги ней­­ни по­­сес­­т­­­ри­­ми съ­­що та­­ка доб­­­ре пре­­жи­­вя­­ва­­ли пок­­­рай пти­­чар­­­ни­­ци­­те на чи­­чо ми Крум.

До­­ка­­то зми­­я­­та спя­­ла до­­вол­­­на и си­­та, той за­­мис­­­лил пък­­­ле­­но на­­ка­­за­­ние. Взел топ­­­че най-здра­­ва мре­­жа, без­­­шум­­­но, сме­­ло и пред­­­паз­­­ли­­во ог­­­ра­­дил от всич­­­ки стра­­ни вле­чу­го­то, връз­­­вай­­ки здра­­во мре­­жа­­та за шуб­­­ра­­ци­­те. Из­­­ду­­та­­та от пре­­яж­­­да­­не ана­­кон­­­да не усе­­ти­­ла ни­­що. До­­не­­съл две лей­­ки пет­­­рол и нак­­­ва­­сил обил­­­но тре­­ва­­та око­­лов­­­ръст на по­­ля­­на­­та. Вър­­­нал се пак на бре­­га на ре­­ка­­та и от­­­там мет­­­нал за­­па­­ле­­на фак­­­ла по по­­со­­ка на зми­­я­­та. Пос­­­лед­­­вал си­­лен пу­­кот, поч­­­ти ек­­с­­п­­­ло­­зия, и ог­­­не­­но­­то къл­­­бо с ди­­а­­ме­­тър 10-15 мет­­­ра скри­­ло за миг чу­­до­­ви­­ще­­то от очи­­те на чи­­чо Крум.

„На мла­­ди го­­ди­­ни съм из­­­вър­­­шил без­­б­­­рой глу­­пос­­­ти и не­­ра­­зум­­­ни пос­­­тъп­­­ки, но та­­зи то­­га­­ва за­­сен­­­чи всич­­­ки­­те до мо­­мен­­­та. Зми­­я­­та мъл­­­ни­­е­­нос­­­но под­­­рип­­­на с ця­­ло­­то си тя­­ло – ме­­тър ли, два ли, на­­го­­ре, по­­ме­­те ця­­ла­­та мре­­жа, как­­­то чо­­век по­­ми­­та мре­­жа от па­­як и скри плам­­­тя­­що­­то свое тя­­ло в ре­­ка­­та. След три се­­кун­­­ди по­­ка­­за гла­­ва от во­­ди­­те, са­­мо на крач­­­ки от мен, и ме из­­г­­­ле­­да с хип­­­но­­ти­­зи­­ращ пог­­­лед. Въп­­­ре­­ки же­­га­­та, це­­ли­­ят се раз­­т­­­ре­­сох от гро­­бов­­­на­­та хлад в не­­го. Зми­­я­­та не ме на­­пад­­­на, си­­гур­­­но бър­­­зо ще­­ше да бъ­­де свър­­­ше­­но с мен, скри се от­­­но­­во за­­ви­­на­­ги сред во­­ди­­те, раз­­­ми се, из­­­чез­­­на…

Ос­­­вен страх, още то­­га­­ва из­­­пи­­тах срам и се раз­­­ка­­ях дъл­­­бо­­ко за не­­ра­­зум­­­на­­та си пос­­­тъп­­­ка. Как­­­во прес­­­тъп­­­ле­­ние бе­­ше от моя стра­­на да на­­пад­­­на то­­ва ве­­ли­­ко­­леп­­­но съз­­­да­­ние, при­­те­­жа­­ва­­що чу­­до­­вищ­­­на си­­ла. До ден дне­­шен не зная за­­що Гос­­­под ме оп­­­рос­­­ти за под­­­ла­­та ми пос­­­тъп­­­ка! Ме­­се­­ци, дни на­­ред ми се при­­сън­­­ва­­ше тро­­ма­­ва­­та гра­­ма­­да, зам­­­ря­­ла в ле­­нив сън на по­­ля­­на­­та, ко­­я­­то в миг се прев­­­ръ­­ща на свис­­­тя­­ща пру­­жи­­на, го­­то­­ва да сма­­же всич­­­ко по пъ­­тя си.

