ITechNET: Кратко ревю: Samsung Galaxy S6

2
Добави коментар
west4sider
west4sider

Всяко ново поколение Galaxy S смартфони на Samsung се очаква с голямо нетърпение от потребителите и има защо. Флагманите на корейския производител са сред най-добрия избор на пазара. След като Galaxy S5 не оправда очакванията на много хора, S6 до голяма степен носи леко разчупване особено откъм дизайна.

Както се очакваше, моделът предлага топ производителност и чудесна камера. Ето и основните му характеристики:

– Дисплей: 5.1“ (1440 x 2560) Super AMOLED с Corning Gorilla Glass 4
– Чипсет: Exynos 7420 (CPU четири ядрен 1.5 GHz Cortex-A53 & четири ядрен 2.1 GHz Cortex-A57/ GPU Mali-T760MP8)
– Памет: 32GB за съхранение, 3GB RAM
– Камера: 16 MP основна с оптична стабилизация на изображението, автофокус и LED светкавица/5MP предна камера
– Свързваемост: 3.5 мм жак, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.1, GPS, GLONASS, NFC, инфрачервен порт, microUSB
– Батерия: Li-Ion 2550 mAh (несменяема)
– ОС: Android OS, v5.0.2 (Lollipop)
– Други: Сензор за пръстови отпечатъци, акселерометър, жироскоп, сензор за близост, сензор за пулс, Qi безжично зареждане
– Размери: 143.4 x 70.5 x 6.8 мм, 138 г

Дизайн

Galaxy S6 предлага много приятен външен вид с леко заоблени ъгли и метален кант. Интересно е решението на компанията да сложи стъклен гръб, който също се вписва добре в цялостната визия, но определено имате едно на ум за това какво може да му се случи при изпускане.

Още на пръв поглед прави впечатление премиум изработката, а след като имате възможност и малко да поработите с него, това се потвърждава. Все пак няма как да не спомена и леката визуална прилика с настоящия iPhone, но S6 има своите индивидуални черти като елипсовидния преден бутон, по-голямото изпъкване на камерата и изцяло стъклените гръб и предна част на корпуса.

Портовете (Micro USB и 3.5 мм) са разположени отдолу на корпуса, където са и отворите за говорителя. Отляво на корпуса са бутоните за увеличение и намаляване на звука, а от дясно бутонът за включване/изключване. На гърба, както вече споменах намирате камерата, а до нея са светкавица, лазерният сензор и сензор за пулс.

Впечатления от ежедневието

Това което основно остава като впечатление от времето за което имах възможност да ползвам смартфона е лекотата с която се справя при ежедневните занимания. Не срещнах никакви проблеми и работата беше гладка, както при простото прехвърляне на екраните, така и при браузване на по-натоварени страници, гейинг и възпроизвеждане на видеосъдържание. Определено мога да кажа че работата с устройството е удоволствие.

Дисплейът на S6 е меко казано добър. Освен значително по-високата резолюция спрямо предшественика си – яркостта, контрастът и цветовата палитра са на висота, а и при директна слънчева светлина можете да работите без кой знае какви затрудения.

S6 идва с настоящата версия на Android, Lollipop, и вездесъщият графичен потребителски интерфейс на Samsung, TouchWiz UI. Не съм голям фен на надбавките от този род, но поне тук няма такава натрапчивост като други решения от този род. Интерфейсът е сравнително интуитивен и не затруднява работата.

За тепърва запознаващи се с телефоните на Samsung от този клас ето и малък съвет – в секцията контакти, за да изберете директно даден човек от списъка, плъзнете надясно. Друг добър начин е когато разглеждате директно контакт просто да приближите телефона до ухото си и той сам ще избере дадения контакт (Direct Call).

Сред останалите малки добавки от Samsung са заснемането на екран с прокарването на ръка върху дисплея и добавянето на специално приложение наречено Smart Manager чрез което можете да следите състоянието на телефона, нивото на батерията заетата RAM и др.

Новост е вграждането на сензор за пръстови отпечатъци в основния бутон, чрез който можете да отключвате телефона. При първоначалната настройка трябва да имате малко повечко търпение, но след това можете лесно да го използвате. При натискане на бутона, телефонът се активира и при леко задържане с въведения пръст се отключва.

Качеството на разговорите е на високо ниво като и от двете страни на връзката се чува отчетливо и без проблеми. Високоговорителят също се представя добре, но внимавайте да не го закриете, тъй като тогава силата на звука почти изчезва.

Два са основните минуси откъм хардуерната част и това са липсата на слот за памет карта и несменяемата батерия. Макар в началото 32GB вградена памет да са достатъчно с времето ще трябва да освобождавате място и да разчитате на облачни решения. Относно батерията това може да е проблем след втората или трета година на употреба в зависимост от условията.

Камера

Това несъмнено е една от най-добрите черти на модела, а и сред най-добрите камери използвани в смартфон към момента. Основната камера предлага 16MP и вклщчва стабилизация на изображението и автофокус. Още първият досег с камерата оставя добри впечатления и заснемането става изключително бързо. Качеството на снимките е впечатляващо за смартфон, както можете да се уверите от заснетите от мен изображения.

По отношение на заснемането на видео съдържание отново получавате много добри резултати.

За първи път камерата предлага и допълнителни разширени „Pro” настройки, които ще зарадват запалените фотографи. Тук можете сами да определяте различчните тънкости в зависимост от необходимостта на момента.

За да стартирате бързо камерата дори при заключен телефон можете да натиснете два пъти основния бутон.

Батерия

Един от основните проблеми при съвременните смартфони е голямата консумация на енергия породена основно от мощния хардуер и дисплей. Батерията използвана в S6 не е с огромен капацитет, но можете да разчитате да издържи поне цял ден, а в зависимост от употребата и повече. При активирането на специалния режим въведен от Samsung за пестене на енергия получавате допълнително часове за работа, но за сметка на ограничаване на функционалността като минаване в черно бял режим на екрана и достъп само до основни приложения.

Но да оставим това на страна. Предполагам на почти всеки от нас му се е случвала следната ситуация – след цял ден в офиса или пък на училище се прибирате за малко вкъщи и ви се налага скоро да излезете, но телефонът ви е с малко останал заряд и няма как да изкара още много време. Е тук няма да имате този проблем, благодарение на специалната технология за бързо зареждане, можете да разчитате на смартфона си за дълги часове дори при 20на минути към контакта.

Телефонът поддържа и безжично зареждане с технология Qi. Успях да пробвам и тази функционалност със Samsung Charging Pad, който е от предходното поколение и нямаше никакви проблеми. Улеснението в случая е че не е необходимо да откачате телефона от кабела ако ви се налага да проведете разговор или да проверите нещо набързо.

За завършек

Samsung може да не въвежда нищо кой знае колко революционно с Galaxy S6, но смартфонът е на челото като производителност и определено допада като визия. Дизайнът на устройството е много приятен, качеството на изработка е на висота, а при производителността можете да разчитате на едно от най-добрите решения на пазара. Освен това моделът ще допадне и на хората които обичат да снимат, благодарение на качествените изображения, бързото време за заснемане и допълнителните възможности за настройка.

Всичко това обаче идва на висока цена. В свободна продажба моделът струва около 1300 лв. Разбира се мобилните оператори предлагат възможност за закупуване и на изплащане.