Какво представлява белия латекс и за какво се използва | Glog.info

1
Добави коментар
magnit
magnit

Латексът е стабилна дисперсия (емулсия) на полимерни микрочастици във водна среда. Синтетичните латекси могат да бъдат направени чрез полимеризация на мономер, като например стирен, който е емулгиран с повърхностно активни вещества. Латексът се среща в природата под формата на млечна течност, открита в 10% от всички цъфтящи растения (покритосеменни). Състои се от протеини, алкалоиди, нишесте, захари, масла, танини, смоли, и всичко това коагулира на излагане на въздух. Това най-често се случва след тъканно увреждане. В повечето растения, латексът е бял, но някои от тях имат жълт, оранжев или червен цвят. От 17-ти век, латексът се използва като термин за течно вещество намиращо се в растенията. То служи главно като защита срещу тревопасните насекоми. Латексът не не трябва да се бърка с растителен сок, той е отделно вещество със съвсем различни функции. Латексът е един вид вулканизирана гума, от която се произвеждат дрехи, ръкавици и презервативи. Основен проблем при латекса е, това че много хора са алергични към него.

 

За какво използваме латекс

 

Латексът се използва за направата на боя с високо качество. С него може да боядисвате тавани, вътрешни стени и всякакви повърхности от подобен тип. Няма нужда да се притеснявате щом дойде момент, в който трябва да почистите мястото, където сте боядисали с латекс. Водата прониква много лесно и почистването не отнема кой знае какви усилия. Боята е екологично чиста, не е възпламенима и е изключително устойчива. Повърхностите, които сте боядисали с латекс получават леко матов отенък след завършване на процедурата.

Един от най-често използваните латекси е дишащият акрилен латекс. Той е предназначен за боядисване във вътрешната част на сградите. Може да боядисвате стените на всякакви вътрешни помещения, върху тапети, мазилка, стар латекс, няма да имате никакъв проблем. Най-важното е да не го разреждате и да използвате валяк при боядисването. Може и по-голяма четка, важно е да нанасяте равномерно. Не се колебайте да използвате бял латекс, ще останете доволни.

 

Автор: webselo.com