Топ 10 на фармацевтичните компании в България

2
Добави коментар
yApple

д-р Христо Трунчев, генерален мениджър на Novartis Pharma – БългарияФотограф: Дневник

№ 1 – Novartis – д-р Христо Трунчев, генерален мениджър на Novartis Pharma – България „Капитал“ попита регионалните мениджъри и изпълнителните директори на компаниите от топ-10 каква беше изминалата година за управляваните от тях компании, какви промени са настъпили в бизнеса им в България и на глобално ниво.Поинтересувахме се кои са били най-новите им продукти и в каква посока се развива компанията. Мениджърите на най-големите фармацевтични компании, работещи в България оцениха институционалната рамка за правене на бизнес, пазарните тенденции, възможностите за ръст, регулацията, предложените промени в Закона за здравното осигуряване, възможностите за договаряне с обществените фондове и коментираха работата си в условията на най-ниската цена на производител на лекарствата в ЕС, референтното ценообразуване и постоянния ценови натиск. До редакционното приключване на броя от „Актавис – България“ не коментираха. Novartis е лидер по продажби във фармацевтичния бранш не само в България, но и в световен мащаб. Една от причините за този успех е, че ние инвестираме най-много от всички фарма компании в научни изследвания и разработки за 2014 г. Ако погледнете данните за топ инвеститорите в нови технологии от всички индустрии Novartis заема 5-о място – много преди компании, които потребителят смята за топ иноватори. Това се дължи не само на факта, че откриването на нови медикаменти е изключително скъпо и рисковано, но и на политиката на компанията. Тази политика е да търсим решения за непосрещнати досега медицински нужди. Решения, които да променят живота на хората. Такива са и продуктите, които Novartis предлага – нови решения за социално значими заболявания.

В България здравната реформа боксува от десетилетия. Причината за това реформата да е толкова трудна идва от факта, че здравеопазването е област, която засяга всеки български гражданин, а в системата има много интереси. Ако тръгнем от интересите на пациента, мисля, че ще открием вярната посока. Затова мога да кажа, че най-оптималната лекарствена политика е тази, която поставя не бюджета в центъра на системата, а пациента – този, заради когото е създадена системата и който е неин потребител. Мисля, че сегашните управници са се насочили в тази посока, и се надявам, че преди да действат, ще разберат всички гледни точки и ще предприемат тези промени, които ще подобрят здравеопазването в името на ползвателя на здравни услуги. 

Миналата година се характеризираше с очакване на промени поради честите политически рокади и стабилност на пазара поради липсата на реални промени. Мисля, че тази година ще бъде година на реформи, защото виждам желание от страна на управляващите парите да следват пациента, а не обратното. Надявам се на по-добър контрол, предвидимост и нещо много важно – управляващите да спазват наложените от тях срокове, правила и закони.

№ 2 – GlaxoSmithKline – Ксавие Пюеш, генерален директор на GlaxoSmithKline – България

Ксавие Пюеш, генерален директор на GlaxoSmithKline – БългарияФотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

2014 г. бе изключително успешна за нашата компания. Успяхме да направим една от най-значимите транзакции в сферата на фармацията – тази с Novartis. По този начин променихме своя бизнес модел и вече сме компания, фокусирана върху своите най-силни области. Те покриват целия жизнен цикъл на човека – от раждането през активния му живот до дълбока старост; от превенция през лекарства без лекарско предписание до медикаменти, които са „Златен стандарт“ в лечението на редица социално значими заболявания. Новите ни продукти са отново в ключовите за нас области – респираторна и ХИВ/СПИН. До две години очакваме българските пациенти да имат достъп и до още два нови наши медикамента, с които ще успеем да подпомогнем лечението на пациенти с хронични респираторни заболявания от всички възрасти. В разработка и последни фази на проучвания са и доста продукти в различни области, като повечето са с отлични индикации за успех – като ваксината срещу херпес зостер например, която показа успеваемост над 97% във фаза 3. В момента институционалната рамка в България е добра. Но има нужда от по-засилен контрол в изпълнението й.

През последните месеци предложенията за реформи в сектора бяха широко дебатирани от участниците в него, очакваме да видим какви ще бъдат и крайните резултати. Несъмнено най-важното в момента е въвеждането на електронното здравеопазване, което ще подобри значително системата и ще позволи по-доброто й функциониране. Възможностите за ръст винаги следва да бъдат съобразени с възможностите на пазара. В момента България отделя един от най-ниските проценти от БВП за здравеопазване на глава от населението, а процентът, който пациентът поема сам за лечението си, е сред най-високите в Европа. Същевременно броят на болните от различни заболявания се увеличава непрекъснато най-вече поради ниските нива на профилактика, повишената диагностика и застаряващото население. Като компания, фокусирана върху пациента, ние искаме той да има достъп до адекватно, качествено и иновативно лечение, така че работим в партньорство с всички институции в сферата на здравеопазването, за да го осигурим.

