Стари породи овце, кози, коне и кучета дефилираха край Кресна (СНИМКИ) – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Животновъди и земеделци от цялата страна се събраха край Кресна и с гордост показаха стари породи овце, кози, коне и кучета, натурални и биопродукти, местни занаяти и традиции.

Традиционният пролетен празник се организира за трета поредна година от Съюз на фермери „Струма“ със съдействието на Асоциацията за автохтонни породи кози в България, Международната асоциация „Каракачанско куче“, Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие – Семпервива, Сдружение за дива природа – Балкани и Училище за природа – с. Влахи и с подкрепата на Община Кресна.

Изложението бе открито в 10 часа с приветствия на кмета на Кресна Илиян Кръстев и официалните гости – земеделския министър Димитър Греков, областния управител Муса Палев и заместника му Димитър Капитанов, след което започнаха традиционни бабугерски игри от Пиринския край.

На откритата сцена пък се изявиха фолклорни състави и изпълнители на автентичен фолклор от долината на Струма и Родопите.

На поляните в непосредствена близост до главен път Е-79 бе открита III Национална изложба на оригиналните български породи кози – „Калоферска дългокосместа“ и „Българска виторога дългокосместа“, както и Национална изложба за каракачанско куче.

Представени бяха редки, автохтонни породи домашни животни, демонстрации на методи за защита на домашни животни, продукти на местни земеделски производители, натурални и биопродукти, местни занаяти, дегустации на натурални храни и напитки.

Пред посетителите бе демонстрирано ръчно правене на кашкавал, традиционни лютеници и приготвяне на „Чорбаджийско локумено сладко”.

За децата пък бяха предвидени забавни игри на тема „Опазване на природата“. Разиграна бе и томбола със специални и големи награди.

Пролетният празник на животновъдството и земеделието е посветен на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност.

„Съществува пряка връзка между старите породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група. Загубата дори на един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора“, твърдят организаторите. Те са категорични, че ще продължат с усилията си за съхраняване на българската идентичност на фона на глобализацията.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ „ФОТО МРЕЖА“