Изяществото на дървото | Sliven.NET новини

1
Добави коментар
Danida
Danida

Изяществото на дървото

02 май 2015 13:52, ХГ „Д. Добрович“ (Художествена галерия )

На 6 май (сряда), от 11:00 часа, във възрожденската къща „Миркович“ (ул. „Миркович“ №10) се открива изложба -дърворезба на творците Васил Даскалов и Димитър Митев. Това е втората им изява в Сливен като този път са представени майсторски изработени пана с ловни сцени и пана на град Търново, ажури, възрожденски скулптори и мотиви, плеада от дървени рози, икона, резбована врата, маса и др. При двамата майстори на дърворезбата се усеща влиянието на Тревненската резбарска школа, отличителна за уникалните дърворезбени тавани и долапи които могат да се видят и в самата къща „Миркович“.

Васил Даскалов е роден на 11.02.1951г. в гр. Дупница и завършва четири висши разностранни образования: Висш институт по архитектура и строителство в гр. София, Висше военно инженерно-строително училище „Любен Каравелов“-София, Пловдивски университет „П.Хилендарски“ със специалност икономика и Международни културни отношения-артмениджмънт. Учи рисуване при Владимир Димитров-Майстора, дърворезба при проф. Асен Василев и при Петър Кушлев. Секретар е на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти-секция „Дърворезба“ от 1989г. Представител е на Дебърската резбарска школа с особената й трипластова ажурна резба. Изключително търсен и известен, представен и в ЮНЕСКО с паното „Рилският манастир“. Работи десетки иконостаси в страната и чужбина.

Димитър Митев е роден на 10.04.1955г. в с. Чинтулово-Сливенско. Завършва Училище по изкуствата-гр. Котел, специалност дърворезба и след това специализира при проф. Асен Василев, Тодор Иванов и Боню Костадинов. Водещ дърворезбар в Сливенска област, член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти-секция „Дърворезба“. Работи последователно в ТПК „Обединение“-с. Гавраилово и в ТПК „Изкуство“. Твори интериори, иконостаси, ловни сцени, възрожденски тавани, аксесоари и др.

Снимки

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by