Денталните силанти | Д-р Богомил Стоев – Зъболекар в София| България

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Кариесът и денталните силанти !

Кариесът на зъбите може да бъде неприятно и болезнено преживяване, което може да доведе до много часове, прекарани на стола на зъболекаря, при поставяне на пломби или още по-лошо – в лечение на коренови канали. Освен че за лечението на дълбоките кариеси се изисква много време, също така това може да бъде и доста скъпо, в зависимост от естеството на стоматологична работа, която е необходима.

Подобно на повечето заболявания, най-добрият начин за лечение на кариес е да се вземат превантивни мерки за защита на зъбите. Кухините в зъбите се получават, когато микробите в устата използват захарите (и не само) от храните за производство на киселини, които след това започват да разграждат зъбите като извличат минералните му съставки.
Един от начините за предотвратяване на развитието на „дупки” по зъбите е редовната устна хигиена. Често, обаче, това не е достатъчно. Като допълнителна защита за част от зъбите може да се използват денталните силанти. Те се прилагат предимно при деца, от 5-8 годишна възраст до тийнейджъри, като профилактика на кариеса при новопробили постоянни зъби, най-вече кътници.

Най-рисковите за развитие на кариес зъби са разположени в задната част на челюстта. Тези зъби са по-разположени към формиране на изменения по дъвкателната си повърхност, тъй като често получават по-малко внимание при четкането за зъбите и съответно се атакуват повече от киселините в устата.
Денталните силанти действат като защитна бариера върху зъбите, като се поставят върху дъвкателната повърхност на зъбите. Тази бариера обхваща браздите и цепнатините по дъвкателната повърхност на зъбите, като по този начин ги предпазва от кариес-причиняващите киселини.

Тези характеристики на релефа на зъбите се нуждаят от помощ в борбата с киселините, тъй като е трудно да бъдат почистени с четка за зъби, а и не винаги може да се достигне до най-дълбоките бразди. Образуваната защитна бариера от денталните силанти прави почти невъзможно за хранителни частици и киселини да попаднат в тези канали.
Денталните силанти могат да се задържат по зъбите за различен период от време, но след като се изхаби, е възможно да се постави отново друг силант. Така се осигурява една допълнителна защита за по-дълъг период от време.

Използването на дентални силанти за защита на зъбите не е нова практика, действително се използва още от началото на 1960 година.

В по-голямата част от случаите силантите се прилагат при малки деца, за да се осигури защитата на млечните зъби, но също така е препоръчително поставянето на силанти и на постоянните детски зъби. Важно е да се осигури здравословен начин на живот на млечните зъби на детето, така че когато постоянните зъби поникнат  те също да са здрави. Поставянето на силанти скоро след поникването на постоянните зъби им осигурява пълноценно завършване на минерализационния процес, преди да са влезнали във функция.

Обадете се още днес и запазете своя час за поставяне на силанти на вашите дечица на тел: 0988984517 !

Share: