Церемония по валидиране на пощенски плик за Сирак Скитник в Световния ден на филателията | Sliven.NET новини

2
Добави коментар
Sliven
Sliven

Церемония по валидиране на пощенски плик за Сирак Скитник в Световния ден на филателията

19 юни 2015 11:34, ХГ „Д. Добрович“ (Художествена галерия )

Сливенската художествена галерия отбеляза по подобаващ начин 18 юни-световният ден на филателията. В зала „Сирак Скитник“ бе извършено Тържественото Валидиране на илюстрован пощенски плик на тема: „Сирак Скитник-първи ръководител на радио София“. За Сливен това е трета церемония по официално валидиране. Предходните две са съответно: през 2005г., когато на международния пролетния филателен салон в галерия „Май“ се валидира пощенската марка „175 години от рождението на Панайот Хитов и Филип Тотьо” и през 2014г., когато се валидира първодневен плик с марка „Старият бряст-европейско дърво на годината“.

Сред официалните лица бяха инж. Кольо Милев-кмет на град Сливен, Веска Вълчева-заместник областен управител на Сливен, Деян Дънешки-директор на „Български пощи“, Дора Цветкова-прес аташе в централното управление на „Български пощи“, Николай Желев-директор на „Български пощи“-клон Сливен. Събитието уважиха и служители на Община Сливен, Регионален исторически музей-Сливен, „Български пощи“-клон Сливен, журналисти, ученици, филателисти, много гости.

Г-н Дънешки въведе присъстващите в празника, като отбеляза, че на 18 юни 1926г. в Париж се основава Международната организация по филателия. На 6 май 1840г. пък се издава първата и една от най-скъпите марки в света-т.нар. черно пени с лика на кралица Виктория. На 1 май 1879г. се издава и първата българска марка от серията сантими. Най-ценни са куриозните марки, които са малко на брой. Такава е „Обърнатата конница“, създадена през 1911г. по картина на Ярослав Вешин. Илюстрацията (цар Фердинанд със синовете си княз Борис и принц Кирил по време на маневри в Шипка) е завъртяна на 180 градуса спрямо текста. Сега има около 30 такива марки, като първоначално са били 60. Напоследък куриози не се допускат, но има и други ценни издания като валидираният пощенски плик за Сирак Скитник, с автор Атанас Атанасов.

Кметът на града-инж. Милев, изрази радостта си, че присъства на събитието. Той благодари и на Спас Панчев-председател на Съюза на българските филателисти. А по повод събитието спомена, че Сливен се гордее с приноса на Сирак Скитник за цяла България. Не случайно е избрано и името на самата галерия в Сливен.

Валидирането на марката бе осъществено чрез клеймото върху първия плик – от положените една над друга ръце върху печата на кмета на града, директора на Галерията и директора на „Български пощи“. Г-н Дънешки раздаде автографи на желаещите да притежават юбилейното издание.

След тържественият ритуал, г-н Дънешки подари пликове на инж. Милев и г-жа Даниела Ненчева-директор на Галерията в Сливен. Г-жа Ненчева представи на гостите и две изложби в чест на събитието и експозициите в Галерията. Едната бе документалната изложба с биографични текстове и снимки за Сирак Скитник. Другата- изложба на клуб „Млад филателист“ към ПМГ „Добри Чинтулов“, с ръководител Николай Добрев, представяща табла с български пощенски марки-картини и портрети на български и световни художници.

За посетителите бе открита и временна пощенска станция.

Снимки

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by