Винилът възкръсва и в Чехия

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Селото е Лоденице, а държавата Чехия. Той е бизнесмен, не ясновидец. Жденек Пелц няма как да предвиди, че поколение по-късно, винилът отново ще възкръсне.

Но е достатъчно предвидлив да запази фабриката си за винил, макар и като реликва, останала от комунизма. През всички тези години, през които албумите се прехвърлят на касетки, на CD-та, а сега музиката е почти изцяло в Itunes или на уеб стрийминг, Пелц инстинктивно  чака, докато винилът отново дойде на мода.

И ето така селото Лоденице, в което живеят 1800 човека, неочаквано става световен лидер в производството на плочи.

“Когато преди 33 години постъпих на работа във фирмата, осъзнавах, че един ден с винила ще бъде свършено”, казва 64-годишният Пелц, който в момента е собственик и президент на GZ Media. “Въпреки това, исках нашата компания да е последната, която да спре производството им.”

Развитието и на компанията, и на селото, в което функционира – очертава прехода на Чехия от ексцентрична комунистическа кранта в чудато капиталистическо жребче. Всичко това се случва под звуците на рок музиката, която днес съпътства много от модерните чешки приказки.

Вместо веднага да замени старото оборудване с нови машини за правене на CD дискове – както повечето производители на музикални носители правят в края на 1980-та и началото на 90-та – Пелц запазва само част от машините, достатъчно, за да покрие намаляващото търсене, а останалите прибира на склад, за да ги използва за части.

“Откровено казано, ако тогава някой ми беше казал, че винилът ще се завърне, нямаше да му повярвам”, добавя той.

През 1994-та, година след отделянето на Чехия и Словакия, компанията продава 300 000 плочи на все по-малката група от фенове-ентусиасти по света. През 2014-та, в резултат от глобалния бум на интерес към винила, са произведени 14, 5 милиона, казва Пелц.

Тази година, компанията очаква да произведе над 20 милиона плочи и да изпревари световни конкуренти като United Record Pressing в Нашвил и Optimal Media в Рьобел, Германия.

Сградата, намираща се в сърцето на комплекса на GZ Media, е на повече от 100 години и в началото в нея се е помещавала тъкачница. По-късно, в чест на дърварската традиция на селото, работниците започват да произвеждат шкафове за грамофони. През 1951-та управляващите от комунистическата партия решават да преместят цялото винило производство на страната в тези помещения.

“В онези времена, селото беше изцяло на тази компанията”, казва Ярослава Безрова, която води архивите на селото от 1976-та насам. “Те наемаха всички.”

Факт е, че плочите бяха популярни в цял свят. За този регион обаче те имат специално значение. Те са емблема на “Кадифената Революция”, съборила комунистическия режим в Чехословакия през 1989.

По времето на комунистическия режим компанията произвежда много плочи за износ в други държави, включително и рок класики, забранявани в Чехословакия. Копия от тези “забранени плодове” са изнасяни контрабандно от фабриката и са продавани на черния пазар. Именно те са и най-ценните.

Местните в Лоденице по онова време си купуват от фабриката най-често официални маршове за сватби, погребения и някои национални празници, както и записани приказки и хитове на одобрени от държавата музиканти.

Когато Пелц се присъединява към екипа на компанията, през ранната 1980-та, винилът вече е започнал да губи позициите си, изместван от касетката. Появата на CD дисковете обаче го обрича тотално.

До началото на 90-те албумите на винил изчезват.

По това време обаче още нещо се случва в Лоденице.

Комунизмът пада и GZ Media става частна. Пелс става един от инвеститорите, а след много години и собственик. По същото време построяват нова магистрала, по която се стига до Прага за 40 минути с кола.

Започват да се строят нови жилища, а обитателите им вече не са само работници от компанията, а има и такива, на които им е писнало от Прага и искат да се махнат от там.

Ярослава Берзова казва, че сега само 8 % от населението в селото работи за GZ Media.

Връзката между компанията и селото постепенно става по-слаба, въпреки че бедните пенсионери все още получават евтина храна в столовата на компанията, а собственикът й, Пелц, все още се появява на откриването на нов мол.

В момента в селото има 5 ресторанта, включително и такива, които се грижат за космополитните вкусове на “заточениците” на Прага. Цените на имотите също са скочили, принуждавайки 1400 от работниците в компанията да пътуват.

“Сега проблемът ни е да осигурим достатъчно места за децата в училище”, казва Берзова.

За изненада на Лоденице и на изпълнителните директори в GZ Media винилът започва да показва нови признаци на живот преди 10 години, подбуден от широката употреба в нощните заведения, а младото поколение прегръща отново плочите, заради по-мекия и качествен звук.

“Около 2005-та търсенето на винила нараства постоянно.”, казва Михаил Стерба, главен изпълнителен директор на GZ Media. „А през последните 2, 3 години направо излетя, сякаш профуча.”

За съжаление няма достоверна статистика за глобалните продажби на винил, в която да са включени и големите играчи, като GZ Media, и малките производители, които изкарват по няколко хиляди бройки.

За сравнение, един от основните конкуренти на GZ Media предвижда да произведе 18 милиона албума тази година, почти колкото прогнозите на GZ Media.

През 2011-та продадените плочи в САЩ, най-големият пазар, са 3,9 милиона, според данни на годишния музикален доклад на “Nielsen and Billboard’s. През 2014-та се увеличават на 9.2 милиона бройки.

Други държави, преживели главоломно увеличаване на продажбите на плочи, са Австралия, Великобритания, Франция, Германия и Холандия.

“Само идиот може да вярва, че това ще продължи вечно.”, казва Стерба. “Може би завръщането на винила е само мода, която ще отмине след няколко години. Кой знае? Все пак никой не предсказа това.”

Първата стъпка при подготовката на плочата за превръщането й в албум е изрязването със специален нож на тесни канали в медната плоча. В света има само 23 подобни машини, а GZ Media притежава 4 от тях.

Сега, вместо да използва части от старите машини, компанията си има специални техници, които поддържат всички машини. Въпреки това състезанието в търсенето на изоставено оборудване продължава. “Африка е подходящо място, което трябва да бъде проверено.”, казва Стерба.

В шумната работна атмосфера, работниците хващат шайбите винил, загрени до 170 градуса и внимателно ги поставят върху печата – никелова плоча, направена от оригинала.

Пресоващата машина ги натиска с тежест от 150 тона, смачква мекия винил във вид за поставяне в грамофона. Накрая машината приплъзва плочата, която се поставя на висок метален шпиндел, за да се охлади за 16 часа.

GZ Media разполага с 49 преси, включително и 6 нови машини, произведени специално за компанията. Това са първите такива, които се правят от много години насам, предназначени за произвеждането на винил, казва още Стерба.

Собственикът на компанията Пелц признава, че неочаквано за себе си се е озовал на върха на златна мина, така че него също пряко го интересува докога ще продължи този възход.

“Едно е сигурно”, казва той с широка усмивка. “В момента отчитаме 50 % растеж, а от 50 до 0 пътят е доста дълъг.”

Статия: The New York Times