16 любопитни факта за дълбините на океана

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Оказва се, че науката знае много повече за космоса, отколкото за най-дълбоките части на океаните. Този изумителен факт ни кара да се замислим колко огромно и мощно нещо е водата. Обитателите на океанското дъно също не са известни на учените, но със сигурност се знае, че там кипи от живот. Дали науката ще напредне толкова, че да позволи човешки крак да стъпи на дъното на океана така, както вече е стъпвал на луната? Имайки предвид, че налягането там долу се равнява на тежестта на около 50 пътнически самолета, можем само да стискаме палци това да се случи в близките много години. Вижте 16 любопитни факта за дълбините на океана.

1. В ледовете на Антарктида се съдържа толкова вода, колкото е съдържанието на целия Атлантически океан.

2. Скоростта на звука във водата е 1,435 метра в секунда. Това е почти пет пъти по-бързо от скоростта му във въздуха.

3. 90% от всички вулкани са под водата.

4. Към днешна дата са идентифицирани 226 408 вида водни обитатели.

5. Учените смятат, че в океаните живеят повече от 25 милиона вида водни обитатели.

6. Това означава, че са открити и изследвани едва 1% от всички тях.

7. От океана са изследвани едва 10%. Останалата част е известна като „морски дълбини“.

8. „Морските дълбини“ започват на дълбочина от 1800 метра и е факт, че повече хора са били в космоса, отколкото в неизследваните океански пространства.

9. На голяма дълбочина слънцето бързо престава да е източник на светлина, налягането се увеличава с изключително бърза скорост, става студено и напълно тъмно.

10. Знае се повече за повърхността на луната, отколкото за морските дълбини.

11. Благодарение на дистанционно управлявани устройства, е установено, че на дъното на океана има изобилие от живот.

12. На дъното на океана има организми, които живеят около вулкани, на температура от около 150 градуса по Целзий. В обикновени атмосферни условия на такава температура водата би трябвало да ври.

13. Ако Еверест бъде потопен в най-дълбоките части на Тихия океан, върхът му ще бъде на около 2 километра под водната повърхност.

14. Налягането в най-дълбоката точка на океаните достига до 11318 тона на квадратен метър.

15. Ако се чудите колко точно са 11318 тона, представете си върху вас да се стоварят 50 самолета. Сега разбирате ли защо е толкова трудно да се изследва оеканското дъно?

16. 90% от международната търговия се извършва по вода, а около 50% от комуникацията между страните се осъществява чрез подводни кабели.