Ве­­че се чув­­с­­т­­­вах гуз­­­но и край­­но не­­си­­гур­­­но и за­­то­­ва прек­­­ра­­тих пти­­це­­въд­­с­­т­­­во­­то, ма­­кар да ми но­­се­­ше мно­­го го­­ле­­ми пе­­чал­­­би!…”

* * *

Се­­дим на ле­­ки­­те си­­ни сто­­ло­­ве в гра­­ди­­на­­та, зад гър­­­бо­­ве­­те ни се прос­­­ти­­ра ла­­гу­­на­­та, пъл­­­на с жи­­вот. Раз­­­ка­­зът не те­­че мно­­го глад­­­ко, чес­­­то чи­­чо ми Крум се от­­к­­­ло­­ня­­ва, за да до­­пъл­­­ни дреб­­­ни под­­­роб­­­нос­­­ти:

„Бях по то­­ва вре­­ме млад и си­­лен, с на­­съб­­­ран жи­­тейс­­­ки опит, бях обик­­­нал но­­ва­­та си ро­­ди­­на, как­­­то оби­­чах ста­­ра­­та. Ис­­­ках да по­­се­­тя всич­­­ки за­­бе­­ле­­жи­­тел­­­нос­­­ти, най-ви­­со­­кия во­­до­­пад – Salto del Anchel (Сал­­­то­­то на ан­­­ге­­ла), да по­­ко­­ря най-ви­­со­­кия връх (над 5400 мет­­­ра), да от­­к­­­рия всич­­­ки­­те кра­­со­­ти на стра­­на­­та на веч­­­но­­то ля­­то – Ве­­не­­цу­­е­­ла. На мно­­го мес­­­та из стра­­на­­та пред­­п­­­ри­­ех раз­­­лич­­­ни дей­­нос­­­ти, има­­ше мно­­го риск, ни­­къ­­де не пот­­­ръг­­­на та­­ка, как­­­то си пра­­вех пред­­­ва­­ри­­тел­­­но смет­­­ка­­та, но бях пред­­­паз­­­лив и ни­­къ­­де не за­­гу­­бих мно­­го от спес­­­те­­ния ка­­пи­­тал. Не раз­­­да­­вах – ня­­кой друг да ра­­бо­­ти с мои па­­ри и нак­­­рая да ме из­­­ма­­ми…

Ина­­че мо­­ят жи­­вот дос­­­та пъ­­ти ви­­ся на ко­­съм.