За нас партньорството с всички участници в сектора е от изключително голямо значение. Несъмнено всички пациенти трябва да имат достъп до подходящата за тях терапия. И поради тази причина от въвеждането на такава практика винаги сме давали отстъпки за наши продукти на НЗОК, така че с един и същ финансов ресурс да бъдат лекувани повече пациенти в дадена терапевтична област. Към момента предложените от това правителство мерки по отношение на лекарствата са обнадеждаващи. Очакваме да видим и как ще бъдат реализирани.

Една от сигурните мерки, които следва да бъдат предприети, е въвеждането на оценка на здравните технологии. Това е подход, който е изключително успешен в редица близки до нас страни. В България има експерти, които да развият идеята, и наистина се надявам в близките години да имаме една работеща система за оценка на здравните технологии. Но за да се развива тази оценка, е необходимо да се създадат регистри на пациентите чрез въвеждане на електронна здравна карта. Друга мярка, която е с не по-малка тежест, е увеличаването на процента от БВП, заделян за здравеопазване. Това би довело до увеличаване на разполагаемия ресурс на НЗОК и може да намали доплащането от страна на пациентите, което към момента е сред най-високите в Европа. Вярваме, че българските граждани заслужават адекватен достъп до терапиите, с какъвто разполагат пациентите в държави в Европейския съюз.

Не забавихме навлизането на нови лекарствени продукти, защото основната ни цел е да осигуряваме достъп на пациентите до качествено лечение, до нови възможности за контрол на заболяванията.

От няколко години АRPhaRM предлага да се сформира цената на лекарствен продукт на базата на трите най-ниски цени и да се въведат отстъпки или различни споразумения за споделяне на риска, чрез които НЗОК да заплаща лечението на пациентите на достъпни цени.

№ 4 – Roche – Методия Чадиковски, генерален мениджър на „Roche България“

Методия Чадиковски, генерален мениджър на „Roche България“Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Изминалата година беше успешна за нас, особено като се имат предвид динамичната и трудна среда в България и хроничният недостиг на средства в сферата на здравеопазването. Въпреки това фармацевтичният пазар общо отбеляза ръст от 8.5% за 2014 година, а болничният сегмент нарасна с 16.9%. Водещи фактори за това са, от една страна, търсенето на здравни услуги най-вече поради демографската картина в страната, както и увеличената хронична заболеваемост, но и позитивната страна за пациентите – подобреният достъп до терапия през последните няколко години.

Най-важните новости при нас са, че успяхме да осигурим лечението на пациенти с ново лекарство за лечение на метастазирал меланом и с иновативни, по-удобни подкожни лекарствени форми на утвърдени наши лекарства в онкологията и ревматологията, които освен удобство и пестене на време за пациентите носят допълнителни ползи и потенциал за спестяване на средства и ресурси за медицинските специалисти в системата на здравеопазването. Това доведе до запазване на второто място на „Рош България“ сред всички компании на българския фармацевтичен пазар с общ пазарен дял от 6.7% в стойност. В сегмента на лекарства само по лекарско предписание ние продължаваме да бъдем абсолютен лидер с пазарен дял от 7.9% в стойност.

Водеща област за нас е и ще остане онкологията, следвана от ревматология, нефрология, лечение на хроничен хепатит В и С. Новите ни лекарства също са в тези област: за лечение на рак на гърдата, на метастазирал меланом и рак на шийката на матката.

През 2014 г. „Рош България“ продължи да инвестира в инициирани в България научни програми за „персонализирано здравеопазване“ (Personalized Healthcare). Тези научни програми имат за цел оптимизиране приложението на лекарствата чрез идентифициране на факторите, които помагат за правилния подбор на пациентите, които имат най-голяма вероятност да получат полза от прицелните лекарства.

Roche е инвестирала глобално общо 8.9 млрд. швейцарски франка през изминалата година. Този ръст от 4% спрямо 2013 г. ни прави единствената фармацевтична компания, която инвестира повече в разработки на нови лекарства, отколкото в маркетинг и продажби. През годината беше постигнат значителен напредък в откриването на нови лекарства, които да трансформират начина, по който се лекуват заболяванията. Понастоящем портфолиото от продукти на „Рош“ в различна фаза на разработка включва 66 нови молекули във фаза на клинично развитие.

Roche подкрепя партньорство със здравните власти и институциите във всички държави. Считаме, че откритият диалог, обсъждането на проблемите, взаимното търсене на решения в полза на пациентите е правилният начин да се постигнат добри резултати както за населението, така и за държавните бюджети и за бизнеса. Подобен подход поставя акцент върху нуждите на пациентите, стремежа на властите да осигурят по-добри здравни грижи за населението и да внесат стабилност в здравните системи и интереса на бизнеса към поддържане на устойчиво развитие и етичен бизнес модел.

В тази връзка ценим високо диалога между индустрията и Министерството на здравеопазването за алтернативни начини за контролиране на ръста на разходите в сферата на здравеопазването без ограничаване на достъпа. Считаме, че подходът на ограничаване чрез фиксиране в определени рамки не посреща нуждите на нито един участник в системата – пациенти, болнични заведения, здравни власти и индустрия. В такива моменти следва всички участници да бъдем отговорни и да работим наистина за оптимизиране на системата, като запазваме и увеличаваме придобивките и ползите за пациентите.

