Атанасовското езеро празнува рожден ден

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва птичите обитатели на соленото езеро. В него се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга. Това е една от малкото запазени лагуни у нас, в която живее голямо разнообразие от видове – безгръбначни, риби, растения.

Тази година празничният ден ще премине под мотото “На колела покрай брега”. Организаторите от БФ “Биоразнообразие” организират велопоход по новите пътеки около езерото – Пътеката на саблеклюна и Пътеката на солта. Той ще се проведе днес в 18:30 часа.

Началната точка е Пътеката на саблеклюна до Укритието за наблюдение на птици. Походът ще продължи през Парк Езеро и ще спре за кратко на „Яйцето“ (близо до тенис кортовете). В 19:30 часа е сборният пункт на бариерата пред ресторант „Фиеста“, за да се включат и позакъснелите, които идват за карането по Пътеката на солта и особено за тортата и къпането в морето и лугата.

Вече повече от 15 години рожденият ден на резервата се отбелязва с различни събития, за да привлича хората, живеещи около резервата и за да ги запознава с това специално място. Празникът се организира от Българска фондация Биоразнообразие – Проект “Солта на живота”, LIFE+ и РИОСВ Бургас.