Със съд­­­руж­­­ник, фран­­­цу­­зин, ве­­че не ис­­­кам до­­ри да си спом­­­ня и име­­то му, ре­­ших­­­ме да тър­­­сим за­­ед­­­но зла­­то по един от г­­­ор­­­ни­­те при­­то­­ци на Ори­­но­­ко. Сре­­щу доб­­­ро въз­­­наг­­­раж­­­де­­ние стар ин­­­ди­­ос ни за­­ве­­де до там. Бях­­­ме с две лод­­­ки, съ­­о­­ръ­­же­­ни с греб­­­ла и до­­по­­топ­­­ни мо­­то­­ри, с оръ­­жие и вся­­как­­­во про­­до­­вол­­с­­т­­­вие. Ста­­ре­­цът ни снаб­­­ди с всич­­­ки та­­къ­­ми за до­­бив и за про­­ми­­ва­­не, да­­де ни са­­мо­­ръч­­­но нап­­­ра­­ве­­ни кар­­­ти на мес­­т­­­ност­­­та, къ­­де­­то поч­­­ти не стъп­­­вал чо­­веш­­­ки крак. От­­­ве­­де ни до бо­­га­­ти­­те зла­­то­­нос­­­ни пя­­съ­­ци, с ни­­що не ни из­­­лъ­­га или под­­­ве­­де; след то­­ва се вър­­­на об­­­рат­­­но със сво­­я­­та лод­­­ка. Има мно­­го доб­­­ри хо­­ра сред ин­­­ди­­ос, но има и го­­ле­­ми раз­­­бой­­ни­­ци. След три ме­­се­­ца неп­­­рес­­­тан­­­на и тру­­до­­ем­­­ка ра­­бо­­та, сред мос­­­ки­­тос и ягу­­а­­ри, чи­­и­­то смра­­зя­­ва­­щи кръв­­­та гла­­со­­ве чу­­вах­­­ме но­­щем в про­­съ­­ни­­ца пок­­­рай огъ­­ня, мо­­ят съд­­­руж­­­ник из­­­бя­­га с мо­­тор­­­на­­та лод­­­ка и при­­до­­би­­то­­то зла­­то, с оръ­­жи­­е­­то, хра­­на­­та, во­­да­­та и кар­­­ти­­те на ин­­­ди­­а­­не­­ца. Не ме зас­­т­­­ре­­ля на тръг­­­ва­­не, за­­що­­то бе си­­гу­­рен, че сам ще ум­­­ра от жъл­­­та­­та трес­­­ка, от ко­­я­­то ле­­жах теж­­­ко бо­­лен в ко­­ли­­ба­­та. Ос­­­та­­ви ме да съ­­би­­рам ду­­ша, без про­­до­­вол­­с­­т­­­вие, в прос­­­та­­та влаж­­­на ко­­ли­­ба и из­­­чез­­­на за­­ви­­на­­ги от жи­­во­­та ми. Ни­­ко­­га ве­­че не чух ни­­що кон­­к­­­рет­­­но за не­­го, ма­­кар да пи­­тах и да раз­­­пит­­­вах на­­ши об­­­щи поз­­­на­­ти. Бе­­ше от стар, бла­­го­­ро­­ден род, но зас­­­ле­­пен от зла­­то­­то, пос­­­тъ­­пи ка­­то най-до­­лен раз­­­бой­­ник. Има­­ше пре­­дос­­­та­­тъч­­­но как­­­то за не­­го, та­­ка и за мен, но той пред­­­по­­че­­те да ме ог­­­ра­­би. Чо­­веш­­­ка­­та ал­­ч­­­ност ме от­­в­­­ра­­ща­­ва!

По­­ве­­че бо­­лен, от­­­кол­­­ко­­то здрав, са­­мо с ос­­т­­­ро ма­­че­­те в ръ­­ка­­та, след две сед­­­ми­­ци лу­­та­­не в джун­­г­­­ла­­та, са­­мо по чис­­­та слу­­чай­­ност се доб­­­рах до ед­­­но за­­тън­­­те­­но се­­ли­­ще. Ед­­­ва се дър­­­жах на кра­­ка­­та от из­­­то­­ще­­ние, бях се хра­­нил са­­мо ня­­кол­­­ко пъ­­ти с го­­ли ох­­­лю­­ви, пло­­до­­ве и су­­ро­­ви ри­­бе­­та, ко­­и­­то ус­­­пя­­вах да хва­­на с ръ­­це в по-ма­­ло­­вод­­­ни ре­­кич­­­ки. Ин­­­ди­­ос ме на­­тъп­­­ка­­ха ня­­кол­­­ко дни със сил­­­на хра­­на, из­­­це­­ри­­ха ме на­­пъл­­­но и ме упъ­­ти­­ха как да се вър­­­на об­­­рат­­­но в об­­­ласт­­­та, къ­­де­­то бе­­ше мо­­я­­та соб­­с­­т­­­ве­­ност. По-го­­ля­­ма­­та част от тях са мно­­го доб­­­ри хо­­ра. Из­­­тег­­­лих по­­ло­­ви­­на­­та от па­­ри­­те, ко­­и­­то бях вло­­жил в ед­­­на си­­гур­­­на бан­­­ка от Ка­­ра­­кас, ку­­пих на ста­­ро го­­лям ка­­ми­­он, трак­­­тор, вся­­ка­­къв ин­­­вен­­­тар за сел­­с­­­ко сто­­пан­­с­­т­­­во, на­­ех от­­­но­­во два­­ма по-мла­­ди и по-не­­вин­­­ни от пре­­диш­­­ни­­те ми ра­­бот­­­ни­­ци и за­­поч­­­нах да раз­­­ра­­бот­­­вам гра­­мад­­­на­­та си план­­­та­­ция. Тър­­­го­­ви­­я­­та с тро­­пи­­чес­­­ки пло­­до­­ве вър­­­ве­­ше прек­­­рас­­­но по то­­ва вре­­ме с Ща­­ти­­те. Съ­­бо­­рих­­­ме че­­ти­­ри­­те ста­­ри праз­­­ни пти­­чар­­­ни­­ка, из­­­ко­­ре­­них­­­ме не­­нуж­­­ни­­те храс­­­ти и за­­са­­дих­­­ме мно­­го на брой плод­­­ни дър­­­ве­­та.

