Няколко любопитни неща за Bugatti Veyron :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Хиперкарът Bugatti Veyron вече не се произвежда. От него бяха направени 450 екземпляра, които към днешна дата се явяват едни от най-бързите и най-скъпи коли в света. За тези автомобили сме писали доста, но сега ще спрем вниманието ви на 8 любопитни факта за най-най колата на нашето съвремие, съобщава fakti.bg

 

1. Първоначално радиаторната решетка на Veyron е изработена от алуминий. Първите високоскоростни изпитания на модела обаче показват, че това решение не е удачно. Установено е, че евентуално стълкновение с птица би се оказало сериозен проблем и поради тази причина решетката започва да се изработва от титан.

 

2. В автомобила е монтиран един нетрадиционен уред, който показва колко конски сили от мощността се използват в даден момент. По неговите данни за достигане на отметката 250 км/ч на колата са и необходими само 270 конски сили. Останалите 731 или 930 коня (в зависимост от изпълнението) влизат в действие само при достигане на максималната скорост от над 400 км/ч.

 

3. Veyron може да се поръча с една интересна опция. Стрелката на скоростомера може да бъде обсипана с диаманти. Всеки от тях е с маса един карат, а формата му е с 16 ъгъла (по един за всеки от цилиндрите). Колко популярна обаче е тази опция не се знае. В интернет не открихме нито една снимка на подобен скоростомер.

 

. За да бъде достигната скорост от над 375 км/ч, е необходимо да се вкара втори ключ. Той се нарича Top Speed, а отверстието за него се намира зад седалката на водача. При завъртане на този ключ клиренсът на автомобила се снижава до 6.35 см, ъгълът на атака на крилото се променя и отворите в предния дифузьор се затварят. Ограничава се и ходът на волана.

 

5. Първоначално двигателят се нагрява до такава степен, че съществува опасност от запалване на автомобила. За да бъдат избегнати подобни инциденти, от компанията правят изцяло нова ауспухна система от титан и модернизират охладителната система, като по този начин спират излизането на двуметрови пламъци от ауспусите.

 

6. Veyron има най-високите експлоатационни разходи сред всички серийни автомобили. Според някои собственици ежегодните разходи за поддръжка на Veyron са от порядъка на $300 000. Само специалните гуми за модела Michelin Pilot Sport 2S струват $42 000 комплекта и трябва да се сменят на всеки 4 000 километра пробег.

 

7. За по-добри продажби от компанията непрекъснато пускат т.нар. лимитирани серии, познати още като специални издания. По този начин според официални данни от Bugatti уникалните екземпляри, продадени по-скъпо от стандартната цена, са точно 34. Според нас обаче са далеч повече.

 

8. Бившият вече председател на борда на директорите на VW Group Фердинанд Пиех е автор на проекта Veyron. Преди много години той дава задача на екипа си да проектира серийна кола с мощност над 1 000 конски сили, но получава отговор, че това е невъзможно. Той отказва да повярва и в резултат на това упорство на бял свят вече има 450 такива автомобила.

 

Въпреки немалкото критики към модела той ще остане в историята като най-революционният по отношение на малките детайли. Иначе Veyron съвсем не е най-красивият, най-ликвидният, и най-драйвърският автомобил. Въпреки това си остава уникален. Интересно какво ли ни очаква с появата на неговия наследник Chiron?!