Милионерите

9
Добави коментар
borsi
borsi

Докато на едни им спира кислорода, други правят пари от въздуха. Има ексцентрични милионери и често точно те са в обектива на медиите, но живота на повечето би бил скучен за много жители на планетата – поне на пръв поглед

Милионерите имат склонност да живеят в домове си без да ги сменят, много по-дълго време от мнозина американци. Урън Бъфет е живия пример. Половината щатски милионери живеят в своите домове повече от 20 години и за тях дома е повече място за живеене, отколкото показна инвестиция която няма да им донесе печалба.

Бъфет, образец на скромност Три пъти повече милионери живеят в домове за под $ 300 000, отколкото са тези, живеещи в къщи за по над $ 1 милион. Домовете за около милион долара като, че са запазена марка повече за средната класа, която в повечето случаи ги изплаща с ипотеки до живот.

В исторически план представянето на акциите е носело по-голям доход от това на недвижимите имоти, тенденция напълно взета под внимание от милионерите, които много по-често влагат парите си в акции вместо в имот. Те също така държат своите акции по-дълго време от средния инвеститор. 

Разчитат основно на себе си, за разлика от широко разпространеното мнение, че залагат на анализи и скъпи специалисти за инвестициите си. Дори когато го правят, те се обръщат към най-добрите в тази облас, а не към най-известните или популярните за момента.

Джон Полсън е заработил над 5 млрд. долара през 2010 г., което вероятно е най-голямата едногодишна лична печалба в инвестиционната история

Напротив – Бенджамин Греъм казва „Абсурдно е да се мисли, че обикновените хора някога могат да направят пари от пазарните прогнози.“, а ако милионерите търсят такива, те го правят в много от случаите наистина при най-добрите, а не при най-известните, които са запазени за средната класа, която при всяка криза губи парите си.

Във всяка ситуация търсят шанс и умеят да изчакват – Един от ексцентриците Ричард Брансън казва “Бизнесът е като автобусите – и да изпуснеш един – винаги идва следващия.“

Андре Костоланиказва “Никога не трябва да се тича след трамвай или акция. Само търпение: следващият / следващата идват със сигурност.”

Банкерът Хенри Хор Рядко разчитат на другите, повече разчитат на себе си, в повечето случаи успяват да контролират емоциите си и не позволяват на моментни страсти да ги обземат.

Мислят многопластово и под повърхността “При златна треска не инвестирай в златни мини, а в лопати” – Андре Костолани. При инвестиции отделят внимание поне толкова колкото вие купувайки си автомобил на старо. Повечето хора не го правят, а инвестират въз основа на импулс или обществено поведение увлечени от масовката. Повечето хора са импулсивни, а те в повечето случаи не са. 

Както се казваше в един филм не по повод милионерите, но напълно отговарящо за случая “Умението да чакаме и правим компромиси, ни отделя от простолюдието!”

Игвар Кампрад, собственикът на ИКЕА, на млади години Въпреки, че на много места може да прочетет как някой последвал мечтата си и забогатял, в масовия случай не е точно така.

Инвестицията е вид работа, като всяка друга. Джордж Сорос “Доброто инвестиране е скучно. Ако инвестирането е интересно, ако се забавлявате, вероятно не правите пари.“ Не смятам, че на Сорос му е скучно, но с думите си той иска да каже, че правенето на пари не е игра, а сериозна дейност. Повечето милионери са като наемни войници, абстрахират се от емоциите и се “бият” на печелившата страна, а не на тази която смятат за правилна от икономическа или политическа гледна точка.

Емоциите са хоби, а не професия. Повечето от тях не се развеждат и въпреки гръмките разводи на такива като Тръмп, Берлускони, скандални събития и извънбрачни деца като на петролния магант Хънт, за чиито синове съм писал, болшинството остават с половинките си до края.

Рей Диало със съпругата си Барбара

Едва 4% от тях са разведени или разделени със своите половинки и точно покрай разводите им чуваме за тях. Останалите обаче са домошари, или поне държат на отношенията с половинките си до степен да не се развеждат с тях.

Така не губят от богатство за разходи по преместване, адвокати, такси, обезщетения и т.н., но не точно това е важното, а това, че повечето от тях наистина имат консервативен поглед на брака си и не обичат рисковете извън професията си. От тия които се развеждат повечето са зарязани, а не те зарязват половинките си за да се оженят за секретарките си или инструктора си по фитнес.

Пазарят се и не се срамуват от това. Винаги, когато имат възможност, особено в случаите, когато правят значителни по размер покупки, преговарят и не се срамуват да искат по-добри условия. Ако не ги поискат, най-лошото което може им се случи е да не ги получат, но ако не ги поискат, със сигурност няма да ги получат.

Въпреки, че има ексцентрици и небрежни, повечето държат на облеклото си и въпреки, че могат да се появят опърпани имат по някоя и друга хубава дреха в гардероба си. В повечето случаи са с подходящо облекло за обстановката и по-скоро се вписват, отколкото изпъкват. Обкръжението им често е от хора от които има какво да научат. Това е и причината да се свързват със себеподобни, а не някакъв вид високомерие. Ако сте достатъчно умен винаги може да се случи да попаднете в компания на милионер.

Често не спират да учат през целия си живот. “Осъзнавам, че всички успешни хора, дали са адвокати, лекари или учени са посветили години от времето си на проучване в професия, преди да се опитат да се правят пари от нея.“ – Уилям Ган.

Уилям Ган

Ган знае това от личен опит. Бедният по произходи и почти без образование Ган прекарва месеци и години в библиотека Astor в Ню Йорк и в Британския музей в Лондон, за да чете и търси информация. Новаторство? Въпреки, че са в общи линии консервативни, милионерите не се боят от новото и имат нюх към него, особено ако им замирише на пари.

В зората на авиацията Ган не се е колебаел да наема самолети за да огледа сам посевите от въздуха преди да спекулира на стоковата борса. Нюх към новото има и Онасис, един от първите заложили на големите танкери и на танкерите въобще, Ричард Брансън и още много други.

Рецепти за успеха? Не мисля, че има такива! При всеки са различни, един залага на труд от сутрин до вечер, друг на идеи, трети на връзки. Един на скромност и не-показен начин на живот, друг точно на обратното.

Онасис и приятелката му Мария Калас

Ще цитирам Аристотел Онасис за тези от втория вид. “За да имаш успех, трябва да изглеждаш загорял от слънцето, да живееш в елегантна сграда (било то в мазето й), да бъдеш виждан в изискани ресторанти (било то само с напитка) и като взимаш пари назаем, те да са много.“ На младини, преди да е забогатял, самият Онасис, когато не е на борда на яхта с богати клиенти или приятели се храни и живее като просяк, но в гардероба му винаги имало нови дрехи и костюм последна мода.