Как се отглеждат билки на закрито

4
Добави коментар
go6o_po4ivka
go6o_po4ivka

Когато отглеждате билки и подправки вкъщи, може да се възползвате от удоволствието да са целогодишно свежи. За да ги отглеждате успешно трябва да следвате няколко лесни стъпки.

Преди да си направите импровизираната градинка, трябва да решите какви точно билки искате да отглеждате. Повечето познати билки могат да се отглеждат и на закрито. Някои, които може би ще искате да имате под ръка вкъщи са: босилек, розмарин, кориандър, риган, магданоз, градински чай, мащерка и мента. Ако сте нови в градинарството или не сте гледали до сега билки, ще е най-добре да започнете с 2-3, които са ви любими. Трябва да изберете и подходящо сандък или контейнер, в който да ги посадите.

На дъното на сандъчето трябва или да има дупки, или да е достатъчно дълбоко, за да можете да поставите камъчета под пръстта. Така излишната вода ще има къде да се изтича. Билки, които се отглеждат на закрито, не трябва да растат в прекалено влажна почва, защото ще умрат.

Почвата, в която ще растат билките трябва да е богата на органичен материал. Продават се специални почви за подправки и билки. Употребата им запазва аромата и уханията на отглежданите растения. Не използвайте пръст от двора, защото тя е пълна с пестициди.

След като сте избрали подходящото сандъче, почвата и билките, които искате да отглеждате може да ги посадите, както бихте направили с всяко друго растение.

За да растат билките успешно в домашни условия трябва да се полагат грижи за тях. Обърнете внимание на светлината, температурата и влажността в помещението, поливането.

Светлината

Билките, отглеждани вкъщи, се нуждаят от поне 6 часа слънчева светлина на ден за да растат добре. Ако не получават толкова светлина ще станат тънки и слаби и ще загубят аромата си. Постарайте се да поставите саксиите на възможно най-слънчевото място, което имате в дома си. Ако все пак смятате, че те няма да получат необходимата светлина, може да я компенсирате с флуоресцентна крушка, поставена на около 30 см над растенията.

Може да се наложи да въртите периодично контейнера с билки, за да може всяка една от тях да получи толкова светлина, колкото е необходима.

Подходяща температура

Повечето билки не могат да виреят на ниски температури. Най-добрата температура за билки, отглеждани на закрито е между 18 и 24°C.

Когато избирате място за саксията се уверете, че не е на течение, защото дори и в малки количества, студеният въздух може да убие някои от билките.

Поливане

Билковите градини, растящи в закрити помещения трябва редовно да се напояват. Не трябва никога да се оставят да пресъхнат, но трябва да внимавате и да не ги наводните. Проверявайте ги ежедневно и ги поливайте тогава, когато усетите, че повърхността на пръстта е суха, дори и надолу да е влажна.

Добавяйте веднъж месечно разтворима тор във водата, за да може билките да си набавят необходимите хранителни вещества.

Влажност

Билките, растящи на закрито се нуждаят от висока влажност и добра циркулация на въздуха. Добре е от време на време да се пръскат с пулверизатор. Ако забележите, че по листата се е появила плесен може да сложите един вентилатор в близост, за да се поддържа циркулацията на въздуха.