Така че диалогът, който тече в момента е наистина много високо ценен от наша страна и изключително важен за цялото общество с оглед запазване на условията за достъп до болнично лечение и подходяща терапия и идеи дори за подобряване на тези условия и скъсяване на сроковете за достъп до иновативни технологии при оптимизиран и контролиран разход от страна на здравната система. Roche е социално отговорна компания и за нас е важно ръстът ни да бъде постиган по устойчив начин в предвидима и сигурна среда за всички участници. Различните подходи към договаряне и споделяне на риска са един от начините, но най-важен е диалогът между страните и намиране на взаимно приемливи решения по проблемите.

С голяма радост и позитивно отношение посрещаме и проекта за електронно здравеопазване в България. Наличието на обективна информация за цялата система, както и надеждни електронни регистри за заболяванията като част от нея са изключително необходими условия за управлението й и за планиране на дейностите и инвестициите. Това отново е едно много важно условие, което ще улесни процеса на преговори между здравни власти и индустрия и ще внесе много яснота.

Друга изключително позитивна инициатива от последните дни е създаването на форум „Партньорство за здраве“. Това е потенциална платформа за широка дискусия на различни идеи за промени. Надяваме се, че тази инициатива ще бъде развита и разширена.

Ние търсим активно възможности за договаряне със здравните власти. Целта ни е все повече пациенти да имат достъп до лекарствата, които биха подобрили здравето им или удължили живота, особено в сферата на онкологията. Позитивен пример за конструктивни промени е наскоро предложената актуализация на Наредба 10, която дава възможност на производителите да предоставят отстъпки директно към НЗОК, а не посредством цялата верига на доставки. Това е изключително желана и търсена от нас промяна. Тя би ни дала възможност да говорим директно с платеца на лекарствата (НЗОК) и да търсим полезни решения за повече пациенти.

Фокусирането върху едно ползотворно партньорство, насочено към постигане на стабилност, устойчиво развитие на здравната система и повишаване качеството на здравните грижи за българските пациенти и удовлетвореност на всички партньори в системата, изисква внимателно обсъждане на всички готвени промени. Естествено, в центъра на всички планове трябва да е по-ефективната здравна грижа за пациентите. Още веднъж приветстваме диалога със здравните власти и се надяваме, че ще договорим модел на по-добра алтернатива за промяна от ограничителните мерки, които не реформират системата.

Безспорно социално значимите заболявания трябва да са във фокуса на всяка здравна политика, но същевременно трябва да се предложат и приемливи, качествени и достъпни алтернативи за заболявания в допълнителния пакет, ако такава идея бъде реализирана. Изключително важно е допълнителният пакет да бъде преди всичко достъпен за българските пациенти и да предлага качествени грижи и терапия.

Ние търсим иновативни и устойчиви начини за осигуряване на ефективно и достъпно здравеопазване за пациентите. Това означава отворен диалог между всички партньори в сферата на здравеопазването, обсъждане на проблемите и най-важните приоритети; обсъждане на идеи за подкрепа от индустрията за усилията на правителството за постигане на устойчиво развитие на здравната система; възможности за сътрудничество в сферата на обучение, обмен на опит, представяне на практики и работещи решения от други европейски държави. Това, което мислим, че и индустрията, и властите могат да допринесат конкретно по въпроса за подобряване или скъсяване на времето за достъп, е съвместно реализиране на програми за ранен достъп до лечение веднага след получаване на одобрение за продукт от Европейската регулаторна агенция. Тези програми обаче отново изискват наличие на определена законова рамка и правила на договаряне. Подобна постановка би могла да бъде алтернатива на изискването за реимбурсация на продуктите в референтни държави преди достъп до реимбурсация. В момента срокът на отлагане на навлизане на иновативни терапии в България е минимум 1.5 – 2 години, което има логично обяснение с финансовите възможности на здравната система. Ако обаче в този период до изпълнение на изискването за реимбурсация в пет референтни държави може да се мисли и договори програма за ранен достъп до продукти с доказани ползи за пациентите и изключително изгодни за здравната система условия, това може да донесе само позитиви за всички страни.

Постоянният ценови натиск води до постоянен спад на цените на един производител, каквито сме ние. Понякога обаче цената може да се намали до определени нива и след това допълнително намаляване не е възможно. По тази причина доста лекарства спират да се предлагат за българските пациенти. През изминалата година бяхме принудени по такива причина да изтеглим три наши лекарства, едно от които за епилепсия. И докато този процес би трябвало да се компенсира от навлизане на по-изгодни генерични лекарства, което невинаги се случва или не при очакваните по-изгодни условия, то забавянето на навлизане на иновативни лекарства не е приемливо най-вече поради качествената разлика, която те внасят в живота на пациентите.