Ед­­­на сут­­­рин, ко­­га­­то се­­чех­ме на­­ред бам­­­бук и тръс­­­ти­­ка с ма­­че­­те пок­­­рай ре­­ка­­та, за да от­­­во­­рим но­­ви го­­ле­­ми прос­­т­­­ран­­с­­т­­­ва за до­­пъл­­­ни­­тел­­­ни на­­саж­­­де­­ния, как­­­то бях на­­га­­зил в гъс­­­тия храс­­­та­­лак, усе­­тих сту­­де­­но и мощ­­­но ту­­ло­­ви­­ще да се уви­­ва бав­­­но, ле­­ни­­во, га­­льов­­­но вър­­­ху кра­­ка­­та ми. За се­­кун­­­ди се озо­­вах в си­­ту­­а­­ци­­я­­та на спъ­­нат кон, от из­­­не­­на­­да из­­­тър­­­вах ос­­т­­­рия нож от ръ­­ка­­та. Вдиг­­­нах ръ­­це ин­­с­­­тин­­к­­­тив­­­но и в то­­зи мо­­мент ана­­кон­­­да­­та се уви вър­­­ху тях и гър­­­ди­­те ми, ка­­то ме стег­­­на в же­­ляз­­­на прег­­­ръд­­­ка. Да­­ли е би­­ла съ­­ща­­та ана­­кон­­­да или пък ня­­коя дру­­га – ни­­ко­­га не уз­­­нах, са­­мо знам, че ня­­ма ни­­що слу­­чай­­но на то­­зи свят…

Реб­­­ра­­та ми из­­п­­­ра­­щя­­ха и след две се­­кун­­­ди раз­­б­­­рах, че уми­­рам. Не бях в със­­­то­­я­­ние ни­­то да се пом­­­ръд­­­на до­­ри сан­­­ти­­ме­­тър, ни­­то да ди­­шам, ни­­то да ча­­кам да ста­­не чу­­до и ана­­кон­­­да­­та да от­­­ло­­жи смър­­т­­­на­­та ми при­­съ­­да. Два­­ма­­та ин­­­ди­­ос, са­­мо на мет­­­ри от мен, ме наб­­­лю­­да­­ва­­ха мно­­го вни­­ма­­тел­­­но и не из­­­пит­­­ва­­ха съ­­жа­­ле­­ние, а зло­­рад­­с­­т­­­во.

Усе­­тих, че бя­­ха пе­­тим­­­ни да ви­­дят как чу­­до­­ви­­ще­­то пре­маз­­­ва, а по-точ­­­но – пог­­­лъ­­ща, бе­­лия ев­­­ро­­пе­­ец – те­­хен ра­­бо­­то­­да­­тел.

По­­доб­­­но не­­що си зас­­­лу­­жа­­ва­­ше да се ви­­ди.

Кол­­­ко вре­­ме из­­­те­­че – ми­­ну­­та, две, пет – ве­­че не зная, виж­­­дам са­­мо ви­­о­­ле­­то­­ви кръ­­го­­ве и звез­­­ди пос­­­ред бял ден, бол­­­ка­­та бе­­ше не­­по­­но­­си­­ма. Ви­­дях две ли­­ца да се сме­­ят и нас­­­лаж­­­да­­ват…

При те­­зи се­­кун­­­ди и кап­­­ка из­­­ти­­чащ от мен жи­­вот си спом­­­них кол­­­ко мно­­го са су­­е­­вер­­­ни всич­­­ки ин­­­ди­­ан­­­ци. С пос­­­лед­­­ни­­те струи въз­­­дух от пре­­ма­­за­­ни­­те дро­­бо­­ве, ед­­­ва раз­­­би­­ра­­е­­мо, из­­х­­­рип­­­тях: „Си­­но­­ве на дя­­во­­ла, аз уми­­рам, но се прев­­­ръ­­щам в зъл дух, кой­­то ще ви прес­­­лед­­­ва, до­­ка­­то все­­ки от вас е жив! Страш­­­но ще бъ­­де мо­­е­­то от­­­мъ­­ще­­ние!…”

