9 септември – Световен ден на красотата :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Днес отбелязваме Световният ден на красотата. Празникът се чества по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология (CIDESCO), световната организация в областта на естетиката и козметологията, която е основана в Брюксел през 1946 година и има свои подразделения в 33 страни.

 

По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.

 

Празникът на красотата се почита не само от жените, но и от стилисти, дизайнери, фризьори, модисти, фитнес инструктури и модели.

 

Красотата е естетическа категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума. Обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея.

 

В наши дни обаче красотата може да бъде не само вродена, но и придобита. Днес с помощта на пластичната хирургия, козметиката и фитнеса всеки може да стане красив. И все пак изкуствената красота никога няма да засенчи онази неповторима и естествена външност, която е дар от природата.

 

„Красотата е присъща на всичко здраво, пише” Фьодор Достоевски. „Тя е хармония, в нея е залога на успеха, тя въплащава човека и човешките идеали. Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на този народ, казва още руският писател”.

В романа си „Идиот”, Достоевски казва: „Красотата ще спаси света”. Дали това е така …