…И съм за­­поч­­­нал да гу­­бя съз­­­на­­ние. Уми­­рах, ка­­то усе­­щах как ме об­­­ли­­ва ре­­ка със сту­­де­­ни и леп­­­ка­­ви струи. Тъм­­­ни, гъс­­­ти и леп­­­ка­­ви. Ин­­­ди­­ос ре­­же­­ха сръч­­­но и хлад­­­нок­­­ръв­­­но, ре­­же­­ха са­­дис­­­тич­­­но тя­­ло­­то на зми­­я­­та, уви­­та око­­ло мен. Про­­дъл­­­жи­­ха да ре­­жат, до­­ка­­то всич­­­ки пар­­­че­­та от тя­­ло­­то ме от­­­пус­­­нат. Да ме от­­­пус­­­нат и да се гър­­­чат, по­­доб­­­но на мен. Дро­­бо­­ве­­те ин­­с­­­тин­­к­­­тив­­­но по­­е­­ха въз­­­дух, ос­­т­­­ра­­та бол­­­ка се вър­­­на, без­­­по­­мощ­­­но­­то ми тя­­ло ле­­жа един час на тре­­ва­­та; ду­­хът ми, кой­­то бе­­ше из­­­ля­­зъл от не­­го, от­­­но­­во се вър­­­на об­­­рат­­­но… и вре­­мен­­­но… Без ни­­как да бър­­­зат, ин­­­ди­­ос уми­­ха кръв­­­та от ли­­це­­то ми с во­­да от ре­­ка­­та, от­­­ся­­ко­­ха ня­­кол­­­ко ед­­­нак­­­ви по дъл­­­жи­­на здра­­ви пръ­­ти, свър­­­за­­ха ги с ли­­а­­ни, до­­ка­­то из­­­майс­­­то­­рят гру­­ба но­­сил­­­ка. Пак без да бър­­­зат, ме раз­­т­­­ри­­ха с тре­­ви, по­­ло­­жи­­ха ме на но­­сил­­­ка­­та и ме по­­не­­со­­ха ся­­каш в мъг­­­ла – нез­­­най­­но къ­­де.

На­­пъл­­­но за­­гу­­бих съз­­­на­­ние…”

* * *

 „Три дни. Ако ос­­­та­­неш жив още три дни и от­­­но­­во сам се на­­диг­­­неш вър­­­ху кра­­ка­­та си, ще жи­­ве­­еш още 70, мо­­же би още 80 го­­ди­­ни и по­­ве­­че…

Ако ос­­­та­­неш и то­­зи път жив – не бър­­­зай по­­ве­­че да уми­­раш!”

Те­­зи ня­­кол­­­ко ду­­ми из­­­фъф­­­ли­­ла ста­­ра­­та ве­­щи­­ца на мес­­т­­­но ин­­­ди­­ан­­с­­­ко на­­ре­­чие и всич­­­ко чи­­чо ми Крум раз­­б­­­рал. Ле­­жал в ко­­ли­­ба­­та сма­­зан след прег­­­ръд­­­ка на ана­­кон­­­да и ня­­мал си­­ли до­­ри ед­­­на ду­­ма на бла­­го­­дар­­­ност да из­­­го­­во­­ри. По то­­ва вре­­ме бил трий­­сет и се­­дем го­­ди­­шен.

* * *

На 5 де­­кем­­в­­­ри 2012 г. най-ста­­ри­­ят са­­мо­­ко­­вец в мо­­мен­­­та – Крум Ива­­нов Кон­­­до­­фер­­с­­­ки, за­­поч­­­ва сто и ед­­­на.

Александър Кондоферски

 
Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

Вестник „Приятел“ – Самоков – 0722/66-730

www.vestnikpriatel.com

Надка Вардарова – 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов – 0896 400 164
Делян Василев – 0887 39 55 39